Milyen egy jó jelszó?


Tomi (14éves) - 10 hónapja

Internetes fiókjainkat általában jelszóval védjük és bizony egy nap folyamán akár több ilyet is létrehozunk. Azonban jelszó választásakor sokszor nem figyelünk oda és az előírtnál sokkal könnyebben kitalálható hitelesítőkulcsot adunk meg a regisztráció folyamán. Mai cikkünkben ennek ellenérveit és a helyes jelszóválasztás szabályairól lesz szó. Ha érdekel, tarts velünk!

A 2019-es statisztikák szerint az 123456, az 111111, a password és megannyi társuk könnyen kitalálható, néhány próbálkozásból feltörhető és nem ajánlott használni őket. Ezek a jelszavak Magyarországon is népszerűek.

Igyekezzünk belecsempészni nagybetűt, kisbetűt, számot és egy-egy szimbólumot is, illetve figyeljünk, hogy ne használjuk mindenhol ugyanazt a jelszót!

Akármennyire is szeretjük a kutyát, nem szabad jelszóként használni a nevét, hiszen ez nagy kockázatot jelenthet. Még akkor sem tanácsos így tenni, ha egyes betűket számokra, szimbólumokra cserélünk (pl. B0dr1).

PIN-kód esetén ne használjuk a születési dátumunkat, lehetőleg minimum hat számjegyből álló azonosítót adjunk meg, ahol csak tudunk!

Semmiképpen ne legyen a jelszavunk és az oldalon megadott email címünk/felhasználónevünk azonos! Bár ezt legtöbb helyen blokkolják, akkor sem tanácsos ilyen bután jelszót választani! Ne használjuk mindenhol ugyanazt a jelszót!

Okés, bevallom. Én sem használok mindenhol más jelszót, azonban van egy „jelszólogikám”. A legfontosabb oldalakon (Google, Paypal, szerkesztőségi felület) bitangerős, generált jelszót használok.

Van egy közepes szint, amelyhez többnyire mindenhol ugyanazt a jelszót használom (Kréta, Classroom) és van egy alsó szint, ahol siralmasan könnyű, sablonjelszót használok, hiszen itt nincsen vesztenivalóm (kedvezményes oldalak, Netflix)

Ha félünk, hogy így is elfelejtjük jelszavainkat, bátran használjunk jelszókezelőt! Többségük ingyenes és jelszót is generál regisztrációhoz. Csak a programot kell telepítenünk eszközeinkre, amely titkosítva eltárolja jelszavainkat. Ha be szeretnénk jelentkezni valahová, akkor automatikusan felugrik a jelszókezelő és biometrikus azonosítás vagy mesterjelszó megadása után automatikusan kitölti a belépési adatokat.

Lehetőleg ne hagyjuk a böngészőnkbe elmenteni a jelszót, ugyanis még a legfejlettebb böngészők sem tárolják titkosítva és egy egyszerű kémprogram is elmentheti azokat.

Érdemes időnként leellenőrizni e-mail fiókjainkat a Have I Been Pwned nevű oldalon, amely nyilvános, kiszivárogtatott jelszócsomagokból (darkweb-adatbázisokból) keresi ki a megadott e-mail címet vagy jelszót (hiszen utóbbira is rá lehet keresni benne).

Ha egyezést talál, figyelmeztet. Ilyenkor érdemes mihamarabb kicserélni az adott email-fiók jelszavát és remélni, hogy nem vették át még idő előtt az irányítást az email-cím felett. Ne lepődjünk meg, ha politikai személyek nevét viselő, vagy egyszerű, könnyen megjegyezhető email címek fel vannak törve, hiszen az ilyen címekre mindig van kereslet a feketepiacon.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

Nemzeti Kibervédelmi hivatal

2017 Kidsnews | All rights reserved