November 24. – negyedévszázada már az írek is elválhatnak


kidsnews (127éves) - 2 hónapja

Írország alkotmányából az elmúlt években rohamtempóban irtják a 19. századi társadalmi normákat rögzítő kitételeket. 2017 óta lehet káromkodni 😊 – ez nem vicc -, és 1995 november 24-e óta a házasság felbontása is lehetséges a szigorú katolikus országban, ugyanis ekkor 50,3%-os arányban „győztek” a válást pártolók. Sőt azóta tovább könnyítették a válást, ugyanis 2019 óta már nem kell 4 évet külön élni a válni kívánó feleknek, immáron elég két évnyi bizonyított különélés, hogy az ír bíróságok elhiggyék, bizony ebből a kapcsolatból már nem lesz semmi.

Nemzetközi szinten a házasságok felbontásának népességhez viszonyított arányait tekintve azt hihetnénk, hogy a múltban a házasságok nagy része sikeres volt, azonban ebben az időszakban a házasság sokkal inkább volt gazdasági, mint érzelmi kérdés.

Hazánk ebben a kérdésben 101 évvel előzte meg az ír jogrendet, ugyanis Magyarországon 1894-ben vezették be a polgári házasságot, és ezzel egyidőben elvben a válás jogát is mindenkire kiterjesztették. De válásra valójában csak akkor volt lehetőség, ha bíróság előtt megállapítást nyert, hogy az egyik fél erkölcsileg vétkezett. Ezek olyan bizonyított bűnök lehetettek, mint a házasságtörés vagy a házastárs „szándékos és jogos ok nélküli elhagyása”, vagy a súlyos fizikai fenyegetés és bántalmazás.

 „A házasság felbontását kérheti az a házasfél, kinek házastársa élete ellen tört, vagy a kit házastársa testi épségét avagy egészségét veszélyeztető módon szándékosan súlyosan bántalmazott” – hangzott az 1895. évi XXXI. törvénycikk 78. paragrafusában.

Ha a férj vétkesnek bizonyult, vissza kellett fizetnie a hozományt és tartásdíjat is kellett fizetnie az exének.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved