November 18. – „Állítsák meg a tömeggyilkosságot, mentsék meg Magyarországot”


kidsnews (127éves) - 2 hete

1956. november 18-án a New Yorkban élő magyar emigránsok Mártonffy István mérnök vezetésével az amerika jelképeként is ismert Szabadság-szoborhoz hajóztak, és a magyar forradalomra való figyelemfelhívásként a szobor belsejébe betörve kitűzték a magyar zászlót annak fáklyát tartó kezébe, a következő felirattal:

 „Stop genocide, save Hungary”, vagyis „Állítsák meg a tömeggyilkosságot, mentsék meg Magyarországot”.

Az eseményt néhány órán belül a címlapján hozta az összes vezető napilap, és fő témája volt a híradóknak, a rádiók hírblokkjainak nemcsak az Egyesült Államokban, hanem az egész világon és a Szovjetunió beavatkozását több ország is újra elítélte.

Elvis Presley, a kor legnagyobb világsztárja is felszólalt a magyarok védelmében, a Time magazin pedig „a magyar szabadságharcost” választotta az év emberének, ezért végül a zászlót kitűző emigránsokat sem vonták felelősségre a szoborba való betörésért és a zászló kitűzéséért.

A nagy sajtóvisszhang ellenére valós befolyása a Magyarországon zajló eseményekre sajnos nem volt a látványos akciónak. Eddigre az USA moszkvai nagykövetén keresztül már megüzente Eisenhower elnök Hruscsovnak:

Washington az 1945. februárjában a jaltai konferencián kialkudott szovjet befolyási övezeten belüli konfliktusok „megoldásába” nem avatkozik be, és elismeri Moszkva kizárólagos kompetenciáját ezekben az ügyekben.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

Képünk illusztráció

2017 Kidsnews | All rights reserved