A youtube kritikusa – Nagy Ádám


Csata Emma (16éves) - 6 hónapja

Vélemény, kritika, gondolatok, személyiség, egy kis elfogultság, kellemes humor és aktuális témák. Ez jellemzi a Fókuszcsoport nevű YouTube csatornát. A szórakoztatás mellett azonban, sokszor komolyabb témák is a felszínre kerülnek, és véleményem szerint pont emiatt marad változatos a tartalom. A videók készítője Nagy Ádám (vágó, operatőr) akivel az interjúban a kritika és véleményformálás témakörét jártuk körbe:

Mi miatt kezdted el a videók készítését, és mi a célod velük? Mennyire függ ez össze a munkáddal?

A munkámmal összefüggésben csöppentem bele a youtuberkedésbe. Kezdetnek a – 6lépés csatornát csináltam a barátaimmal, és ezt követően kezdtem bele a Fókuszcsoportba, hogy legyen valami, amit akkor is tudok csinálni, ha nem ér rá senki, mert rájöttem, hogy szeretek ezzel foglalkozni.

Pályakezdőként elmentem gyakornoknak egy videós céghez, de ez önmagában nem elég, úgyhogy próbáltam proaktív lenni. Szóval, ott volt a kamerája a cégnek, kölcsönkértem estére és elmentünk forgatni.

Így tudtam folyamatosan gyakorolni, és kipróbálni az ötleteimet amiből nagyon  sokat tanultam, mert nem csak akkor, ott és azt csináltam, amit muszáj volt. Ha ez a lehetőség hiányzik, már valószínűleg nem ez volna mostanra a munkám.

Emellett jó móka volt a barátokkal is, jó közös hobbi. Szóval fontos, hogy munkád mellett olyat is csinálj, amit szeretsz, mert így lehet megtartani a lelkesedést.

Hogy készülnek a videóid? Előre felkészülsz, megnézed, vagy csak mondod, ami eszedbe jut?

Ez változó, van, hogy a videó készítése közben találkozom én is először, azzal a eseménnyel, videóval, bármivel. Ha témát dolgozok fel, az más. Akkor előre átgondolom, összeírom, hogy miről fogok beszélni, hogy legyen íve a dolognak.

Sokszor van szükség a videókhoz forrás anyagokra is, ilyenkor  utána járok, megnézem, mivel tudnék még hozzáadni a dologhoz.

Persze olyan is van, hogy csak leimprózom, de ez elég kockázatos hiszen én sem tudom mire számítsak. Egyébként úgy látom, hogy mindkettő működik. Viszont, előfordul, hogy akkor is kapok kritikát arra, hogy összeszedetlen, amikor előre megírom. De épp ezért jó, hogy sok videó van, mert ha valami nem jól sikerül, akkor ott a következő nap, és újra meg lehet próbálni.

Volt olyan, hogy egy videó elkészítése után megváltozott a véleményed?

Még fiatal a csatorna, és nem telt el annyi idő, hogy megváltozhatott volna a véleményem, de el tudom képzelni, hogy majd a jövőben lesz erre is példa. Inkább azt mondanám, hogy láttam már másik perspektívát, amely árnyalni tudja a képet. 

Szerintem mindenkivel megesik, hogy szélsőségesen áll ki valami mellett vagy ellen, aztán később tisztul ki a kép számára  Valamilyen szinten mi is egy (információs) buborékban élünk, például a barátainknak hasonló véleménye van, ellentmondás nélkül pedig nehéz új oldalait megvizsgálni a dolognak.

De ezen igyekszem javítani, olyan embereket meghívni, akik más közegben élnek és éppen ezért más látásmóddal rendelkeznek.

Ki lehet jó kritikus, ki tud jól véleményt alkotni?

Jó kritikusnak lenni nem egy adottság, szerintem bárki lehet jó kritikus. Én sem vagyok mindig biztos magamban, igyekszem most már én is tudatosabb lenni, olvasok könyveket a témában, utána nézek érvelési hibáknak, elfogultsági tényezőknek. Ez nem azt jelenti, hogy ezekkel a hibákkal már nem rendelkezem, hanem hogy igyekszem elkerülni őket.

Nekem szerencsém volt a családommal a kulturált vita fontosságát már kisgyereként is megtanították.

Lehet, hogy nekem se menne ha nem ezt hozom otthontól. Én ezt hiányolom az oktatásból, fontos lenne bele építeni. De a buborékomon túl persze nekem sincs információm, itthon mennyire jó a vitakultúra. De ahol rálátok ott sokszor azt tapasztalom, hogy nem ütköztetnek véleményeket, mindenki csak a saját vélemény buborékában él, érvel. Felmegy a netre, megtalálja a hozzá hasonló gondolkodásmódúakat, és lehet, ezáltal csak szélesedik a szakadék a két vélemény között.

Mit gondolsz mennyire jó, hogy mindenki szabadon véleményt alkothat az interneten, hogy nincs semmiféle ellenőrzés?

Az jó, hogy mindenki véleményt formálhat, ezt támogatom. Hiszen az is formálhat így véleményt, akivel nem értek egyet, és így kialakulhat egy diskurzus. Számomra idegen lenne, hogy cenzúrázzanak. Ha ez a téma szóba kerül az első kérdés ami megfogalmazódik bennem hogy: Ki és mi alapján dönti el, hogy mi kerüljön ki? Meg persze az is, hogy egy idő után lehet, hogy visszaélnének ezzel.

Bár én úgy látom, hogy az internet, nem annyira szélsőséges. Legalábbis az a szelete amit én látok. Persze vannak olyan emberek, akik azok, de az én tapasztalatom az, hogy ha valaki nagyon rasszista, vagy gyűlölködő, azt azért a tömeg nem karolja fel.

Az fontos, hogy ne zaklassanak, vagy alázzanak meg embereket.

Mit gondolsz a véleményvezérekről, és arról a jelenségről, hogy sokan vakon követik őket, és meg se kérdőjelezik mondandójukat?

Szerintem nehéz a vélemény vezéreket egy kalap alá venni, abból is van ilyen meg olyan. De az is ott van, hogyha valaki, valakiért rajong akkor nem fog mást állítani, hiszen a kedvence mondta ezt. De szerintem ez régen is így volt, és nem hiszem, hogy ez meg fog változni. Remélhetőleg a legtöbb esetben az emberek kinövik ezt, ha meg nem, akkor meg nem az influenszer hibája.

Szerintem az oktatás, a szülők tudnak változtatni a gyereken, a hírességek a legjelentéktelenebb résztvevők az egyenletben. Nem nekik kéne a gyerekeket oktatni. Talán, azt lehetne mondani, hogy az influenszerek, egy kicsit jobban gondolják át, hogy mit mondanak, de persze mind azt hiszi, hogy igaza van, nyilván, azért mondja ezt.

Miért fontos hogy legyen mindenkinek saját véleménye?

Nehéz kérdés. Szerintem az embereknek inkább azt kéne megtanulniuk, hogy a vélemény nem kőbe vésett igazság, így képesek nyitottak lenni a diskurzusra. Legalábbis, hajlandóak lennének  átgondolni a véleményüket és mérlegelni, ha új dolgok kerülnek a napvilágra. Esetleg valaki észérvekkel megpróbálja meggyőzni őket.

Mert ha a véleményünk valójában egy elvakult hit, onnantól kezdve a vita nem tud konstruktív és tanító jellegű lenni, csupán két vagy több nézőpontot képviselő ember vagdalkozása.

Összegezve tehát: Álljunk ki a saját gondolataink mellett, merjünk vitázni, kezdeményezzünk diskurzust, de ne féljünk átgondolni, új szemszögből megvizsgálni az eseményeket, mert:

„Az olyan ember, akinek mindig igaza van, kevésbé hihető, mint az, aki időről-időre beismeri, hogy tévedett.”

Ari Turunen2017 Kidsnews | All rights reserved