Problémák a Red Bull háza táján


Naan (16éves) - 1 hónapja

Nagy a felfordulás mostanában a Red Bull Forma 1-es csapatánál: először is október elején bombaként robbant a hír, miszerint motorszolgáltatójuk, a Honda elhagyja az F1-et a 2021-es szezon végén. Ez mind az energiaital-gyártó első számú csapatának, mind a „testvércsapatának”, az Alpha Taurinak nagyon rossz hír. A lehető leghamarabb kellene találniuk egy szükségmegoldást, hogy időben elkezdhessék tervezni a 2022-es autójukat, aminek egyik alapja az, hogy tudják, milyen motorral kell számolniuk.

A másik nagy probléma a csapatnál, ami valószínűleg jelenleg a legvitatottabb kérdés a „száguldó cirkusz” világában: a Red Bull második számú ülésének tulajdonosa.

Az idei szezonban a Max Verstappen – Alexander Albon pilótapárossal próbálták megszorongatni a domináló Mercedest, több, de inkább kevesebb sikerrel. És ez nagyban köszönhető a fiatal brit-thai pilóta gyenge teljesítményének. Persze sokan azon a véleményen vannak, hogy bárkit is helyeznek a mostani mezőny legtehetségesebbjének tartott

Verstappen mellé, az legjobb napján is „lúzernek” fog látszani, mégis kérdéseket vet fel az, ha egy versenyző stabilan csapattársa mögött végez több tizeddel, mind a futamokon, mind az időmérőkön.

Albon számára a mélypont a németországi Eifel Nagydíjon jött el, ahol az időmérőn ugyan az idei teljesítményéhez képest jónak mondható, mindössze fél másodperces hátránnyal végzett holland csapattársa mögött, ezzel az 5. rajthelyet szerezte meg. A futamon viszont minden összejött, aminek nem kellett volna: a rajtnál rögtön elment mellette Daniel Ricciardo a Renault-val, majd egy elfékezés után már arra kellett figyelnie, hogy a hátulról támadó Lando Norris és Sergio Perez meg ne előzzék.

A 8. körben kijött kerékcserére, hogy az elfékezés miatt megsérült gumiktól megszabaduljon, így visszaesett a mezőny végére. A 17. körben Daniil Kvyat előzése után olyan hirtelen vágott be az orosz elé, hogy leszakította az első szárnyát, ezzel tönkre téve az Alpha Tauri versenyzőjének teljes futamát. Ez a mozdulata később 5 másodperces büntetést hozott neki.

Pár körrel később Kvyat csapattársába, Pierre Gaslyba ment majdnem bele oldalról egy újabb elfékezés után, ezt követően pedig megjegyezte a csapatrádión, hogy nagyon keményen versenyeznek ellene… A futam 24. körében állt ki hűtésproblémák miatt.

A szörnyen sikerült hétvége után egyből elkezdődtek a találgatások, hogy kivel fogja pótolni a Red Bull fiatal versenyzőjét.

Az első számú jelölt a jelenleg csapat nélkül lévő Nico Hülkenberg. A „Hulk”-nak is becézett versenyző 2019-ben hagyta el az F1-et, mivel csapata, a Renault nem hosszabbított vele szerződést. A „legtöbb futamrészvétel elért dobogós helyezés nélkül” rekordját tartó német, annak ellenére, hogy nincs csapata, 3 futamon is részt vett az idén.

Nyáron a koronavírusos Sergio Perezt helyettesítette, míg a legutóbbi versenyen a betegség miatt kidőlt Lance Stroll helyére ugrott be úgy, hogy a 20. helyről az előkelő 8.-ig tornázta fel magát, ezzel fontos pontokat szerezve a Racing Pointnak.

Sergio Perez is a lehetséges utódok listáján szerepel. A mexikói a 4-szeres világbajnok Sebastian Vettel szerződtetése miatt szorult ki csapatából, és egyelőre nincs ülése egy Forma 1-es csapatnál sem 2021-re. Nem sok opciója maradt Checónak, a Haasban, esetleg az Alfa Romeóban találhat magának helyet, noha az említett két csapat nem túl kecsegtető ajánlat a jelenlegi erőviszonyokat tekintve.

Pierre Gasly és Yuki Tsunoda is dörzsölheti a tenyerét a mostani szituációban. A fiatal francia még 2019-ben került ki a Red Bull csapatából gyenge teljesítménye miatt, éppen Alexander Albon jött a helyére. Azóta viszont egyenesen szárnyal az osztrákok B-csapatánál, az idei Olasz Nagydíjon megszerezte pályafutása első futamgyőzelmét is. Tsunoda pedig a jövő nagy tehetségeként van számontartva, a Forma 2-es világbajnokság pillanatnyilag 3. helyezettje a hírek szerint még idén tesztelhet egy Alpha Taurit egy szabadedzés alkalmával.

Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója azt nyilatkozta, hogy bíznak Albonban és szerintük elég jó a teljesítménye Verstappenhez képest, viszont muszáj fejlődnie, ha biztos akar lenni a pozíciójában.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on isForrás:

Fotó: Redbull press

2017 Kidsnews | All rights reserved