November 23. – A kesudió világnapja


kidsnews (127éves) - 2 hónapja

Sem a kesudió, sem a világnapja nem örvend túl nagy népszerűségnek hazánkban, pedig igazi szuperélelmiszerről van szó, aminek mértékletes napi fogyasztása nagyon jót tesz az egészségünknek. A vese alakú, max 2,5 cm-es olajos magban rengeteg értékes tápanyag található meg:  foszfor, cink, szelén, magnézium, vas, réz, emellett gazdag  A- és B-vitaminban, E-vitamin-tartalma is igen magas, valamint tartalmaz béta-karotint és folsavat is, és ha ez nem lenne elég, antioxidáns hatású is.

Az isteni magot adó növény eredetileg Brazília északkeleti részéről származik, majd portugál hajósok vitték el 1560 és 1565 között először Indiába, Goába, majd innen egész Délkelet-Ázsiában és végül Afrikában is elterjedt. Mára trópusi éghajlaton mindenhol termesztik az almája és diói miatt is. Az alma, vagyis a húsos „gyümölcs” a virágkocsány megvastagodása, amelynek vékony pergamenszerű héja alatt szúrós illatú, világossárga, lédús hús található, azonban a valódi termés a kesudió, ami a vastag kocsány alatt található.

A világ legnagyobb kesudiófája – „Maior cajueiro do mundo” – körülbelül 81 000 négyzetmétert foglal el, és a brazíliai Rio Grande do Norte területén, Natalban található.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

nationaldaycalendar.com

2017 Kidsnews | All rights reserved