November 13. – nyelvünk legendáinak nyomában – ma van a magyar nyelv napja


kidsnews (127éves) - 3 hete

Hazánkban csak 1844. november 13-a óta hivatalos a magyar nyelv. Ekkor fogadta el az országgyűlés az erről szóló törvényt, és ennek évfordulója lett a magyar nyelv napja. Tudjuk, hogy nyelvünk nem csak nekünk különleges, de nekünk ez nem mindig elég. Sokak szerint ez a világ egyik legnehezebben megtanulható nyelve, ami szubjektív állításként elfogadható, de vannak olyan nemzeti érzelmű gondolkodók, akik szerint a miénk a legősibb nyelv a világon, ami hatezer éves írásbeliségre tekint vissza.

Régóta tartja magát egy legenda, mely szerint az 1700-as években találtak egy magyar rovásírással írt követ az észak-amerikai újfundlandi (Új-Skócia) Yarmout-öbölnél, vagyis a magyarok már réges-régen felfedezték Amerikát.

A követ a Yarmout Country Museumban őrzik a legendára hivatkozó írások szerint. Ahogy azt mondani szokták, a történet nyomokban igazságot is tartalmaz, de nézzük a tényeket.

Való igaz, hogy Új-Skociában létezik egy Yarmouth nevű kisváros, ami feltehetőleg csak egy elgépelésnek köszönhetően keresztelődött át az erről szóló publikációkban. A kisvárosnak még múzeuma is van, ahol valóban őriznek egy követ, amelyen ősi bevésések láthatók. A kővel kapcsolatban sok a bizonytalanság, de szakértők kizárták, hogy rúna írás lenne, és tudományos körben soha nem merült fel, hogy magyar eredetű írás lenne. Az angol nyelvű Wikipedián a kőről szóló saját szócikk alatt számos érdekesség olvasható a kővel kapcsolatban.

Egy másik „városi” legenda a magyar nyelvvel kapcsolatban, hogy a Sorbonne nyelvészei összehasonlították a nyelvek ősiségét és azt találták, hogy a három legmagasabb ősetimont tartalmazó nyelv a tibeti szanszkrit (12%), és az ős-török türkmén (26%) mellett a magyar nyelv 68% ősetimonnal, ergo legősibb ősi nyelv a világon – vonhatjuk le a következtést.  Már ha eltekintünk attól a ténytől, hogy nem létezik olyan, hogy „ősetimon”, és a nyelvészek az etimon szót a mostani szavak korábbi formájára használják minden nyelvben.

A tudományosan elfogadott közvélekedés az, hogy a világ nyelveinek pontos eredete a múlt homályába vész, és azt sem tudhatjuk, hogy az ősi bábeli legenda szerinti közös nyelv létezett-e valaha és visszavezethető-e valóban az összes nyelv erre az egyetlen közös ősre.

De ha létezne is ez az ősnyelv, a Sorbonne tudósai vajon milyen szókészletet hasonlítottak össze azzal, hiszen egy élő nyelvben a mai modern nyelvekben is komoly eltéréseket találhatunk egy mindennapi szlenggel tűzdelt szöveg és egy irodalmi vagy valamilyen tájegységekre jellemző nyelvjárás szövege között. 

Akit érdekelnek nyelvünkkel kapcsolatos legendák és tévhitek, valamint azok cáfolatai, annak számos érdekes olvasnivalóval szolgálhat a magyar nyelv és tudomány oldalának Rénhírek rovata.

Aki pedig csak úgy olvasgat mindenfelé, sose feledkezzen el róla, hogy a hiteles információk legnagyobbrészt a szerzők valódi nevének feltűntetésével jelennek meg, a publikációt közlő fórum vagy média többi tartalmához hasonlóan, minél több konkrétummal (időpontok, helyek, személyek stb.) és mértékadónak tekinthető külső forrással, hivatkozással megtámogatva mind a konkrét publikáció, mind az adott orgánum többi tartalma tekintetében.

Az sem árt, ha más, akár nemzetközi, hiteles forrásokra is közvetlenül hivatkozik a publikáció, és még jobb, ha más komoly fórumokon hivatkoznak a publikációra. Ezek nélkül nagyon valószínű, hogy  fakenews-ról van szó, de még mindezek megléte esetén sem zárható ki. Mielőtt továbbadunk valamit, mérlegeljünk, lehetőség szerint ellenőrizzünk és csak azt tegyük magunkévá, amiről nincs okunk kételkedni!

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is

Forrás:

nyest.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved