A Vatikán kedden nyilvánosságra hozta a szexuális visszaélés miatt lemondott McCarrick bíborosra vonatkozó dossziét


Kovács Barna (18éves) - 2 hete

A Vatikán kedden nyilvánosságra hozta azt a dossziét, mely Theodore Edgar McCarrick volt bíboros szexuális visszaélésével kapcsolatos dokumentációt tartalmazza. A 460 oldalas jelentés összeállítását a Pietro Parolin bíboros által vezetett szentszéki államtitkárság végezte, Ferenc pápa megbízásából.

A volt washingtoni érsekről szóló dokumentáció jelentéseket, feljegyzéseket, leveleket, jogi dokumentációt tartalmaz, ezeket eddig a szentszék, a washingtoni nunciatúra, valamint az érintett amerikai egyházmegyék hivatalai és levéltárai őriztek.

A iratok végigkövetik McCarrick pályafutása során a személyét érintő történéseket, a vele kapcsolatos információkat és döntéseket.

Andrea Tornelli – a vatikáni sajtószolgálat igazgatója – szerint McCarrick bíborosi kinevezése „részleges és hiányos” információk alapján történt. A Vatikán 2017 -ig nem tudott az általa kiskorúakkal szemben elkövetett visszaélésekről, ezt követően azonban azonnal lépett. Ferenc pápa 2018-ban megfosztotta bíborosi rangjától, és elrendelte a nyilvános papi szolgálatból való felfüggesztését.

Az egyházfő azután döntött így, hogy a New York-i főegyházmegye bizottsága megalapozottnak találta a McCarricket ért vádakat, miszerint negyvenöt évvel korábban kiskorúak ellen követett el szexuális visszaélést. A vatikáni Hittani Kongregáció bűnösnek találta a papi hivatása során elkövetett alábbi vétségekben: a gyónás szentségének felbujtásra való használata, a hatodik parancsolat elleni bűnök (kiskorúakkal és felnőttekkel egyaránt), azzal a súlyosbító tényezővel, hogy hatalmával visszaélt.

Ez az első alkalom, hogy a Vatikán nyilvánosságra hozza az egyház egy tagjával szemben szexuális visszaélések miatt lezajlott vizsgálat részleteit.

Pietro Parolin bíboros, szentszéki államtitkár az igazság keresésének és a kérdések megválaszolásának nevezte a volt bíborosra vonatkozó dosszié közlését. Szavai szerint a dosszié „a lehető legteljesebb képet” kívánja nyújtani, ezért tanúvallomásokat és más információkat is tartalmaz.

Elemzők szerint a Vatikán a dossziét az átláthatóság jegyében közölte, így támasztva alá, hogy az egyház “tanult a történtekből (…) és többek között már nem tartja teljesen megalapozatlannak, ha valaki névtelen levélben jelzi az általa elszenvedett visszaélést” – írta Andrea Tornielli, a vatikáni sajtószolgálat igazgatója.

Az ügy több szálon folytatódhat tovább. 2018-ban Carlo Maria Vigano érsek, volt washingtoni nuncius szintén nyilvánosságra hozott egy dossziét, mellyel azt állítja, hogy Ferenc pápa tudott McCarrick ügyeiről, csak elhallgatta őket.

A mostani dosszié megjelenése előtti estén a TVN24 lengyel csatornán nyilatkozott Stanislaw Dziwisz bíboros (nyugalmazott krakkói érsek, II. János Pál egykori személyi titka), aki – más témák mellett – a McMarrick-ügyről is beszélt. McCarrick egyik áldozata is nyilatkozott, aki azt állította, hogy Dziwisz pénzt fogadott el McCarricktől annak érdekében, hogy  II. János Pál ne fogadja az áldozatokat.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on isForrás:

MTI

2017 Kidsnews | All rights reserved