Digitális pénzügyeink biztonsága


D.Barbara (20éves) - 1 éve

A digitalizációval életünk sok más területe mellett pénzügyi szokásaink is megváltoztak és egyre elterjedtebbek az internetes banki szolgáltatások. Azonban a gyanútlan ügyfelekkel együtt a csalók is megjelentek az online térben, így fontos odafigyelnünk digitális pénzügyeink biztonságára.

Egy korábbi cikkemben olvashatsz részletesebben az online bankkártyahasználatról, most pedig a leggyakoribb internetes csalásokat vesszük számba.

Kedvelt csalási módszer a hamis banki e-mailek küldése, amelyek akár a megszólalásig hasonlítanak a valódi bankok által küldöttekhez. Ezen levelek célja általában bizonyos információk, adatok megszerzése.

Nagyon fontos tudni, hogy a bankok sosem kérnek e-mailben bizalmas információkat!

Ha bármikor ilyen jellegű levelet kapunk, legyünk azonnal gyanakvóak, a helyesírási, stilisztikai hibák is árulkodóak lehetnek. Ne kattintsunk az e-mailben szereplő hivatkozásokra, ne töltsük le azok mellékleteit, mert akár vírusokat is tartalmazhatnak!

A hamis e-mailek mellett szintén gyakorinak számítanak a hamis banki hívások, sms-ek és befektetési lehetőségek. Hívásoknál különösen megtévesztő lehet, ha a magát banki munkatársnak vagy befektetési tanácsadónak kiadó személy valamely ismerősünkre hivatkozik. Az sms-ek pedig az elektronikus levelekhez hasonlóan általában szintén a megszólalásig hasonlítanak az igaziakra.

Ezen csalási módszerek célja is bizonyos személyes adatok vagy pénzügyi információk megszerzése.

Azonban ahogy e-mailen, úgy telefonon és sms-ben sem kérnek bankjaink tőlünk bizalmas információkat! Érdemes a telefonszámot, amelyről a hívást vagy sms-t kaptuk leellenőrizni az adott bank vagy egyéb pénzügyi intézmény honlapján. Legyünk különösen gyanakvóak, ha hívás közben sürgetni próbálnak bennünket valamilyen ajánlat elfogadására.

Akadnak az érzelmeinket célzó csalók is, akik e-mailen vagy telefonon megkeresve egy megható sztorit adnak elő és a segítségékünket kérik, méghozzá pénz formájában.

Sose utaljunk pénz idegeneknek, akármilyen szép sztorival is állnak elő!

Általában az ilyen jellegű csalások áldozatai között sok az idős ember, aki nem feltétlenül van tisztában az internet veszélyeivel és gyanútlanul megbízik vadidegenekben.

Fontos ilyen témákról is beszélgetnünk szüleinkkel, nagyszüleinkkel és megtanítani őket is a biztonságos internethasználatra.

Az internetes csalások egy másik formája az ún. függönyoldalak működtetése, amikor is meghamisított banki weboldalakat hoznak létre. Ezek az oldalak első ránézésre általában valósnak tűnnek, és csak apró eltérések vannak köztük és az igazi oldalak között. Ezen oldalakra a csalók általában hamis banki e-mailekkel próbálnak minket elvezetni, de akár magunk is könnyedén rájuk tévedhetünk internetes keresőnk segítségével.

Ha el szeretnénk érni bankunk honlapját, akkor azt ne egy hivatkozásra kattintva tegyük, hanem magunk gépeljük be a webcímet!

Fontos figyelni a weboldal jelzésére is, hogy biztonságos-e. A biztonságos weboldal legegyszerűbb jellemzője a címsorban található zöld lakat, amely az oldal biztonsági tanúsítványának (SSL tanúsítvány) meglétét jelzi.

A már szinte hihetetlenül jó ajánlatokra is gyanakvással tekintsünk és bizonyosodjunk meg róla, hogy nem éppen egy csalás áldozatává próbálunk válni. Azt se higgyük el elsőre, ha a semmiből hirtelen nyertünk egy Iphone X-et vagy egy új autót, és erről egy felugró ablakból vagy e-mailből kapunk tájékoztatást. Igyekezzünk biztonságos webáruházakból vásárolni és tájékozódjunk előzetesen a megvásárolni kívánt termékről, szolgáltatásról. Nyereményjáték esetén pedig először mindenképpen győződjünk meg arról, hogy egyáltalán létezik-e ilyen nyereményjáték, ki a szervezője, mik a részvételi feltételek stb.

Ezek a csalási módszerek csupán csak a jéghegy csúcsai, megszámlálhatatlan egyéb eszközzel próbálkoznak a csalók mindig az aktuális viszonyokhoz igazodva, hogy adatainkat vagy pénzünket megszerezzék.

Legyünk résen, mert a csalók napról napra újabb, egyre megtévesztőbb technikákkal állnak elő.

Ha bármilyen jellegű csalás vagy csalási kísérlet áldozatává váltunk, mindenképpen tegyünk bejelentést a rendőrségen!

Amennyiben szeretnéd elmélyíteni tudásodat még jobban a témában vagy csak egyszerűen szeretnél pár hasznos infót, tanácsot találni, amelyek hozzásegítenek a tudatos pénzügyi döntésekhez úgy ajánlom figyelmedbe a Pénziránytű ingyenes „Értem a pénzem” alkalmazását, amelyet androidra a Google play áruházból, IOS-re pedig az App Storeból tudsz letölteni, ezen felül, ha érdekelnek a részletes és naprakész infók, tanácsok, akkor a Pénziránytű egy Pénzbook nevű Facebook és Insta oldallal is rendelkezik, amelyekre érdemes vetni egy-egy pillantást! 😉

Mert nem csak jó pénzügyi ötletekkel gazdagodhatsz, de értékes nyereményjátékokkal is találkozhatsz.

Pénzügyi tudatosságunkat a Pénziránytű Alapítvány támogatta


Forrás:

Támogatott tartalom

2017 Kidsnews | All rights reserved