300 milló lakható bolygó lehet galaxisunkban


Sz Marci (15éves) - 6 hónapja

Arra, hogy kialakuljon egy Földhöz hasonló, lakható bolygó nem túl magas az esély. A nagy számok törvénye alapján azonban mindenképpen létezik számtalan ilyen objektum. A Kepler teleszkóp elemzése szerint a Tejútrendszeren belül mintegy 300.000.000 (háromszázmillió) hasonló bolygó létezik. A kutatásban a SETI (Search for Extra-Terrestrial Intelligence) program résztvevői is közreműködtek. A program mintegy 2800 hasonló bolygót fedezett fel napjainkig. 

Néhány megfigyelt bolygó ráadásul relatíve közel esik Napunkhoz. Ezt úgy kell érteni, hogy megközelítőleg 30 fényévről beszélünk. (A fényév egy a csillagászatban használatos távolságmérték.

Az a táv, amit a fénynek 1 évbe telik megtenni. Ami pontosan 9,460730472600·1015 m.) Mindenesetre ez a 30 fényév könnyen aprócska távolságnak tűnhet. Az igazság azonban nem is lehetne messzebb. A fénynek a Naptól Földig terjedő utazás nyolc percet vesz igénybe. Ha ezt a 8 percet arányba állítjuk a 30 évvel már érezhetjük is ezeket a távlatokat. 

Az ésszerű becslések megalkotásához a kutatók a Földhöz hasonló méretű exobolygókat, vagyis Naprendszeren kívüli bolygókat kerestek, azon belül is azokat, melyek valószínűsíthetően kőzetbolygók. Úgynevezett napszerű csillagok után is kutattak, melyek nagyjából a Naphoz hasonló korúak és nagyjából hasonló hőmérsékletűek. A lakhatóság másik figyelembe veendő faktora, hogy a bolygón adottak-e a folyékony vízhez szükséges feltételek.

A Kepler-misszió hivatalosan 2018-ban ért véget. Azóta a kutatók elemzik az eredményeket. 

A legtöbb biztos alapokon álló becslés szerint több ezer lakható bolygónak kell lenni galaxisunkban, melyen élet van. Lehetséges az, hogy eddig egyszerűen nem futottunk még beléjük? 

A problémát Enrico Fermi, olasz fizikus egy mondatba sűrítette: De akkor hol vannak?

Amikor Földön kívüli életről beszélünk sokaknak rögtön az UFO-k jutnak eszébe. Ez azonban két okból is tévedés. Az első az, hogy az UFO az azonosítatlan repülő objektum angol rövidítése (Unidentified Flying Object). A másik ok, hogy az ilyen esetekben szinte kivétel nélkül baktériumokra gondolunk. Tehát amikor kiderül, hogy egy bolygón élet van, akkor nagyon óvatosan kell kezelnünk az olyan oldalak beszámolóit, melyek nem járatosak a témában. 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on isForrás:

MTI

2017 Kidsnews | All rights reserved