November 27. – Magyarok szállják meg a Mariahilfer Strassét


kidsnews (127éves) - 2 hónapja

A Minisztertanács 1987. november 27-én Németh Miklós (a Központi Bizottság gazdaságpolitikai titkára, két évvel később a rendszerváltást meghozó miniszterelnök) javaslatára bevezetik a világútlevelet, amely „a világ összes országába többszöri beutazásra jogosította” a magyar állampolgárokat. A rendelet 1988 január 1-jei életbe lépése utáni öt napon több, mint 24 ezer kérelmet adtak be, ami csak a gyenge előszele volt a júliusi, másfél milliónál is több kérelemnek.

A világútlevélnek köszönhetően nagyszüleink ezrei zarándokoltak a Mariahilfer Strasse környékére és a Bécs melletti Shopping City SÜD bevásárló komplexumba banánt, kávét, ruhát, játékot és persze hűtőszekrényt, walkmant, televíziót, Hifit és videólejátszót és még ki tudja milyen egyéb műszaki cikkeket vásárolni. Döbbenet, de a rendszerváltást megelőző szűk két évben a magyarok ötvenmilliárd forintnak megfelelő schillinget költöttek el a sógoránál.

A korszak ikonja a Gorenje fagyasztóláda lett, ami az osztrák műszaki áruházak egyik legjobb ár-érték arányú termékeként a bevásárló túráról visszatérő Trabantok, Skodák, Wartburgok és Ladák szinte kötelező kiegészítőjévé vált akkoriban, szép akkurátusan azok tetőcsomagtartójára gumipókozva.

A „világutazók” rohama 1988 november első hetében tetőzött, amikor a határtól 12 kilométerre lévő Szombathelyig is feltorlódott a sor a bevásárolni induló magyarokból – igazi békebeli black week lehetett ez az osztrákoknak.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

mult-kor

2017 Kidsnews | All rights reserved