Nem csak vezetés közben veszélyes mobiltelefont használni!


Kovács Barna (18éves) - 1 hónapja

Ma már senkinek nem mond újat az az információ, hogy autóvezetés közben nem szabad, és veszélyes mobiltelefont használni. Arra azonban kevesebbszer hívják fel a figyelmet, hogy egyéb közlekedési eszközök használatakor, sőt gyaloglásor is rengeteg kockázatot rejt magában ez a tevékenység. Egy friss kutatás szerint, sajnos annak ellenére, hogy a megkérdezettek 80 százaléka veszélyesnek tartja a mobiltelefon használatot kerékpározás, rollerezés közben, 25 százalékukkal már előfordult, 10,5 százalékuk pedig rendszeresen él ezzel a kockázatos lehetőséggel.

Az Aegon biztosító megbízásából az Opinio által készített felmérés szerint a fiatalok között ez az arány még rosszabb. A 20-29 éves korosztályban 13 százalék ismerte be azt, hogy rendszeresen mobilozik kerékpározás, vagy rollerezés közben. A kutatásban kitértek a gyalogos közlekedésre is, a megkérdezettek közül szinte mindenki használja ilyenkor a telefonját.

De miért veszélyes ez?

Különböző módokon lehet telefont használni menet közben, ezek mindegyike valamilyen veszélyt hordoz magában. Azt gondolom, hogy fontos különválasztanunk a gyalogos közlekedést, és a kerékpáros, rolleres, gördeszkás közlekedést. Utóbbinál a legáltalánosabb, veszélyt magában hordozó tevékenység a beszélgetés. A kutatásból kiderült, hogy ilyenkor csupán az emberek fele használ headsetet.

Ez fokozza a veszélyességet, hiszen nem elég, hogy a beszélgetőpartnerére kell figyelnie, valamint a többi közlekedőt kell szemmel tartania az illetőnek, de még a telefonját is fognia kell.

Általános még a zenehallgatás, és a navigáció használat. Én azt gondolom, hogy a GPS használat önmagában nem ördögtől való dolog közlekedés közben, de – hogy minél inkább csökkenteni lehessen az emiatt bekövetkező baleset esélyét – figyelni kell rá, hogy indulás előtt legyen beállítva az úti cél, valamint érdemes bekapcsolni a hang alapú navigációt, hogy kevesebbszer kelljen a telefonra pillantani.

Zenét hallgatni bringázás közben azért veszélyes, mert megfoszt minket az egyik érzékszervünktől, a fülünktől. Az úttesten kerékpározva ez akár az életünkbe is kerülhet, de a járdán gördeszkázva is veszélybe sodorhatjuk ezzel a saját és a többi közlekedő testi épségét.

Kiugró veszélyforrás az üzenetírás, gondolok itt például a chatelésre, az e-mailezére, vagy az SMS-ezésre. Ilyenkor nem elég, hogy az útra, és a többi közlekedőre nem tud figyelni az ember, de még a keze sem szabad egy esetleges baleset elhárításához.

Fontos szót ejteni a gyalogos közlekedésről is. Ugyanazok a tevékenységek fordulnak elő gyaloglás közben is, mint biciklizés, rollerezés közben, csak véleményem szerint kicsit máshogyan kell megítélnünk őket.

Mi az, ami még belefér?

Ugyanúgy veszélyes mobilozni sétálás közben, mint biciklizés, vagy rollerezés közben, annyi különbséggel, hogy mivel lassabban halad ilyenkor az ember, több esélye van korrigálni a hibákat, valamint ha a járdán ütközik össze egy másik gyalogossal, az általában nem lesz súlyos kimenetelű. Ebből kifolyólag, én azt gondolom, hogy zenét hallgatni, vagy épp telefonálni bocsánatos bűn sétálás közben. Én is szoktam, és nem érzem magam tőle veszélyben, de tegyük hozzá, hogy ehhez az kell, hogy bizonyos szabályokat betartsak.

Kerülendőek a zajszűrős fejhallgatók.

Igaz, hogy sokkal jobb élmény a zenehallgatás ezekkel, de mivel a környezet zajait teljesen kiszűrik, sokkal veszélyesebb lesz a használatuk. Ugyan ez vonatkozik a hangos zenehallgatásra is, mely nem elég, hogy a fület rongálja, a közlekedésben sem tudunk tőle támaszkodni a hallásunkra, mely létfontosságú például abban az esetben, ha bár zöld a lámpa a zebránál, de egy mentő érkezése miatt még várnunk kell az elindulással, illetve azt sem vesszük észre, ha valaki rossz szándékkal közeledik felénk.

Átkelőhelyeknél pedig kifejezetten veszélyes is lehet, ha valaki belefeledkezik a zenébe, vagy a csevegésbe. Nem éri meg..  Fontosnak tartom, hogy a veszélyesebb helyzetekben hagyjuk abba a zenehallgatást, függesszük fel a telefonálást. A hév nem tud megállni, csak mert mi nem vettük észre, hogy jön!

Gyaloglás közben sem ajánlott a chatelés, SMS-ezés, mert sokkal nagyobb koncentrációt igényel, mint például a zenehallgatás, valamint ha nem figyelünk magunk elé, 3 lépést is nehezen tudunk megtenni anélkül, hogy valakinek nekimennénk.

Az Aegon és az ORFK-OBB humoros, figyelemfelhívó videókkal indított kampányt annak érdekében, hogy mindenkiben tudatosuljanak a közlekedés közbeni telefonhasználat veszélyei. A kisfilmekben a Mélyvíz című videósorozatból ismert páros, Kovács András Péter és Janklovics Péter humoristák szerepelnek.

„A kézben tartott mobiltelefon a közlekedés minden résztvevője számára veszélyforrás, mert elvonja a figyelmet azokról a helyzetekről, amelyben reagálni kell, legyen szó biciklisről, rolleresről vagy éppen a járdán közlekedő gyalogosról.

Nagyon sok múlik a felelős magatartáson, hiszen az is lehet veszélyes jelen esetben, amelyet konkrét jogszabály nem tilt. Az a célunk, hogy a közlekedés minden résztvevője számára biztonságos környezetet teremtsünk ezzel a szemléletformáló kampánnyal” – mondta Óberling József rendőr ezredes, az ORFK RFI Közlekedésrendészeti Főosztály vezetője.Forrás:

 

2017 Kidsnews | All rights reserved