November 1. – a veganizmus világnapja


kidsnews (127éves) - 1 hónapja

Az első vegán szervezet 1944. november 1-jén alakult meg az Egyesült Királyságban, Vegan Society (Vegánok Társasága) néven. Ötven évvel később, a társaság születésnapja alkalmából javasolták ezt a napot a Veganizmus Világnapjának 1994-ben.  

A veganizmus a közhiedelemmel ellentétben egy filozófiai és életmódbeli irányzat, amely arra törekszik, hogy kizárja az állatok kizsákmányolásának, elpusztításának és kihasználásának minden formáját, és kiemelten elutasítja az állatokkal szemben elkövetett kegyetlen étkezési, ruházkodási és bőrápolási szokásokat.

Napjainkra sokan a veganizmust az emberiség túlélésének egyik lehetséges feltételeként is említik, amivel hathatós változásokat érhetünk el az üvegházhatású gázok kibocsátásában, a víz felhasználásában és számos más ökoszisztéma terhelésének csökkentésében.

A vegán szemlélet olyannyira része lett a globális tömegkultúrának, hogy a kapcsolódó különleges fogyasztási szokások révén hatalmas üzletté is vált időközben, hiszen az egyre növekvő tábor gigantikus piacot jelent elsősorban a kozmetikai, élelmiszer és ruházati termékek gyártóinak. Ma már senkit nem lep meg egy tisztán vegán streetfood bódé vagy étterem, sőt a hagyományos étrenden élők is szívesen kalandoznak a gasztronómia környezettudatos újdonságai felé, és az üzletláncok polcain szinte mindenhol nagy választékban találhatunk vegán termékeket minden érintett termékcsoportban.

Ahogy a mozgalomnak egyre több követője akad, úgy arányosan szaporodnak az ellenzői is, akik legfőképpen a táplálkozási diverzitás elvesztésére hivatkoznak.

Álláspontjuk szerint a tisztán vegán étrend többek között fehérje-, vas-, B12 vitamin, omega-3 zsírsav és kalciumhiányhoz vezet, miután testünk e nélkülözhetetlen alkotóelemei sokkal kisebb mértékben és/vagy nagyon nehezen felszívódó formában találhatóak meg a növényi táplálékokban. Összességében valószínűleg azok cselekszenek helyesen, akik nem kötelezik el magukat kizárólagosan egyik fogyasztási irányzat mellett sem, de mindennapi választásaik során figyelembe veszik a termékek előállításának, szállításának, használatának és feldolgozásának teljes ciklusát. Ha nem is szeretnénk vagy tudunk harcos vegánná alakulni, egy-egy hazai, természetes alapanyagokból készített, környezettudatos kiszerelésű, jó minőségű termék választásával és felelős felhasználásával csökkenthetjük a környezetünk terhelését és egyúttal javíthatjuk saját közérzetünket és életminőségünket

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved