November 20. – Aki nincs ellenünk, az velünk van


kidsnews (127éves) - 5 napja

A Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) 1962. november 20-án kezdődött VIII. kongresszusán hangzott el a források szerint a híres Kádár János-i mondat: „Aki nincs ellenünk, az velünk van”, ami történelmi reflektálás volt elődje hírhedt kijelentésére: “Aki nincs velünk, az ellenünk van”. Rákosi ekkor már a szovjetek mindhalálig tartó „vendégszeretetét”– élvezte de facto számüzetésében.

Ezzel a jelmondattal szeretett volna hallgatólagos kompromisszumot kínálni az embereknek, akikkel szemben egyszerű volt az üzenet: ha nem kérdőjelezik meg a Kádár-kormány legitimitását – szerk. megj: Kádár a Nagy Imre-kormányt és az 56-os forradalmat a szovjet hadsereg segítségével verte le, majd került hatalomra -, és elismerik a szocialista rendszer politikai és ideológiai alapjait, akkor nem tekintik őket ellenségnek, és nem börtönzik be őket, hanem részesülhetnek a szocialista „jólétből”.

Eddigre Kádár elérte alapvető célkitűzéseit. A parasztságot termelőszövetkezetekbe kényszerítették, a katolikus papok, és kisebbrészt református lelkészek ellen indított koncepciós perek bebörtönzésekkel lezárultak, a közoktatásból sikeresen kiszorították az egyházakat, és összeségében teljessé vált a párt diktatórikus uralma, a párton belül pedig megkérdőjelezhetetlenné Kádár János hatalma.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

archivnet.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved