Sarlatán – filmajánló


Safagi (20éves) - 11 hónapja

A Puskin artmozi október 20-án vetítette premierben Agnieszka Holland Sarlatán című filmjét. A lengyel rendező és forgatókönyvíró Jan Mikolášek természetgyógyász életrajzát vette alapul művének, és a lenyűgöző drámáját a cseh filmakadémia Oscarra jelölte. A film a 70. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon is nagy sikerrel szerepelt februárban.

Mikolášek a gyógynövényes kezeléseivel orvosokat megszégyenítő érzékkel kúrált milliónyi beteget, több-kevesebb sikerrel. Hihetetlen tehetsége és érzéke már fiatalkorában megmutatkozott, és tevékenységének hamar híre ment nem csak a szegényebbek közt, de a felsőbb körökben is.

Páciensei közt a korának fontos emberei is megfordultak, ezért ellenzői időről időre igyekeztek keresztbe tenni neki.

Végül koholt vádakkal került bíróság elé. Életútján keresztül nem csak egyetlen ember sorsa tárul elénk, hanem a XX. század Kelet-Európa gondolkodása és korszakai.

Egy nagyon érdekes művet volt szerencsém megnézni. A majdnem két órás film végig fent tartotta az érdeklődésemet és a figyelmemet, néhol megnevettetve, néhol elborzasztva. 16 karikás a mozi, viszont ezt a határt meg lehetne emelni. Nem feltétlenül a véres jelenetek, hanem az olyan pillanatok, mint az állatok kegyetlen meggyilkolása, a vizelet részletes elemzése, és a néhol megjelenő szexuális tartalom miatt.

A borongós hangulatú képvilággal együtt ezek az elemek igenis nyomasztóak tudnak lenni még a felnőttek számára is.

A zenei betétek fantasztikusak voltak, együtt dobogott a szívem a ritmussal a feszült pillanatokban. Kettős érzésekkel hagytam el a termet, mert nagyon tetszett a film, és csak ajánlani tudom, de arra fel kell készülnie a nézőnek, hogy ez nem egy könnyen emészthető mű. Magyarországon először október 29-én tekintheti meg a nagyközönség Agnieszka Holland filmjét, a Sarlatánt.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved