Rózsaszín palacsinták – harc a mellrák ellen


Ilyés Csenge (18éves) - 6 hónapja

Szinte mindnyájan ismerünk olyan személyt a környezetünkben, aki érintett mellrák elleni harcban. A betegség minden nyolcadik-kilencedik nőt érinti, így mi nagyon fontosnak tartjuk azt, hogy az ezzel kapcsolatos felvilágítást már igen korán megkezdjük. Annál is lényegesebb ez, mivel a rosszindulatú elváltozások korai felismerésével az időben megkezdett kezelés sokszor sikeres lehet. Éppen ezért szükséges felhívni a figyelmet a szűrővizsgálatokra, és erre minden évben megfelelő lehetőséget kínál a Rózsaszín Október nevű mozgalom nyújtotta figyelem.

A mellrák elleni küzdelem jegyében Rózsaszín Palacsinta (Pink Pancake) elnevezésű kampányt indított a Király utcai High Five Budapest bisztró pub. A hely október folyamán – a megszokott kínálat mellett –  rózsaszín palacsintákat és alkoholmentes koktélokat kínál a vendégeinek. Az ezekből származó bevétel 15%-át pedig az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen nevű szervezetnek ajánlja fel.

A társaság 2002 óta szervez rózsaszín sétákat a Lánchídon a betegségre, illetve az érintettekkel való szolidíritásra felhívva a figyelmet. „Idén a járványhelyzet miatt sajnos elmaradt a hagyományos rózsaszín séta, de a tradíciók jegyében a Széchenyi lánchidat október 4-én este kivilágítottuk” – mondta Báródi Edit, az egyesület elnöke.

Mi is meghívást kaptunk a High Five Budapest pubba egy két fős menüre, így lehetőségünk nyílt kipróbálni egy-egy palacsintát, illetve egy-egy rózsaszín italt is. Kovács Péter, a cég tulajdonosa így nyilatkozott a kezdeményezésről: „100 százalék természetes összetevőkből kísérleteztük ki a rózsaszín palacsintáinkat és koktélokat , melyeket több ízben, és alkoholmentesen is rendelhetnek a vendégeink.” Emellett rózsaszín szalagot is adnak a ajándékba a desszert mellé; ennek viselésével pedig bárki tudathatja, hogy támogatja a Rózsaszín Október nevű kezdeményezést.

A törvényben megjelölt korhatár alatti ( Magyarországon ez 18 éves kort jelent) személyeknek nem szabad alkoholt fogyasztaniuk!

A helyszínre érve egy barátságos hangulatú bár fogadott minket. Viszonylag nagy terei és sok asztala van a helynek, de csak alig néhányan tartózkodtak bent érkezésünkkor; bizonyára azért, mert koradélután látogattuk meg. Este valószínűleg jóval többen vannak, bár a járványra való tekintettel nem bántuk, hogy nem volt tömeg.

Az általunk kóstolt rózsaszín menü igen különleges volt. Azt gondoltuk, hogy egy apró palacsintát fogunk csak kapni a koktél mellé, de nem. Szerencse, hogy nem ettünk előtte sokat. A ital is ízlett, és valóban majdnem minden rózsaszín volt. A koktélok kérhetőek alkohol nélkül, ha valaki 18 év alatt szeretné kipróbálni valamelyiket. Mindemellett érdekes lehet kipróbálni más dolgokat is a menüből, mint például a többi különleges palacsintát, vagy koktélt.

Bíztató, hogy egy bár is képes kiállni egy ilyen fontos ügy mellett, reméljük, hogy a következő években egyre több ilyen vállalkozó szellemű hely lesz az országban.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is2017 Kidsnews | All rights reserved