Miért lett ekkora üzlet a karácsonyból?


Papp Júlia (16éves) - 11 hónapja

Amikor már szeptemberben kerülgetned kell a boltokban a műanyag karácsonyfákat, felmerül a kérdés: miről szól a karácsony a társadalmunkban? A szeretetről vagy az üzletről?  Szeptemberben-októberben már fellelhetőek voltak karácsonyi dekorációk a különböző áruházakban, ahogyan a hirdetések is tele vannak már ősz óta karácsonyi motívumokkal, utalásokkal, egy helyre belépve sanszos, hogy egy agyonhallgatott christmas-song csendül fel a hangszórókból, erről beszélnek az iskolában, a munkahelyeken, otthon, az utcán, mindenhol.

Egyszóval indokolatlanul sok helyről ömlik ránk a karácsony, mint közelgő pénzköltésre sarkalló esemény. 

Nyilván üzleti szempontból logikus is, hiszen ha december elején tennék ki a karácsonyi árukat, sokkal kevesebb fogyna belőlük, mert az embereknek kevesebb idejük lenne vásárolgatni.

Ezért van az, hogy visszaesünk a nyáriszünetből napbarnított bőrrel, és a Mikulás arca fogad minket csilingelő zenékkel, és mire eltelik karácsonyig az ősz három hónapja, már megunjuk a megunhatatlannak gondolt karácsony-feelinget. Nem mellesleg pedig belefulladunk a rengeteg karácsonyi cuccba magunk körül. 

A miért kérdésre a válasz tehát az üzleti haszon, az viszont még mindig nyitott, hogy mi miért lovalljuk bele magunkat ennyire. Elvégre nem függünk minden második bolttól, nem kéne befolyásolnia minket annak, hogy karácsonyi-őrület van szeptemberben. Megtehetnénk, hogy nem beszélünk róla, nem az ajándékvásárláson agyalunk, és máris nem unnánk meg az egészet, mire igazán megkezdődik. 

Az őszi hónapokban megkezdődik egy befeléfordulási ciklus, mind a természetnek, mind az állatoknak, embereknek. Az éjszakák egyre hosszabbak, a nappalok egyre rövidebbek és hűvösebbek, az időjárást is szelesebb, hidegebb, esősebb napok jellemzik. Nincs is annál lehangolóbb, amikor reggel sötétben megyünk iskolába, majd délután, mire kilépünk a kapun, ismét szürkület van. 

Olyan, mintha ezt az őszi korszakot szeretnénk skippelni, átugrani, és azért koncentrálunk annyira a karácsonyra, ami ebben a borongós hangulatba fényeket, melegséget és vidámságot hoz. Egy rohanó világban élünk, ahol eltűnnek az átmenetek, és eltűnik a megtett utak fontossága. Már észre sem vesszük a hiányát annak, hogy szépen-lassan fordul át a nyár télbe, hagyjuk elrohanni a sárguló őszi leveleket, a barnás-pirosas domboldalakat, a lábunk alatt ropogó narancssárga levéltengert és a mélyaranyszínű naplementék korszakát. 

A fogyasztói társadalom kajálja a gagyi karácsonyi koncepcióját a reklámszakmának és az üzleteknek, miszerint minél több pénzt költesz, minél értékesebb ajándékokkal halmozod el a szeretteidet, rokonaidat, azoknak a rokonait, a szomszédot, a feleségét, a kutyáját, az unokatestvérének a menyének a volt lakótársának a szemészének az anyósát, annál jobb ember vagy és annál jobban szereted őket.

Azt próbálják belénk kanalazni, hogy a szeretet pénzben mérhető, és hogy az ajándékozás nem is a másik emberről, hanem a tágyra elköltött pénzről szól. 

Túl van gondolva, csűrve-csavarva az egész, és mi hagyjuk, hogy sodorjon minket a pénzorientálódott “ünnepi hangulat” néven futó gigantikus üzleti húzás. A szeptemberi csokimikulások (üzenem nekik, hogy decemberig megromlanak szegénykék), az októberi All I Want For Christmas Is You és a novemberi MINDJÁRT ITT A KARÁCSONY ÉS MÉG NEM VETTÉL SEMMIT ANYÁDNAK??? paráztatás egy csel, amivel az elbutult embereket még több és több pénz elköltésére hívnak. 

Ha nem szeretnéd megunni a karácsonyi-hangulatot december végére, érdemes kicsit lassítani és élvezni a köztes szépségét az ősznek, végiggondolni, hogy miért is működik úgy a világ, hogy most van egy befeléfordulása a természetnek és nekünk. Mindenkinek a saját döntése, hogy mivel foglalkozik, mire gondol, mit vesz meg és mit nem, mikor és mikor nem.

De amíg lesznek emberek, akik szeptemberben csokimikulást vesznek (majd konstatálják decemberben, hogy megromlottak szegénykék), októberben örülnek, hogy All I Want For Christmas üvölt a rádióból és novemberben bepánikolnak, mert mindjárt itt a karácsony, és még nem vettek semmit az anyjuknak, addig ez sajnos így fog maradni. 

Amíg bárki is vevő ezekre, addig ez lesz. Viszont ha kinyitod a szemedet, akkor láthatod, hogy nem csak ez marad így, hanem a sárguló őszi levelek, a barnás-pirosas domboldalak, a lábunk alatt ropogó narancssárga levéltenger és a mélyaranyszínű naplementék korszaka is.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved