A három jó barát, az autós, a biciklis és a gyalogos története, avagy közúti baleset-megelőzés télen(-nyáron)


Poscher Dominik (21éves) - 9 hónapja

Oh, azok a késő tavaszi, nyári, kora őszi napok, emlékezzünk csak rájuk: a korán reggel csiripelő madarak és a beszűrődő napfény által kiváltott ébredés, a szabadba való kilépés varázsa, a vízparton sütkérezés, a rózsaszínre festett ég és a későn lemenő Nap megcsodálása a Szabadság hídon.

És az utcán való közlekedés…az utcán való közlekedésről szót sem ejtve.
Fagylaltot nyaló kisgyerekes családok és borozgató fiatalok zökkenőmentes áthaladása a zebrán, sosem tapasztalt mennyiségű biciklis egyenletes tempóban való haladása a számukra kijelölt úton, az autósok baráti viszonyát idéző közúti közlekedés. Micsoda idill, micsoda biztonság.
 De aztán egy nap beköszöntött a november…

Az ébresztő beállítva 06:30-ra, azonnal kipattansz az ágyból, tudva, hogy milyen fényes nap áll előtted a munkahelyen vagy az iskolában. Rohansz is az ablakhoz, hogy aztán a szokásos izgatottsággal húzd el a függönyt. És akkor meglátod. Pontosabban nem látsz semmit. A sötétség minden beborít.

Az alkalomnak megfelelően fekete, térdig érő nagykabátot húzol. Lehajtott fejjel ballagsz a járdán, egyrészt, mert a hangulatod ezt a magatartást kívánja meg, másfelől feltett szándékod, hogy a jegesre fagyott útfelületeken valahogy talpon maradj. És amikor már azt gondolnád, hogy több csapás nem érhet, hirtelen megállíthatatlan erejű esőzés párosul a ködbe borult ég mellé.

Téged és a célállomásodat már csak egy zebra választja el egymástól, te pedig ezt a helyzetet felismerve (nem számolva azzal, hogy egyes vélemények szerint futva még jobban megázol) gyorsítasz tempódon, és kocogó stílusba váltasz a biztos menedékig…

Ugyanez a reggel jó barátodnak is hasonló szenvedéssel telt, a kint uralkodó viszonyok láttán alig akart feltápászkodni. Végül aztán csak elhagyta a lakást, de az mai napig kérdés, hogy milyen felsőbb erő közrehatásával sikerült előre irányuló mozgást tennie, életjelet ugyanis nem mutatott. Az autójáig vezető út során mindenesetre négyszer sikerült elejtenie a kocsikulcsot, és megesküdött rá, hogy a legközelebbi ilyen alkalommal inkább a földön lévő slusszkulcs mellett tölti el a nap hátralévő részét.

Az elindulás után a gépjárműben szóló zene kis lelket önt belé. Esetleg, ha még a kocsiba való bepattanás előtt megszólal a kedvenc száma, akkor arra is lett volna esély, hogy időt szentel a mocskos fényszórók és világító eszközök letakarítására, valamint a több hónapja nyikorgó, szakadt, kopott ablaktörlőjének lecserélésére. Ezzel viszont elkésett, amire a zivatar megérkezése után ő is ráeszmélt.

Noha a kidülledő szemei a szélvédőt csapdossák, az általa látott kép a beazonosíthatatlanhoz közelít. Szerencséjére azonban már csak méterek választják el a munkahelyétől, a szokott útvonalat pedig jól ismeri, tudja hát, hogy a gyalogos-átkelőhely előtt még lassítani kényszerül, mielőtt a parkolóhoz érne.

A társaság harmadik tagját semmi sem döntheti le a lábáról, ugyanis ma van a szülinapja, családja pedig egy vadi új biciklivel lepte meg ez alkalomból. Bár felesége és gyerekei is óva intik, hogy lehet nem a mostani reggel lesz a legmegfelelőbb alkalom a kétkerekű jármű felavatására, hősünk hajthatatlan. Ezért aztán hajt.

Az előírt lámpák és felszerelések adottak, a fényvisszaverő mellény is a helyén, rutinos kerékpárosként pedig az égszakadás sem okozhat gondot. Nagy szomjúságában éppen az égi áldásból húzna hasznot, amikor megpillantja bal oldalán közlekedő munkatársát. Hiába integet neki vigyorogva, és hívná fel a figyelmét új játszótársára, a kolléga éppen azon van, hogy ne veszítse el a kontrollt kocsija felett. Ezért aztán a biciklis újra előrefelé tekint, és látva, hogy senki sem szándékozik a zebrán átmenni, tovább haladna. Nagy meglepetésére azonban ekkor legjobb barátja tűnik fel hirtelen, aki előtt az utolsó pillanatban tud megállni.

No akkor, vegyük sorra, pontosan miből is élünk: rossz látási viszonyok (köd, sötétség); utóbbival egybeolvadó ruházatú gyalogos, aki a zebrán kíván átrohanni a hatalmas eső elől; jeges út; nem működő ablaktörlő. Fennáll az esélye, hogy ezek miatt nem fogunk élni…

Fiktív történetünkben a sofőr végül nem tudott megállni a zebra előtt, az ablaktörlő meghibásodása okán későn észlelt gyalogos-átkelőhely, és a jeges út nyomán megnövekedett féktávolság miatt, de az úttesten garázdálkodó társának felmelegedési motivációja szerencsére olyan hajtóerővel bírt, amivel sikerült az érkező autó előtt átérnie, és elkerülnie a balesetet.

Annak érdekében, hogy ne kelljen ekkora izgalmakat átélnünk már korán reggel, illetve egyetlen napszakban sem, a rendőrség által a www.police.hu oldalon közzétett írott és íratlan szabályokat idézzük, ami a közlekedés legvédtelenebb résztvevőinek, a gyalogosoknak szolgál fontos információkkal, de a járművezetők is kapnak 1-2 jó tanácsot útravalóul.

„Az első és legfontosabb, hogy legyenek tisztában a gyalogosok közúti közlekedésére vonatkozó KRESZ szabályokkal és tartsák is meg azokat!

Legyenek mindig kiszámíthatóak! Soha ne tegyenek hirtelen mozdulatokat (például irányváltást), amennyiben az úttest közvetlen közelében gyalogolnak!

A gyalogosnak a járdán kell közlekednie! Ha járda nincs kiépítve, akkor haladjanak a leállósávon, az útpadkán vagy a kerékpársávon!

Ha az úttesten gyalogolnak, akkor vannak a legnagyobb biztonságban, ha a bal oldalon, a menetiránnyal szemben közlekednek (lakott területen kívül ez kötelező, lakott területen belül pedig ajánlott).

Olyan helyen, ahol a járművekkel szemben nincs elsőbbségük, csak akkor lépjenek az úttestre, ha meggyőződtek arról, hogy áthaladásukkal a járműforgalmat nem zavarják!

Legyenek mindig óvatosak és körültekintőek! Saját életük, testi épségük és egészségük érdekében soha ne számoljanak azzal, hogy a járművezetők minden esetben észlelik Önöket! Számos baleset oka a gondatlan járművezetői magatartás, a figyelmetlen vezetés. Sokat segíthet a szemkontaktus létesítése a jármű vezetőjével.

Tegyenek meg mindent a saját észlelhetőségük érdekében! A sötét tónusú ruházat helyett keressenek feltűnőbb színűeket! Lakott területen kívül éjszaka vagy rossz látási viszonyok mellett a fényvisszaverő mellény használata kötelező, de ez az eszköz más körülmények között (lakott területen belül nappali viszonyok mellett) is életmentő lehet.

A járművezetők esetében is nagyon fontos, hogy mindig fokozott óvatossággal, a sebesség jelentős csökkentésével közelítsék meg a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeket, buszmegállókat, illetve azokat a helyeket, ahol gyalogosok jelenlétére számítani lehet, valamint mindig az időjárási-, látási- és útviszonyoknak megfelelően vezessék gépjárművüket!”

Nem árt leszögezni, hogy a bevezetőben részletezett nyári harmónia is rémálomba csaphat át, ha a borozó fiatalok mellett a fagylaltot nyaló kisgyerekes családok, vagy esetleg a nyitott tetejű autók túlságosan belefeledkeznek a summer vibes-ba.

A figyelem és körültekintés ugyanis nem évszakfüggő. Annak megmarad az időjárás.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved