November 5. – kanadai régészek bizonyítják, hogy a vikingek is felfedezték Amerikát


kidsnews (127éves) - 3 hete

Kanada negyedik legnagyobb szigetén, Új-Fundlandon 1963. november 5-én kanadai régészek megtalálták egy viking falu maradványait, és ezzel bizonytást nyert, hogy Izland és Grönland mellett Észak-Amerikában is létesítettek településeket, vagyis nem csak hogy elkalandoztak az ígéret földjére, hanem le is telepedtek rajta. A vikingek azonban nem csak északra kalandoztak, ma már azt is tudjuk, hogy még Bizánccal is komoly kereskedelmi kapcsolatot ápoltak, észak-afrikai népekkel és mai oroszországi területek akkori lakóival egyetemben, egyszóval Földünk északi féltekéjét majdnem teljes egészében felfedezték és behajózták.

A fennmaradt hajómaradványoknak köszönhetően a vikingek technikai fejlettségét régóta jól ismerték a régészek, azonban mágneses iránytű hiányában a tájékozódás kérdése sokáig megoldatlan volt. Egészen Thorkild Ramskou dán régész felfedezéséig, aki rájött, hogy a vikingek a nap állása mellett felhős időben úgynevezett napkövekkel állapították meg az északi irányt, és ezeknek köszönhetően nagy biztonsággal tudták tartani a hajók haladási irányát.

Érdekesség a viking korral (mely kb. 793-tól 1066-ig tartott) és társadalommal kapcsolatban, hogy  közösségük kifejezetten progresszív volt.  A nők örökölhettek, és jogukban állt válást kezdeményezni, és visszakérhették a hozományukat is. Emellett a vikingek koruk egyik legtisztább népe  volt, mivel heti rendszereséggel tisztálkodtak, és hajukat lúgtartalmú szappannal szőkítették, ami hathatós megoldás volt a tetűvel szemben is.

Másik érdekesség, hogy a vikingek síeltek is, méghozzá nem csak közlekedés céljából, de rekreációs jelleggel, szórakozásképpen is.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

elte.hu; mult-kor.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved