2030-ra minden háztartás szélenergiát használhat Nagy-Britanniában


Kovács Barna (18éves) - 1 hete

Boris Johnson, brit miniszterelnök még a 2019-es választási kampányban ígérte meg, hogyha megnyerik a választást, 40GW-ra növelik majd a szélerőművek áramtermelését. A választást ugyan megnyerték, de a koronavírus járvány miatt jelentősen átalakult az ország költségvetése. Ennek ellenére Johnson szerint nem kell lemondaniuk az angoloknak a kitűzött célról.

A korábbi tervek szerint egyébként csupán 30GW előállításának a biztosítása lett volna a cél 2030-ra. A most tervezett 40GW-os kapacitás képes lenne arra, hogy Nagy-Britannia összes háztartását ellássa energiával, beleértve ebbe a fűtést és az elektromos autók töltését is. A projektre 160 millió fontot szán a brit kormány, ami több mint 63 milliárd forintnak felel meg.

A pénzből olyan tengeren lebelő turbinát szeretnének fejleszteni, mely egyedül képes 1 GW áramot termelni.

Ez lehetővé tenné, hogy a partoktól távolabb eső, mélyebb tengerre is telepíthessenek turbinákat, így sokkal nagyobb területet tudnának szélenergia termelésre használni. Felvetődött újra annak a lehetősége is, hogy a szárazföldi területekre is szélturbinákat telepítsenek, ugyanis ez kevesebb pénzbe kerül.

Korábban David Cameron miniszterelnöksége alatt azt a lehetőséget korlátozták az általuk keltett zaj miatt, Boris Johnson most nem reagált erre a felvetésre. A rendelkezésre álló pénzügyi keretből építenének továbbá olyan gyárakat, amik szélturbinákat, és azok beüzemelésére alkalmas eszközöket gyártanának.

A szigetország nem véletlen, hogy a szélerőműveket szeretné fejleszteni, hiszen szeles tengerekkel van körülvéve, jelenleg is 10 GW áramot képesek szélerőművekkel előállítani. A brit kormányfő nem csak ebben tervez zöldíteni, a Build Back Greener program keretében lépéseket tervez az elektromos autózás gyorsabb terjedésének érdekében, valamint a belsőégésű motoros autók értékesítésének beszűntetését is előrehozták 2040-ről 2030-ra. A globális felmelegedést leginkább a fosszilis energiahordozók mellőzésével lehet lassítani, esetleg visszafordítani. Itt elérheted cikkünket az Európai Unió 2030-ig esedékes javaslatáról.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

PC World;Magyar Nemzet; HVG;Azonnali.hu;

2017 Kidsnews | All rights reserved