A karácsonyi zsebelés – Ne legyél áldozata


Safagi (20éves) - 1 éve

Az idei év a karácsonyi vásárok kínálatában szűkebb, így az ajándékok után kutató tömeg még inkább megnövekszik majd a plázákban. A statisztikák szerint az adventi időszak utolsó két hetében történik a legtöbb zsebtolvajlás. Azért, hogy ebben az évben ilyen ne történjen meg veled, összegyűjtöttünk néhány hasznos tippet.

A figyelmetlenségünk okozhatja, ha kizsebelnek minket. Lehetőleg már otthon tervezzük meg, hogy mire mennyit szeretnénk költeni, ennek megfelelően rakjuk el a különböző összegeket, ha feltétlenül készpénzt szeretnénk használni.

A helyszínen nem érdemes pénzt felvenni, ha nagyon szükséges, akkor kamerarendszerrel felügyelt bankautomatát keressünk.

Megfelelő körültekintéssel kivédhetjük, ha valaki megpróbál tőlünk lopni. A plázákat ellepő tolvajokat két csoportba lehet osztani.

  • 1. A „szólók” akik jellemzően egyedül dolgoznak
  • 2. A csoportokba szerveződő tolvajbandák, akikre jellemző, hogy ketten, vagy hárman is együtt dolgoznak bár látszatra semmi közük egymáshoz.

Az első eltereli a figyelmünket, a második elemeli pénztárcánkat, amíg a harmadik – az “értékmentő” – villámgyorsan lelép a tőlünk elemelt tárgyakkal.

Ha valaki a tömött buszon, a mozgólépcsőn vagy éppen a pláza hömpölygő tömegében lökdös, megpróbál minket eltolni, az egyértelműen utalhat arra, hogy a táskánkban vagy a zsebünkben lapuló értékeinkre pályázik.

Ilyenkor jó megoldás, ha nem engedünk a lökéseknek és ellentartunk, vagy akár hangosan rászólunk az illetőre. Ezzel mások figyelmét is magunkra vonjuk, elijesztve vele a tolvajt. A hozzánk csapódó, ismerkedni akaró vagy bármilyen szívességet kérőkkel szemben is legyünk roppant óvatosak. Sorban állás közben se engedjük meg senkinek, hogy közvetlen közelünkbe lépjen, hiszen jogunk van a saját intim szféránkhoz.

Tárcánkat soha se hordjuk kezünkben, és lehetőleg ne nyilvános helyen számoljuk meg mennyi pénz van nálunk. Mihelyt fizettünk, azonnal tegyük el a belső zsebünkbe, vagy zárható kézi táskánkba.

Ha táska van nálunk, igyekezzünk mindig zárva tartani, és lehetőleg elől hordani, vagy a hónunk alá beszorítani. Hátulról könnyen hozzáférhetnek a zsebeinkhez, ezért a különböző iratokat, a pénzünket, jobb ha a táskánk mélyén, vagy külön erre a célra létesített egyedi zárható zsebekben tároljuk. Fizetés után egyből tegyük el tárcánkat, úgy, hogy senki ne férjen hozzá.

Az idősebb korosztályt még könnyebben utolérhetik a zsebesek, hiszen ilyenkor a jóindulatúan felajánlott kedvesség a zebra átkelésénél hamar átfordul álcázott lopásba, és az elkövető a szépkorú táskáival már a sarkon túl jár.

Sok készpénzt nem érdemes magunknál tartani, és ha bankkártya van nálunk, akkor a pin kódot ne tároljuk együtt vele sohasem.

Ha be kell ütnünk a pin kódot, akkor ügyeljünk arra, hogy senki se lássa azt, takarjuk el kezünkkel a készüléket.

Az okostelefonok ára ma már kész vagyonnal ér fel, és ezt a tolvajok is tudják. Igyekezzünk olyan helyre elrakni a készüléket, ahol csak mi férhetünk hozzá, ne a farzsebünkbe tároljuk, illetve ritkán vegyük elő a tömegben. A különböző drága ékszereket sem érdemes közszemlére tenni, ugyanez vonatkozik az értékes karórákra.

Aki kocsival jár bevásárolni, próbáljon olyan helyen parkolót találni, amit kamerával őriznek. Az autó utasterében ne hagyjunk semmit, és a nagy sietésben ne felejtsük el bezárni a jármű ajtaját.

Ha mégis megtörténik a baj, és észleltük, hogy ellopták tőlünk a telefonunkat, vagy pénztárcánkat az összes irattal együtt, azonnal értesítsük a bankot, zároltassuk hitelkártyánkat, s hasonlóképpen járjunk a mobiltelefonunkkal is. Forduljunk a rendőrséghez, tegyünk egyrészről feljelentést, másrészről jelezzük személyi igazolványunk, és a többi iratunk elvesztését.

Amennyiben pedig a lakáskulcsunkat is elhagytuk a többi holminkkal együtt, haladéktalanul cseréltessük ki a zárakat, hogy megelőzhessük a további, immáron nagyértékű lopásokat.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is2017 Kidsnews | All rights reserved