November 8. – 380 kilométeres sebességgel lecsap a Haijan tájfun


kidsnews (127éves) - 4 hete

A latin mondás, Nomen est omen (ejtsd nómen eszt ómen) vagyis a név egy előjel, a Haijan tájfun esetében egészen biztosan bebizonyosodott, mivel a nevének eredeti mandarin nyelvű jelentése: viharos szél. A Haijan 2013 november 8-án 380 km/h szélsebességgel csapott le a Fülöp-szigetekre, és a Dvorak-skálán előtte soha nem tapasztalt 8,1-es erősséget ért el.

Az UNICEF adatai alapján a vihar pusztítása 14,1 millió embert érintett közvetlenül. Ahol a tájfun letarolta a szigeteket, ott a lakók nemcsak hajléktalanná váltak, de megsemmisült az ivóvíz ellátásuk és megfelelő szennyvíz elvezetés híján hamarosan járványok is felütötték a fejüket a romok között. A pusztítás nyomait még hét évvel később is magán viseli a szigetcsoport.

A trópusi viharok erősségét többféleképpen is megadhatják. Az egyik a szélerősség, amelyben Haijan óránkénti 380 kilométeres legnagyobb, és 313 kilométeres átlagos szélerőssége a legmagasabb adatok, amióta szélerősséget mérnek és lejegyeznek a meteorológusok.

Egy másik irányadó érték a vihar középpontjában, vagyis a légörvény „szemében” mért légnyomás, ami minél alacsonyabb, annál erősebb a vihar.

Normál esetben a tengerszinti légnyomás 1013 hPa (ami nagyjából egyenértékű 1 atm-val). Igazán durva viharok esetében ez a szárazföld felett 900 hectopascalig is lesüllyedhet, de a Haijan esetében elérte a 895 hPa-t, ami szintén abszolút rekord a mérések bevezetése óta.  

A viharok komplex tulajdonságait figyelembe véve a tudósok egy átfogó besorolási rendszert dolgoztak ki a trópusi viharok egyértelmű besorolására ez a Dvorak-skála, amit 1969 óta használnak a meteorológusok. A skálát eredetileg 8,0-ig kalibrálták, és 2013-ban meg kellett változtatni, amikor a Fülöp-szigetekre lecsapó Haijan elérte a 8,1-es értéket.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

Unicef.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved