Pénzügyekben is zölden- tervezd hosszú távra a ruhatárad is


Solymosi Máté (19éves) - 1 éve

A klímaváltozás alapjaiban forgatja fel az életünket. Minden cselekedet, minden nap egy lehetőség arra, hogy segítsük a fajunk fennmaradását, vagy pedig éppen közelebb hozzuk végzetét. Bár az tagadhatatlan, hogy a fogyasztásorientált társadalmunkban a kormányok tétlenségének és a cégek kibocsátásainak leállásáig mindenképp meg van pecsételve a sorsunk, attól még nem szabad elkényelmesednünk.

A döntéseinknek van súlya, és ha mi a fogyasztási döntéseinkkel nem ösztönözzük és nyomatékosítjuk a változás szükségességét, akkor azon vállalatok, melyeket a végtelen profit generálása hajt, nem tesznek majd semmit az emberiség fennmaradásáért – legalábbis a legtöbb jel erre mutat.

A mindennapi döntéseinkben van lehetőségünk környezettudatosan cselekedni. Ez a cikk arra fog fókuszálni, hogy a fast fashion milyen módon hagy nyomot a világban, illetve, hogy a magánember mit tehet azért, hogy a ruhavásárlással minél kevesebbet ártson a környezetnek.

A fast fashion lényege – ha valaki esetleg nem tudna róla – a divat követése, a folyamatos vásárlás, a ruhák gyors váltása.

Gyakran része az, hogy a tömeggyártott cikkek olcsón hozzáférhetők, de a méregdrágán rendszeresen vásárolt Supreme pulóverek is ide tartoznak.

A fast fashiont a kapitalizmus azon gazdasági folyamata ösztönzi, amely gyors és konstans fogyasztásra sarkal, hiszen folyamatos fogyasztás nélkül a gazdaság a túltermelésben összedőlhet. 

Ne csak fejben legyél szuperzöld! – megmutatjuk hogyan lehet ökotudatosan a rezsidet is csökkenteni.

A fast fashion azonban amellett, hogy pazarló életmódra ösztönöz, rengeteg más problémát is teremt. A termékeket előállító munkaerő gyakorta alulfizetett, távoli országok kvázi rabszolgamunkásai – ez a vállalatok hivatalos kommunikációjában legtöbbször úgy jelenik meg (amikor kiderül egy eset), hogy állítják, nem tudták, hogy a gyárakban – melyek nem az ő saját tulajdonaik – mi folyt valójában. Ez persze nehezen hihető, amikor negyedjére-ötödjére derül ki az adott cégről hasonló.

Arról nem is beszélve, hogy a külső gyártóknak fizetett pénzek és az elvárt tempó az adott mennyiségű munkás mellett nem jön ki sehogy sem, ezt egy kompetens vállalatnak feltételezem, hogy észre kellene vennie.

Ezek mellett érdemes külön is megemlíteni, hogy a ruhaipar rengeteg állati eredetű cikket használ fel, melyek előállítása nem folyik mindig állatbarát és etikus módon – Izraelben épp most van szó a szőrmék és bőrtermékek betiltásáról.

A fast fashion legnagyobb veszélye azonban nem is magában az előállításban, hanem a fogyasztási kultúrában rejlik; a folyamatos vásárlás, a szükségtelen kidobása, a pazarló életvitel nem jelent semmi jót az emberiség szempontjából.

Kutatások szerint egy felnőtt körülbelül 35 000 döntést hoz meg egy átlagos napja során. Te tudsz jól dönteni?

Mit tehetünk tehát? Egyrészt válogassuk meg jól, hogy milyen forrásból vásárlunk. A bevásárlóközpontokban található boltok túlnyomó része nem megbízható, de persze akadhatnak kivételek –

érdemes vásárlás előtt utánanézni az árusítónak külső forrásokból, hogy biztosak lehessünk benne, hogy vásárlásunkkal nem támogatunk valami olyat, amit nem szeretnénk. 

Létezik ma már újrahasznosított szemétből készült cipő, de hátizsák és ruha is. Hogyha ehhez nincs kedvünk, akkor jó megoldás lehet a turkálókban vásárlás: az itt található ruhák előállítását ugyan nem tudjuk ellenőrizni, viszont aki használtruhát vásárol, az nem járul hozzá a pazarláshoz, sőt, segít enyhíteni a helyzetet valamelyest (főleg, amennyiben az itt vásárolt ruhadarabok újonnan gyártottak helyett kerülnek hozzá). 

A tudatos vásárlás mellett szintén fontos a tudatos használat: ne vegyünk fölösleges ruhadarabokat, amíg tudjuk, addig hordjuk a meglévőket, a már szükségteleneket vagy adjuk valakinek, akinek szüksége van rá, esetleg használjuk fel nyersanyagként barkácsoláshoz vagy kézműveskedéshez. 

A lehetőségek száma igen magas, a lényeg csupán az, hogy találjuk fel magunkat és minél kevesebbet küldjünk a szemétbe.

Ezzel és a használtruha vásárlással is rengeteg pénzt spórolhatunk meg azon felül, hogy a világra tett behatásunk pozitívabb irányba tendál. Ha az itt leírt dolgokat észben tartjuk és ezek szerint cselekszünk, akkor máris kisebb az ökolábnyomunk. 

Szénlábnyom, vízlábnyom, ökolábnyom. Te mekkora lábon élsz?

Itt persze nem áll meg a küzdelem, de valahol el kell kezdeni. Mindennél fontosabb most a klímakrízis kezelése, nem érünk rá tétlenkedni. 

Hogyha érdekelne, hogy az élet többi területén hogyan tudsz környezettudatosabban eljárni, akkor látogass el a https://www.facebook.com/penziranytu.penzbook oldalra, illetve

letöltheted a Zöldiránytű appot, melyben rengeteg hasznos tippet, tanácsot és tudást találhatsz a környezettudatos és pénztárcakímélő magatartásról.

Pénzügyi tudatosságunkat a Pénziránytű Alapítvány támogatta
Facebook, Instagram


2017 Kidsnews | All rights reserved