Ezt teszi a média – szexuálpszichológus válaszol


Ana (17éves) - 11 hónapja

Zala Márton szexuálpszichológussal készített interjúsorozat első részében a szexuálpszichológus munkájáról volt szó. A második részben a média fiatalok testképére, szexuális életére gyakorolt hatásáról beszélgettünk.

A média, értem ezalatt a filmeket, sorozatokat, reklámokat vagy akár a pornót hogyan hat a fiatalok szexuális életére és arra, hogy mit gondolnak a saját és mások testéről?

Én ezt a kérdést kicsit megfordítanám. Jogosnak tartom ezeket a felvetések, de úgy érzem, hogy inkább a saját fiatalkoromban lettek volna aktuálisak.

Mi tényleg csak láttuk az ideálokat a plakátokon, a reklámokban és persze a pornóban. Ez azért volt nagyon más, mert mi akkor tényleg passzív befogadók voltunk.

Manapság azonban a fiatalok már aktívan hozzájárulnak ezeknek a képeknek, ideáloknak, elvárásoknak a kialakításához.

Ennek kiváló eszközei a képekkel teli közösségi oldalak, amilyen az Instagram vagy a Tiktok. A tény, hogy ezeken a felületeken már képekkel kell megjelenni egy olyan nyomást helyez az emberekre, hogy egy idő után azt fogják érezni, hogy a testük sohasem elég jó. Persze ez nem mindenkire egyformán igaz, leginkább azokra lesz nagy hatással, akikben alapvetően van egy hajlam a sérülékenységre.

Az az igazi probléma ezekkel a felületekkel, hogy mindenki a legjobb oldalát mutatja meg, a legjobb képeket teszi föl, és csak nagyon kevesen vállalják fel, ha éppen például rossz napjuk volt.

Mindenki teszi fel az újabb és újabb gyönyörű képeket, és ezzel egymás önképét rombolják. Ez talán a kamaszokra lehet a legrosszabb hatással, akiknek enélkül is nehéz lenne elfogadni és megtalálni önmagukat, és ezek a felületek csak még küzdelmesebbé teszik ezt a folyamatot.

Még valami, most hallottam, hogy a tengerentúlon már vannak olyan emberek, akik plasztikai műtéteket vállalnak be azért, hogy úgy nézzenek ki, mint egy Instagram filter. Itt tehát már nem arról van szó, hogy kicsit más orrot vagy szájat akarnak, hanem arról, hogy olyan kinézetet szeretnének, ami nem azonos velük, de valahogy belőlük csinálta a számítógép.

Hogyan lehet ezt a helyzetet kamaszként vagy fiatalként megfelelően kezelni?

Ez egy nagyon jó kérdés. Az igazi nehézség itt szerintem az, hogy el lehet-e valakinek mondani, hogy az amit lát, az nem valóság.

El lehet-e magyarázni például azt egy fiatalnak, hogy az aktust, amit a pornóban lát azt igazából nem élvezik annyira az emberek.

A legnagyobb probléma, amiben manapság a legtöbb fiatal szenved talán az, hogy nem tudnak máshonnan információt szerezni a szexualitásról, és az lesz a kiindulópontjuk, amit ezeken a felületeken látnak. És hogy hogy lehet ebből a helyzetből kijutni?

Én azt gondolom, hogy mint minden lelki problémát, így ezt is leginkább azzal lehet orvosolni, ha a kamaszok egy meleg, biztonságos légkörben vannak, és harmonikus kötődést tudnak kialakítani a saját testükkel. Az is fontos továbbá, hogy tudjanak beszélni a szüleikkel ezekről a témákról, hiteles információkhoz jussanak.

A cikksorozat következő része a szülők szerepéről fog szólni a kamaszok szexuális életében.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is2017 Kidsnews | All rights reserved