November 25. – a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja


kidsnews (127éves) - 2 hónapja

„A jelenleginél sokkal többet kell tennünk a nők elleni erőszak minden fajtájának megszüntetéséért. Az Unióban a 15 év feletti nők csaknem 25%-át érte már partnere részéről fizikai és/vagy szexuális erőszak. Az európaiak több mint egynegyede úgy véli, hogy a nemi érintkezés a másik fél beleegyezése nélkül is elfogadható. Több mint egyötödük pedig azt gondolja, hogy a nők gyakran csak kitalálják a bántalmazást és a nemi erőszakot, vagy legalábbis eltúlozzák a velük történteket. Az áldozatok gyakran nem jelentik az ellenük elkövetett erőszakos bűncselekményeket. Sokszor a környezetük is nehezen szánja rá magát, hogy megtegye a szükséges lépéseket. Ez ellen együtt kell fellépnünk: le kell küzdenünk a nők érdekérvényesítését gyengítő sztereotípiákat, és meg kell mutatnunk, hogy a nőkkel szembeni erőszak nem elfogadható, és azt senki nem tolerálhatja.” – áll az Európai Unió nyilatkozatában a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja alkalmából.

A NANE egyesület szerint hazánkban minden ötödik nőt ért már élete során fizikai bántalmazás a partnere részéről. Ez jelenleg Magyarországon több, mint 760.000 nőt, és ennél valamivel kevesebb bántalmazó férfit érint. Jelenleg is több, mint 226.000 magyar nő él fizikailag is bántalmazó kapcsolatban, a közhiedelemmel ellentétben mindenféle etnikai csoportban és társadalmi rétegben.  

Azok a lányoknak, nők akiket szóbeli, lelki, fizikai, szexuális vagy gazdasági erőszak ért, a NANE Segélyvonalán kérhetnek segítséget.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

nane.hu ; ec.europa.eu

2017 Kidsnews | All rights reserved