Október 9. – az amerikaiak tudomást szereznek a vietnámi háború veszteségeiről


kidsnews (127éves) - 2 hónapja

Az Amerikai Egyesült Államok kormánya csak tíz év után, 1965. október 9-én hozta először nyilvánosságra a vietnámi háború egyenlegét, bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy csak a közvetlen károkat ill. költségeket tudjuk megbecsülni még napjainkban is. Az 1955-től 1975-ig tartó, győzelem nélkül zárult vietnámi háború az USA történelmének leghosszabb fegyveres konfliktusa volt, amelyben 58.318 amerikai katona esett el, több mint 2,2 millió katona szolgált, miközben több mint 124 ezer békepárti dezertőr költözött el az országból a sorozások elől, csak a szomszédos Kanadában 35 ezer fiatal férfi lelt új otthonra.

A becslések szerint 1953 és 1975 között az Egyesült Államok 168 milliárd dollárt költött a háborúra, ami komoly költségvetési hiányt eredményezett az országban.

Összehasonlításként érdemes tudni, hogy ez az összeg nagyjából a tízszerese az oktatásra költött összegeknek és nagyjából az ötvenszerese annak, amit lakhatási és közösségi fejlesztésekre költöttek ebben az időszakban az USA-ban – ennek fényében már egyáltalán nem meglepő, hogy a politikai elit igyekezett titkolni a költségeket és veszteségeket a vietnámi háborút amúgy sem támogató közvélemény előtt.

A nyilvánosságra kerülő gigantikus összeg és a növekvő sorozási étvágy a nagypolitikában is téma lett, és a szenátusban szaporodtak az aggódó hangok. Johnson elnöksége alatt már gyakorlatilag lehetetlenné vált az amerikai háborús részvétel tovább növelése, és a választásokon is egyre nagyobb szerepet kapott a kérdés. Ennek ellenére majdnem még tíz évig, Nixon elnök megválasztásáig kellett várni, hogy az Egyesült Államok felhagyjon a háborúzással és kivonuljon a térségből.

Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy az US Army távozása és a békeszerződés megkötése után a szovjetek támogatta észak-vietnámi erők mintegy két évig tudtak önmérsékletet tanúsítani, míg végül 1975-ben 55 nap alatt elfoglalták az amerikaiak által otthagyott Dél-Vietnámot, ami aztán keleti blokk-szerte az imperialista agresszor USA feletti fényes győzelemként kerülhetett be a „baráti országok” politikai kánonjába.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on isForrás:

en.wikipedia.org

2017 Kidsnews | All rights reserved