November 21. – E = mc2.


kidsnews (127éves) - 2 hete

Albert Einstein szerint:  a test energiája (E) megegyezik a tömegének (m) és a fénysebesség (c) négyzetének szorzatával: E = mc2.  1905. november 21-én jelent meg az “Annalen der Physik”-ben Einstein negyedik dolgozata „Függ-e a test tehetetlensége az energiájától?” címmel,  melyben a relativitás axiómájának újabb következményét mutatta meg, és megteremtette Einstein már-már közhelyszámba menő, de egyben talán a legtöbbet vitatott tudományos tételét.

Elmélete szerint a tömeggel rendelkező részecskéknek nyugalmi helyzetben is van energiájuk, és ez az energia különbözik a mozgási, illetve a helyzeti energiától. Általános relavitás elméletével Einstein többek között megalapozta a kozmológia új tudományát is.

A bohókás öltözködéséről és hajviseletéről ismert, kiváló humorú zseni viszolygott korának erőskezű politikusaitól és a szélsőséges ideológiákkal megtámogatott rendszerektől, ezért már 1932-ben elhagyta Németországot az erősödő nemzetiszocialista hangok miatt.

„A világ egy veszélyes hely, nemcsak azok miatt, akik gonoszságokat követnek el, hanem azok miatt is, akik ezt tétlenül nézik” – foglalta össze ezzel kapcsolatban később véleményét. Örök érvényű állítása mellett azonban a 21. századi embernek is volt üzenete:

Félek attól a naptól, amikor a technológia fontosabb lesz, mint az emberi kapcsolatok. A világon lesz egy generációnyi idióta.” 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved