Online lesz az idei Világsakkfesztivál


kidsnews (127éves) - 2 hónapja

Október 10-én hatodik alkalommal rendezik meg a Polgár Judit által alapított, és mára már nagy hagyománnyal bíró Világsakkfesztivált, amely a pandémia miatt idén az online térbe költözik. Minden idők legjobb női sakkozója a sakkversenyek során szerzett taktikai készségeit hívta segítségül az elmúlt hónapokban jelentkező kihívások kezelésére, hogy a helyzethez alkalmazkodva aktuálisabb, innovatívabb, nemzetközibb formátumot találjon a Világsakkfesztiválnak, melyhez idén Garri Kaszparov, a Polgár-nővérek, és John Leguizamo Golden Globe-ra jelölt amerikai színész, rendező is csatlakoznak a virtuális térben.

A szervezők a Világsakkfesztiválra speciális online platformot fejlesztettek ki, melyet digitális stúdióból vezérelnek az esemény alatt. Ezen a felületen várják idén több mint 40 oktatási, tudományos, művészeti tematikájú programra és sportversenyre a jövő világbajnokait és a laikus érdeklődőket egyaránt 4-től 120 éves korig.

Bár a karantén hatására bezárult a világ, a tapasztalatok azt mutatják, az elmúlt hónapokban a Föld minden részén népszerűbbé vált az online sakkozás, sokaknak ebben az ismeretlen helyzetben a játék nyújtott szellemi és lelki támaszt. A misztikus táblajáték még közelebb hozta egymáshoz a kontinenseket, mestereket és tanítványokat, milliók ültek le játszani, és többszörösére nőtt a sakk-közvetítések közönsége. Így a járvány kihívásai még aktuálisabbá teszik Polgár Judit mottóját:

A sakk összeköt minket.

Az idei Világsakkfesztivál, amely az online platformnak köszönhetően nem ismer földrajzi korlátokat sporttörténeti jelentőségűnek ígérkezik.

Minden idők legjobb női sakkozójának vendége lesz Garri Kaszparov legendás orosz sakkvilágbajnok és nemzetközi nagymester, aki mesél arról, miként jutott arra döntésre, hogy versenysakkozóként visszavonul, de szó esik karrierjük közös állomásairól, versenyzői tapasztalataikról, és a tanítás jelentőségéről is.

„Hosszú múltra tekint vissza a kapcsolatunk, sokáig csak sportolóként voltunk riválisok. Később mindketten visszavonultunk, de most is hasonló utat járunk, mindketten küldetésünknek tartjuk az iskolai oktatás sakk eszközeivel való támogatását” – fogalmaz a magyar nagymester.

A fesztiválon szerepet kapnak a Polgár Judit Módszer, a Sakkpalota és Sakkjátszótér programjai is. Ezeket a képességfejlesztő programcsomagokat évek óta nagy sikerrel alkalmazzák a magyar óvodákban és iskolákban, a járvány alatt sok pedagógus munkáját könnyítették meg azzal, hogy digitálisan is hozzáférhetővé váltak.

A hagyományokhoz híven idén is több mint 500 iskolát és 2000 pedagógust hívtak meg a szervezők, hogy diákjaikkal csatlakozzanak a fesztiválhoz, akik számára ebben az évben a földrajzi távolság nem jelent akadályt, hiszen mindenki otthonról követheti figyelemmel a programokat.

Az eseményre meghívást kapott Atkins Rita, Cambridge-ben élő sakkedző, fizika-matematika tanár is, aki az általa vezetett játékos utazás a sakk és a matematika kapcsolódási pontjaival ismerteti meg a fiatalokat.

A táblajáték azonban nemcsak a fiatalok személyiségfejlődésében játszhat kiemelt szerepet. Nem létezik a világon még egy olyan játék, amely képes ledönteni a játékosok között húzódó határokat: a sakkban nem számít a kor, a nem, a társadalmi helyzet, a vallási hovatartozás. Ez a gondolat határozza meg Fernando Moreno, amerikai pszichológus és tanár munkáját, aki a fesztiválon arról mesél majd, hogy a sakk segítségével miként próbál a bevándorló családokból származó gyermekek problémáira megoldást nyújtani.

Hasonló cél vezérli Carl Portman brit szakembert, a Chess Behind Bars (Sakk a rács mögött) című könyv szerzőjét, aki évek óta kutatja a sakk elítéltekre gyakorolt pozitív hatásait, a fesztiválon látható előadásában a börtönőrök és a rabok tapasztalatait osztja meg. 

A Világsakkfesztiválon a Golden Globe-ra is jelölt kolumbiai származású amerikai színész-filmrendező, John Leguizamo mesél legújabb filmjéről, a Critical Thinking című alkotásról Scott Rosenfelt producerrel és Marcel Martinez sakkozóval, akiről a film egyik karakterét mintázták.

A szeptember elején Amerikában bemutatott film, mely igaz történet alapján készült, egy iskolai tanárról szól, aki a sakkal próbálja segíteni az afroamerikai és latin családok gyerekeinek az amerikai társadalomba való beilleszkedését. A film üzenete rímel Polgár Judit fesztiváljának mottójára, a sakk mindenkit összeköt társadalmi csoporttól függetlenül.

A közönség hosszú idő után a Világsakkfesztiválon hallhat először közös beszélgetést a rendezvény ötletgazdájával és testvéreivel, Polgár Zsuzsa világ- és sakkolimpiai bajnok nagymesterrel, valamint Polgár Zsófia kétszeres sakkolimpiai bajnokkal, akik pályafutásuk mérföldköveiről, egyéni és közös céljaikról mesélnek majd a fesztivál vendégeinek. 

Nővérei mellett számos legendás sakkozóval fog beszélgetni október 10-én Polgár Judit, köztük Simen Agdestein nagymesterrel és profi futballistával, a jelenlegi világbajnok, a norvég Magnus Carlsen edzőjével a sakk és élsport kapcsolatáról. A sakk szülőhazájából csatlakozik a fesztiválhoz Shah Sagar, a világ legnagyobb online sakk platformja, a ChessBase India vezérigazgatója, aki arról tart előadást, hogy miért Indiában a legnépszerűbb ma ez a táblajáték.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is2017 Kidsnews | All rights reserved