November 6. – az USA legnagyobb földalatti atomrobbantása


kidsnews (127éves) - 3 hete

Az atombombáról legtöbbünknek Hirosima és Nagaszaki ugrik be, ha pedig a kísérleti atomrobbantásokat említjük, valószínűleg a franciák csendes-óceáni kísérleteire emlékeznek a legtöbben.

Az USA legnagyobb földalatti atomrobbantását 1971. november 6-án, az alaszkai Amchitka  szigetén hajtották végre, hogy gyakorlati tapasztalatokat gyűjtsenek egy fejlesztés alatt álló robbanófejről és a jobban kiismerjék a földalatti robbantások hatásait. Az amerikai tudósok abban reménykedtek, hogy ezáltal nagyobb biztonsággal meg tudják majd különböztetni a földrengéseket a föld alatti robbantásoktól, és be tudják mérni a szovjetek kísérleti robbantásait.

Az ún. Cannikin-robbantás ötmillió tonna TNT erejével ért fel, négyszázszor volt nagyobb hiroshimai bombáénál, és a Richter-skála szerint 6.8-es földrengést, majd a következő 30 napban több, mint ezer kisebb utórengést okozott. A detonáció pillanatában a vulkanikus sziget környékbeli felszíne és az óceánparti tengerfenék hat méterrel megemelkedett, és másfél méterrel tartósan magasabb is maradt,  kőomlásokat és földcsuszamlásokat okozva a térségben.

Az ötvenes, hatvanas években az atomhatalmak egymás után hajtották végre atomkísérleteiket, melyek közül a felszíni robbantások sok esetben ennél is jóval nagyobbak voltak. A detonáció mértékét tekintve a szovjetek vitték el az összes dobogós helyet, élen az 1961-es Cár-bombával, ami több, mint tízszer erősebb volt az alaszkainál. Az atomrobbantások, és köztük kiemelten a Cannikin-teszt a Greenpeace természetvédelmi szervezet létrehozásának egyik fő kiváltó oka volt.

Az amerikai kísérlet előkészületeiről, a robbanás pillanatáról és utóhatásairól készült rövidfilm ma is megtekinthető:

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved