Top 10+1 érdekesség a második világháború idejéből


Németh Zsombor (14éves) - 10 hónapja

A XX. század történelmének vitathatatlanul a legmeghatározóbb időszaka a II. világháború volt, mégis kimaradhattak meglepő információk tanulmányainkból, ezekből gyűjtöttünk most 10 érdekességet:

10. „Titkos” rádióüzenetek

A háború során folytatott rádióüzenetek rejtjelezésénél az amerikaiak egy érdekes ötlettel álltak elő, amikor indiánokat használtak a rádiós információátadásokhoz. Mivel az indiánok a saját nyelvükön beszéltek, s azon belül is kódokat használtak,

így aki beszélt is a navahó-, komancs- vagy egyéb indián nyelven, csak egy hétköznapi beszélgetést hallhatott, ezért az ellenséges csapatok hiába hallgatták le az üzeneteket, nem érhettek el velük semmit.

9. Martin őrnagy

Jól sikerült háborús cselnek bizonyult a szövetségesek Szicília elleni haditerve; a „főszereplő” egy – ismert hozzátartozó nélküli – halott ember volt, akit a britek az akció érdekében Martin őrnagynak neveztek el. A terv az volt, hogy az „őrnagyot” – tengerésznek álcázva, iratai közt hamis haditervvel -, kirakják Spanyolország partjainál.

E haditervben az állt, hogy a szövetségesek lerohanják Szardíniát, ezért remélték, hogy a spanyolok megtalálják és továbbítják az ál-terveket a német haderőknek.

A csel bevált, ugyanis pár napon belül több sereget is átmozgattak Szardíniába, miközben a szövetségesek elindíthatták a Szicília elleni támadást.

8. Fanta

A Fanta üdítőital feltalálását az USA és Németország közötti hadiállapot kiváltotta nyersanyag- és késztermékszállítás leállításának köszönhetjük, ugyanis Németországban le kellett mondani a kor legelterjedtebb üdítőitaláról, a Coca-Cola-ról.

A németek ezért előálltak egy gyümölcsös alternatívával, a Fanta-val, ami óriási sikert aratott a németek, majd később a többi ország népeinek körében is. A Fanta azóta is az egyik legnépszerűbb frissítő a világon.

7. William Stuart-Houston, avagy William Hitler

Egy érdekes kapcsolat volt Adolf Hitler és fél unokaöccse, William Stuart-Houston között, aki az amerikai haderőnél szolgált a második világháború idején, így a családi kötelék ellenére egymás ellen küzdöttek.

William azonnal a névváltoztatás mellett döntött, miután elengedték a haditengerészetből.

6. Chevrolet

A Chevrolet már a második világháború előtt is nagy népszerűségnek örvendett, ugyanis több millió autót gyártottak és adtak el világszerte. A háború első éveiben a legyártott autók száma 3 millió körül lehetett, azonban a következő években már csak 139 db kereskedelmi célú autót gyártottak, ugyanis a cég a következő években a hadiiparnak dolgozott, és a Chevrolet C60L a szövetséges csapatok utánpótlás céljából hasznosított, legnagyobb mennyiségben előállított teherautóinak egyike lett.

5. A Távol-Kelet áldozatai

A II. világháború idején lezajló második kínai-japán háborúban, a nyugati történészek szerint, 21 millió kínai ember vesztette életét (a kínai források szerint, viszont ez a szám 35 millió fő). Ez a háború hasonlóan nagy veszteséget jelentett a kínaiaknak, mint a Holokauszt a zsidó embereknek.

4. Churchill és a robbanó csokoládé

A háború alatt több merényletet, gyilkosságot próbáltak megkísérelni, főleg a nagyhatalmak vezetői ellen. Ilyen próbálkozás volt az az eset, amikor a britek vezetőjét, Winston Churcill-t szerették volna egy apró, csokoládénak álcázott bombával eltűntetni a Föld színéről.

Minden lehetőség adott is volt a merénylet végrehajtására, de a brit ügynökök még időben lefülelték a német titkosszolgálatot, így Churchill megmenekült.

3. Az amerikai hadiköltségek

Az amerikaiak védelmére szánt költségvetés 1,9 milliárd dollárról, a világháború alatt 59 milliárd dollárra nőtt. Ez majdnem a 30-szorosa a kezdeti költségeknek, ami magyar forintra váltva 591 milliárd Ft körül mozog.

2. Drogok a háború idején

A második világháború során gyakran használtak különböző drogokat, kábítószereket. Akkoriban ezeket a szereket fájdalomcsillapításra és a katonák hatékonyságának növelésére használták, nem törődve azok következményeivel.

A katonák többek között ópiumot, morfiumot, metadont vagy például benzedrint is használtak.

Ezek mellett elhagyhatatlannak számított az alkohol is, melyet kezdetben a hadseregek motiválására használtak fel

1. Hitler festészete

Adolf Hitler életéről köztudott, hogy a második világháborút megelőzően sokat foglalkozott a művészetekkel, és ő maga is festészetből próbált megélni fiatalon. Azt már kevesebben tudják, hogy a hollywoodi filmek mellett Hitler nagy rajongója volt az akkori – Walt Disney által alkotott – mesefilmeknek, amit egy-egy rajzfilmfigura ábrázolásával is kifejezett. Festményein Pinokkiót és a hét törpe egy-egy tagját is megjelenítette.

+1 Az Enigma (görögül: rejtvény)

Az Enigmát (elektromechanikus eszköz) a németek használták üzeneteik titkosítására, ezért volt fontos a szövetségesek számára, hogy az Enigma működését megfejtsék. Sok kutatás és próbálkozás után a britek végül sikeresen feltörték az eszközt, a németek tudta nélkül.

Ezt matematikai alapokon működő kódfeltörő géppel érték el, ami nem kis bravúrnak számított, majd statisztika alapján tartották egyensúlyban a háborús veszteségeiket, hogy a náciknak ne tűnjön fel, hogy ismerik az összes haditervüket.

Érdekesség, hogy az Enigma feltörésében főszerepet játszott egy homoszexuális és egy női kutató is, akiket alsóbbrendűnek tekintett az akkori társadalom. Az Enigma feltörését az 1970-es évekig titokban tartották.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved