November 11. – Emberi Génállomány és Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata


kidsnews (127éves) - 3 hete

A génmódosítás olyan eljárás, amelynek során a szervezet fejlődésének korai szakaszában egy vagy több gént kivágnak annak DNS szerkezetéből és ezeket más génekkel helyettesítik. A pár évtizede felfedezett eljárás nemcsak a modern orvostudomány képviselőit osztja meg, az összes érintett területen vannak elméleti és gyakorlati érvek mellette és ellene is.

A szakmai konferenciák és viták, tanulmányok mellett szükséges volt a génmanipulációt törvényekkel és nemzetközi megállapodásokkal való szabályozása, hogy a kutatók egyértelmű etikai és morális keretek között tevékenykedhessenek.

Ennek első lépése volt a 1997. november 11-én az UNESCO által kiadott nagy jelentőségű, de nem kötelező erejű dokumentum:  Az emberi génállomány és emberi jogok egyetemes nyilatkozata, amit a Nemzetközi nyilatkozat a humángenetikai adatokról (2003), majd a valamivel átfogóbb Bioetika és az emberi jogok egyetemes nyilatkozata (2005) követett.

A szabályozási kísérletek ellenére mindig akadnak tudósok, akik nem tudnak ellenállni a felfedezés és a hírnév csábításának. 2018-ban

Csiankuj He és Ho Csian-kuj, két kínai egyetem kutatója egy hongkongi konferencián bejelentette, hogy a segítségükkel megszületett egy ikerpár, akik egyes génjeit genetikai olló használatával eltávolították, és így ellenállóvá tették őket a HIV-vírussal szemben.

A nemzetközi konszenzus szerint a kínaiak több szakmai és etikai hibát is vétettek, és a génmódosítás tudománya még nem érett meg ilyen beavatkozásokra. Számtalan kérdésre kell még megtalálni a választ, amíg eljuthatunk odáig, hogy nem pusztán emberkísérleteket végzünk – többek között olyan alapvetőekre is, hogy milyen mellékhatásokat válthat ki egy génmanipulációs beavatkozás.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on isForrás:

cg.hu; okri.hu;publications.ceu.edu ;novekedes.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved