Az igazság mindig az, amitől a legjobban félünk – Jojo nyuszi


Csata Emma (15éves) - 3 hete

A Jojo nyuszi nem csupán a háborút, az ideológiákat mutatja be, hanem az emberi oldalát is az eseményeknek. Láthatjuk egy náci fanatikus kisfiú felülemelkedését a történteken és a környezete hihetetlenül nagy befolyásoló szerepét is.

Ahogy az HBO rövid ajánlójában is olvashatjuk:

” A második világháború idején járunk Németországban. Jojo, a magányos kisfiú az édesanyjával, Rosie-val él, aki egyedül neveli őt. A náci ideológián nevelkedett Jojónak alapjaiban rendül meg a világról alkotott elképzelése, amikor véletlenül rájön, hogy az anyja egy Elsa nevű zsidó lányt bújtat a házuk tetőterében. A kisfiú a tökkelütött, képzeletbeli barátjára, bizonyos Adolf Hitlerre támaszkodva kénytelen átértékelni a nacionalizmussal átmosott gondolkodásmódját.”

A film maga tragikus és humoros elemeket kever, néhol igen intenzív vizuális elemekkel. Nem retten vissza megmutatni a valóságot, és azt hogy a fanatizmus milyen káros lehet, hogy a szélsőséges gondolatok nem vezetnek jóra.

Szerintem a film kiválósága, a szereplők jellem fejlődésének és érzelmeik kiváló bemutatásában rejlik. Nem csupán a kitartó, lázadó nőt látjuk Rosie karakterében, hanem azt is ahogy szenved férje hiányától, vagy hogy Elsa mennyire kilátástalannak látja helyzetét de emellett, mégis milyen bizakodó. Az események alakulásával pedig a főszereplő, Jojo alakja sokat változik. A történet elején még elszánt kemény hős palánta, aki lassan meglátja a dolgok árnyoldalát, a háttérben meghúzódó zsarnokságot és igazságtalanságot.

A film végén egy általam sokat hallott mondat jutott eszembe:

 “Mindenki jónak születik.”

Azt hiszem ez ízig-vérig igaz. Ahogy a film végére is kibontakozott: Jojo nem volt rossz, csak gyerek volt. Kicsi volt még ahhoz hogy el tudja bírálni mi helyes és mi helytelen. Bár addig senki nem képes dönteni, amíg mindkét oldalt nem látta. Ha pedig mégis így tesz rosszul jár, mert :

“Az igazság mindig az, amitől a legjobban félünk”

Benyák Zoltán

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved