Nincs karácsony tömeg nélkül – Etikett szakértőnket kérdeztük hogyan tehetjük könnyebbé a vásárlást mindenki számára


Kermit (17éves) - 12 hónapja

A karácsony megszépülő emlékei mellett hajlamosak vagyunk elfeledkezni a bevásárlásokat övező embert próbáló megpróbáltatásokról, amelyek a karácsony előtti időszakban a plázákban várnak ránk. Idén a karácsonyi vásárok elmaradása miatt várhatóan még sokkal rosszabb lesz az eddigieknél. Ráadásul a hideg időben szükséges ruházat kellemetlen terhet jelent a vásárlás közben, nem is beszélve az egyéb kiegészítőkről és összevásárolt termékek és zacskóinak erdejéről, amelyekben sokszor velünk szemben áramló emberfolyón kell áthatolni. Ezúttal is Kibédi Varga Katalint hívtuk segítségül, hogyan lehet barátságosan kezelni ezeket a helyzeteket.

Vágjunk is bele máris az egyik legkellemetlenebb részbe, mit lehet kezdeni a bevásárló központokban a nagykabáttal, vizes esernyővel?  Hogyan vigyük, vagy ne vigyük magunkkal ezeket a kiegészítőket?

A zsúfolt bevásárlóközpontokra még inkább érvényes a szabály, hogy figyeljünk egymásra.

Amennyiben autóval érkezünk, ne vigyük magunkkal a bevásárlóközpontba a kabátunkat, ernyőnket, ha gyalogosan vagyunk, ügyeljünk arra, hogy ne okozzunk kellemetlenséget a többi vásárlónak.

Tipp: Néhány plázában gondoltak ezekre a helyzetekre, és van ruhatár. De ha nincs is akkor csomagmegőrzőket szinte mindenhol találunk, ha gyalogosan érkezünk érdemes ezeket igénybe venni kabátunk, iskolatáskánk elhelyezésére. 

Sokszor rendkívül nehéz kezelni a sok szatyrot akár a tömegben, de leülni is egy teára. Mit kezdjünk a sok vásárolt holmival, ha le akarunk ülni valahová, esetleg még folytatnánk a vásárlást? Mi az a táska mennyiség ami még kezelhető és hova tegyük őket?  

Letehetjük a mellettünk lévő üres székre, de figyeljünk arra, hogy a csomagjainkkal ne foglaljuk el az ülőhelyeket a többi vendég elől. Hogy ki, mennyi táskát bír el? Erre nem lehet egyértelmű választ adni,

de az alapvetés, hogy vásárlás, nézelődés, sétálás közben mindig legyünk tekintettel a többiekre.

Hömpölygő tömeg és ritmus különbség. Ilyenkor a legszembetűnőibb a gyors és célirányos vásárló és a nézelődök között. Hogyan érdemes sétálgatni és nézelődni, viselkedni a két típusnak a plázák folyosóin, hogy a lehető legkevesebb konfliktus legyen?  Itt is érvényes a gyalogos szabályok?

Maximum 3-4 fős csoportokban vonuljatok a folyosón, hogy másokat ne akadályozzatok. Ne állj meg hirtelen a lépcsőn, folyosón, mert sürgős sms-t kell írnod, ugyanis könnyen beléd ütközhetnek. Ugyanez vonatkozik a mozgőlépcső aljára, illetve tetejére.

Jobbra tarts!

Hasonlóan az autós közlekedéshez, itt is igaz a jobbra tartás elve és az előzés elve is. Tehát gyalogosan is próbáljunk a lehető legjobban a folyosó jobb oldala felé húzódni.

Párosan mehetünk egymás mellett, de csak akkor, ha ezzel nem akadályozzuk a többi ember közlekedését. Kettesben való sétálásra keressünk inkább szélesebb utcát vagy teret.

Ha lassabbak vagyunk, így könnyebben kikerülnek. Ha gyorsabban szeretnénk haladni, mint az előttünk haladó, akkor őt balról kerüljük ki, mint azt az autóvezetésnél is tesszük. Ha pedig szembejövőt szeretnénk kikerülni, akkor azt jobbról tegyük, elkerülve ezzel a félreértés miatti megtorpanást vagy az összeütközést.

Mozgásunk legyen egyértelmű, és ügyeljünk arra, hogy másokat ne késztessünk megtorpanásra.

Ha például keresztbe kívánunk menni, próbáljunk pont merőlegesen haladni, mert így mindenki számára egyértelmű és kiszámítható lesz a mozgásunk.

Ismerős a tömegben szemben. Mi a helyes magatartás ilyenkor, intek mindenki megy tovább, hogy ne tartassa fel a tömeget, vagy meg lehet állni egy percre?

Nagy valószínűséggel, ha megállunk és váltunk egy-két szót már fennakadást okozunk. Ha csak köszönni szeretnénk, elég az ismerősünk felé mosolyogni, inteni és tovább haladni, ellenkező esetben érdemes félrehúzodni.

Telefonálás a sorban, plázában, kávézóban, üzletben, egyszóval a tömegben. Gondolom nem illedelmes, de néha szükséges, hogyan intézzük a telefonokat, ilyen helyzetekben?

Valóban nem illedelmes, senki sem kíváncsi a magánéletünkre, de néha elkerülhetetlen. A legjobb dolog amit ilyenkor tehetünk, az az, hogy keresünk egy félreeső helyet ahol lebonyolíthatjuk a hívást. Erre különösen ügyeljünk, ha egy kis üzletben tartózkodunk.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved