Legálisan is nézhetünk magyar filmeket online – itt a hazai streamingszolgáltatás


Kovács Barna (18éves) - 2 hónapja

November 19-én, csütörtökön elindult az első csak magyar alkotásokat tartalmazó online filmtár, a FILMIO. A szolgáltatás elindítását A Nemzeti Filmintézet kezdeményezte. Jelenleg 220 produkció, köztük 160 mozifilm található meg rajta.

“Kultúrtörténeti pillanatról beszélhetünk, hiszen a FILMIO-n keresztül a közel százhúsz éves magyar mozgófilm-kincs vált : elérhetővé bárki számára, folyamatosan bővülő kínálattal” – mondta Káel Csaba, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos a FILMIO csütörtöki online indításán.

A hazai streamingszolgáltatás kínálatában megtalálható 14 Cannes-i fesztiváldíjas, nyolc Oscar-jelölt, két Oscar-díjas, két berlini és két Európai Filmdíjas alkotás.

Az induló csomagban megtalálják az érdeklődők többek között A Viszkis-t, a Saul fiát, vagy a Moszkva tér-t.

A régi filmek kedvelői sem maradnak tartalom nélkül, megtekinthetik például az egyik legelső magyar mozifilmet, A tolonc-ot, mely Michael Curtiz (Kertész Mihály) alkotása.

 “Az a kultúrkör, amit számunkra a filmek jelentenek, nagyon fontos az életünkben és szeretnénk, ha ezzel a gyerekeink is tisztában lennének. A FILMIO egy új, speciális forgalmazási felület: miközben továbbra is fontos számunkra a mozi, manapság nagyon sok film a streamingszolgáltatásban jelenik meg. Így élik ma reneszánszukat a dokumentumfilmek és a sorozatok. A FILMIO segíthet abban, hogy vegyes forgalmazásban minél több magyar film tudjon eljutni a nézőkhöz. Lényeges, hogy a szakma számára is feltárjuk a filmtárban rejlő lehetőségeket” – jegyezte meg a kormánybiztos, aki azt is elmondta, hogy a filmintézet tárgyal a Színház- és Filmművészeti Egyetem teljes archívumának átvételéről.

A streamingszolgáltatás előfizetéses rendszerben érhető el, cserébe azonban teljesen reklámmentes. A FILMIO weboldala szerint azok számára, akik okostelefonon vagy tableten szeretnének filmeket nézni mobilalkalmazás is a rendelkezésére áll, bár én ezt a cikk megírásának időpontjában nem találtam meg. Bizonyára hamarosan elérhető lesz.

A tervek szerint az új magyar filmek a bemutatót követően ezen a platformon lesznek először elérhetőek, sőt, számos mozi premierje is a FILMIO-n lehet majd. Jelenleg kedvezményes 890 forintos áron lehet előfizetni a szolgáltatásra, ami januártól 1190 forintra emelkedik. Hűségidőt senkinek nem kell vállalnia, az előzeteseket pedig bárki ingyenesen megtekintheti miután regisztrált, amit azonban csak 18 év fölött lehet megtenni.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

MTI ; media 1

2017 Kidsnews | All rights reserved