Aktuális: a maszkviselés szabályai


Safagi (20éves) - 1 éve

Lassan mindannyian kezdünk belezavarodni, hogy a jelenlegi maszkviselés szabályai mikor és hol érvényesek. Igyekszünk ezt most röviden összefoglalni, és felhívni a figyelmet a maszkhordás fontosságára, hiszen ha közösségbe megyünk, akkor nem csak a saját, hanem mások életét is veszélyeztetni tudjuk, ha megtagadjuk ezeket a szabályokat!

Múlthét hétfő kezdetével szigorítottak a maszkviselési szabályokon, illetve kedd este (11.10) bejelentették, hogy a 10000 főnél több lakost számláló települések közterületein is hordani kell a maszkokat (kedd éjféltől érvényes). Sportolás közben, illetve zöld területeken továbbra sem kell viselni maszkot.

 Viszont a maszkviselési kötelezettség kiterjed a:

  • közterekre
  • tömegközlekedési eszközökre és azok megállóira, váróira
  • kereskedelmi üzletekre és bevásárlóközpontokra,
  • egészségügyi és szociális intézményekre,
  • ügyfélfogadási tevékenységet folytató irodákra, és ügyfélforgalom számára nyitva álló helyiségben
  • szabadtéri és sportrendezvényekre,

A maszkok meglétét és megfelelő viselését a rendőrség és a közterület-felügyelet is ellenőrzi, aki megsérti a szabályokat az ellen feljelentést tesznek, és bírságot szabnak ki, amely 5-től 150 ezer forintig terjedhet. 

A maszk lehet orvosi, munkavédelmi, illetve textilből vagy más anyagból készült, a sál és a kendő nem alkalmas a védekezésre.

A maszkhordás fontossága:

Elöljáróban fontos tudni, hogy a koronavírus (az influenzához hasonlóan) cseppfertőzéssel terjed.

A koronavírus ugyanúgy terjed, mint az influenza, cseppfertőzéssel, vagyis az orrból vagy szájból származó apró cseppeken keresztül terjed emberről emberre. A vírus tehát köhögéssel, tüsszentéssel, kilégzéssel kerül a környezetbe.

Ezért is fontos több mint 2 méter távolságra maradni a megbetegedett személyektől és betartani az alapvető higiéniai szabályokat, mert azzal megfertőződhet valaki, hogy a cseppekkel szennyezett tárgyakhoz vagy felületekhez ér, majd a szeméhez, orrához vagy szájához nyúl.

Sokan azt gondolják, hogy a maszkot azért kell viselni, mert az kiszűri a levegőt és megvédi őket a vírusoktól, de ez sajnos nem fedi a valóságot. A legtöbb maszkot és az egyéb kórházi maszkokat azért kell viselni, hogy a betegek ne terjesszék a betegséget, ez a megelőzés.

Hatéves kortól kötelező maszkot hordani.

Emellett ne felejtsük el, hogy mindenki köteles más emberekkel a szociális érintkezést – a közös háztartásban élők kivételével – a lehető legkisebb mértékűre korlátozni, és a másik embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méter távolságot tartani.

Vigyázzunk egymásra!

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved