A hb-k hb-jai, avagy a házibulik hatalmaskodó barmai


Poscher Dominik (21éves) - 9 hónapja

„HB” – általában a legnagyobb közösségi hálón jöhet szembe ez a kifejezés, esetleg az üzenőfaladon, vagy éppen a haveri chatcsoportban. Utóbbi esetben rövidítésként, előbbinél mozaikszóként funkcionál. A rutinosabb ifjak már sejthetik, hogy miről van szó, a teljes alakú „boldog születésnapot”-hoz (Happy Birthday=HB) és a „házibuli”-hoz (hb) szokottak pedig most nagy megvilágosodásban részesülhettek.

Talán nem olyan gyakori, de néha élőszóban is elsülhet egy laza „hábé”. Olyat én még nem tapasztaltam, hogy valaki ezen négy betű egymás mellé tételével köszöntené fel társát személyesen, mindenesetre a pénteki menzán már joggal dobálózhatunk vele az esti party kapcsán.

Maradva ennél a szituációnál, tegyük fel, hogy a négyfős asztaltársaságból már mindenki be van zsongva az esti összejövetel miatt. Egyikőjük közli, hogy azért lesz a mostani az év bulija, a másik rákontrázz még egy indokkal, mire még kettő felsorol még nyolc indokot, ami miatt vétek lenni kihagyni. Te mindezt a borsófőzelékért sorban állva kénytelen vagy végighallgatni, tudva jól, hogy bár a meghívottak között szerepelsz, nem tudsz ott lenni, mert másnap reggel nyelvvizsgázol. Természetesen végül mégis elmész.

Ennek oka a FOMO (fear of missing out), magyarul az attól való félelem, hogy kimaradsz valamiből, ezáltal pedig lemaradsz az év bulijáról. „Valami” alatt az ilyen jellegű mulatságokat értjük, a matekdolgozattól eltiltott gyerek szorongásai nem ismertek.

A jelenség az Instagram, megjelenése óta talán még több „áldozatot szed”. Az ide kitett „storyk” jobbára arról tanúskodnak, hogy „hú de jól érzem magam itt meg ott, ezzel és azzal”.

Szombat este ezeket látva megfogalmazódik benned a kérdés, hogy a baráti társaságod téged vajon miért nem értesített erről az eseményről, vagy csak úgy általánosságban, miért vagy otthon, amikor minden ismerősöd Instagram storyjából az jön le, hogy mekkora élet van a városban? A kis videókat és képeket virtuálisan lapozgatva fel sem merül benned, hogy te mind ehelyett céltudatosan valami fontosabb dologgal voltál elfoglalva.

Valami hasonló témát jár körbe a tavalyi, Hartung Attila rendezte „FOMO – megosztod és uralkodsz” című film, megtoldva egy lapátnyi bullyinggal, melynek egyik fajtája, a cyberbullying is központi téma. Ennek csak az egyik formája, amikor a kiszemelt áldozat, valamilyen számára kényelmetlen helyzetben lefilmezésre kerül, a videó interneten való megosztásával pedig a terrorizálók célkeresztjében találja magát. A film alcíme nagyon jól szemlélteti ezt a helyzetet, a római kori „oszd meg és uralkodj” mondás újraértelmezésével.

Az ezt követő cikkünkben a cyberbullyinggal fogunk foglalkozni, most viszont az említett alkotás történetéből, illetve a való életből (a kettő voltaképpen ugyanaz, olyannyira jól adja vissza a film egyes tinédzserek szokásait) merítve tálalunk olyan eseteket, melyek egy házibuliban megtörténhetnek. A vázolt szituációt pedig dr. Magyar Erika mediátor elemzi, jogi szempontból.  

Egy házibuliban van öt lány és öt fiú. Az egyik srác a másik négy biztatására odamegy a már eléggé illuminált állapotú, lányhoz, aki konkrétan nem tud magáról, és elkezdi fogdosni/megerőszakolja. Az egyik lány eközben benyit, ezután látva, hogy mi van, elújságolja a történteket a másik három lánynak, de senki nem tesz semmit.

Dr. Magyar Erika: azt gondolom, hogy amennyiben a lány felismeri, hogy erőszakról van szó és nem tesz ellene, a segítségnyújtás elmulasztásának vétsége megállapítható lehet, hiszen a sértett testi épségét veszélyeztető cselekmény történik.

Ennek a cselekménynek a büntetési tétele két évig terjedő szabadságvesztés, de a cselekmény értékelésekor figyelembe veszik az elkövető életkorát és előéletét, az eset összes körülményét is, amennyiben gyanúsítottá válna.

A négy fiú felbújtóként felelősségre vonható szexuális erőszak vagy szexuális kényszerítés miatt. A részesi cselekmény minősítése mindig a tettesi alapcselekményhez igazodik, így jelenleg a szexuális erőszak, illetve kényszerítés büntetési tételei a mérvadóak, annak megfelelően, hogy milyen egyéb tényállási elem valósul meg. A négy fiatal, amennyiben a tettes cselekménye megáll és bizonyítható a részesi közrehatás, mindenképpen felelősségre vonásra számíthat.

a fiú fogdossa a lányt

Szexuális kényszerítés: ha valakire olyan magatartást kényszerítenek, amely a nemi vágy felkeltésére, fenntartására vagy kielégítésére alkalmas, vagy arra irányul. Ilyen például, ha valakinek akarata ellenére megfogják a mellét vagy a fenekét, vagy más egyéb testrészét. 

FOMO: Megosztod, és uralkodsz.Elérhető az HBO go-n

A szexuális kényszerítés 1 évtől 5 évig terjedő szabadságvesztés alapesetben. 2-8 év viszont, ha 18 év alatti az áldozat, ha pedig 14 év alatti a személy, még súlyosabban rendelik büntetni, 5-10 év a büntetési tétel.

a fiú megerőszakolja a lányt

Szexuális erőszak: ha valakit szexuális cselekmény végzésére vagy annak eltűrésére kényszerítenek erőszakkal, vagy az élet, a testi épség elleni közvetlen fenyegetéssel, vagy a védekezésre, akaratnyilvánításra képtelen állapotot kihasználva.

Ez utóbbira kerül sor a fönti példában. A bódult állapot kihasználása nem enyhítő körülmény, sőt az erőszak egyik alapesetét valósítja meg ezáltal az elkövető. Fontos, hogy akár párkapcsolati helyzetben is felismerjük az ittas vagy bódult állapotot, és ne használjuk ki ezeket a helyzeteket és hívjuk fel erre a barátaink figyelmét is.

Ilyen helyzetet látva a helyes döntés az, ha figyelmeztetjük a társainkat és nem hagyjuk magára a bódult állapotban lévő társunkat. Segítsünk neki hazajutni, biztonságba kerülni.

A cselekmény súlyosabban büntetendő, ha az áldozat 18 évnél fiatalabb, és még súlyosabban, ha még nem töltötte be a 12. életévét. Ezen kívül szintén súlyosbítja a cselekmény megítélését, ha többen követik el az erőszakot, vagy ha a gyerek az elkövető gondozására, nevelésére, felügyeletére van bízva, vagy a gyógykezelése alatt áll. Tehát például rokon, tanár, edző, orvos nagyobb büntetésre számíthat, ha szexuális erőszakot követ el egy gyerekkel szemben. 12 éves kor alatt az erőszak akkor is megállapítható, ha az áldozat beleegyezett a cselekménybe, mert a 12 év alatti gyereket nem tekinti a törvény elég érettnek felelős döntés meghozatalára. 

A szexuális erőszak alapesete 2-8 évig terjedő szabadságvesztés. Alapesetei:

  •  ha a szexuális kényszerítést erőszakkal vagy fenyegetéssel, illetve
  • – ha a sértett védekezésre vagy akaratnyilvánításra képtelen állapotát kihasználva követi el.

Aki 12. életévét be nem töltött sértettel, akár annak beleegyezésével közösül, 5-10 évig terjedhet a büntetési tétele.

Szintén 5-10 évig terjed,

  • ha 14-18 év közötti a sértett és annak akarata nélkül történik a cselekmény illetve
  • ha az elkövető a gondozására bízott személy sérelmére, vagy
  • egymás cselekményéről tudva, többen követik el a cselekményt.

5-15 évig terjed, ha a sértett 12 év alatti személy és
– a szexuális kényszerítést erőszakkal vagy fenyegetéssel követik el vagy
– ha az elkövető a sértett fél gondozására kötelezett vagy
– egymás cselekményéről tudva, többen követik el a cselekményt, illetve

– 18 évét be nem töltött személy sérelmére, ha az elkövető a hozzátartozója, vagy nevelése, felügyelete, gondozása, gyógykezelése, illetve egyéb módon a hatalma vagy befolyása alatt álló személy sérelmére követi el, vagy  azonos alkalommal, egymás cselekményéről tudva, többen követik el.

5-20 évig terjed, ha a sértett 12 év alatti és az elkövető és a cselekményt erőszakkal vagy fenyegetéssel, illetve az áldozat védekezésre képtelen állapotában követi el, a hozzátartozója, vagy nevelése, felügyelete, gondozása, gyógykezelése, illetve egyéb módon a hatalma vagy befolyása alatt álló személy sérelmére, vagy  azonos alkalommal, egymás cselekményéről tudva, többen követik el.

18 év alatti sérelmére elkövetett szexuális erőszak bűntette nem évül el, így felnőttként is feljelentést tehet az áldozat.  A trauma, amelyet ezen cselekmények okoznak az áldozatot egész életében elkísérhetik, befolyásolják emberi kapcsolatait, döntéseit, nehezíti életét. A szakszerű segítség (terápia) azonban megerősítő lehet számára, míg az igazság feltárása, az elkövető felelősségre vonása tovább segítheti felépülésében.

Egy házibuliban az egyik résztvevő bemegy a fürdőszobába zuhanyozni, mire egy másik bulin résztvevő gyorsan ott terem, és elveszi a ruháit. A szenvedő fél meztelenül kénytelen végig vonulni mindenki előtt és keresni a ruháját.

A vicc, hecc csak abban az esetben elfogadható, ha mindenki hasonlóan pozitívan éli azt meg. Egyéb esetekben megszégyenítés, megalázás, az emberi méltóságot súlyosan sértő cselekmény, amelyre fontos reagálni és az iskolának, közösségnek fellépni ellene, kifejezni, hogy semmilyen okból sem elfogadható az ilyen típusú cselekmény. Becsületet sértő magatartás lehet, illetve a zaklatás vétségét is megvalósíthatja, ha ismétlődő bántalmazásról van szó, amely 1 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Az egyik személy részegen beleköt egy másikba (mert mondjuk régi ellensége, aztán most jól megmutatja neki), aki passzívan tűri a verbális pofonokat, de egy idő után megelégeli a helyzetet, és valós pofonokkal válaszol. Ezután megérkezik két másik haverja, hárman pedig jól elbánnak vele.

A kötekedő magatartása akár hozzájárulhat a bűncselekményhez, de jogilag nem fogják felelősségre vonni, hacsak nem okozott ő is sérülést valamelyik félnek. A másik 3 azonban testi sértés bűntettét valósítja meg,  és 3-an 1 ellen, főleg hogy fizikai támadás sem történt, nem tartozik a jogos védelem kategóriájába. Testi sértés miatt pedig a sérülés súlyától függően alakulhat a büntetési tétel akár 8 évig terjedően, amennyiben a bántalmazás életveszélyt vagy halált okozott.

Három tag leitat egy negyediket – ez a negyedik ember nem szívesen fogyasztana alkoholt, de miután fél órája zaklatják, hogy neki ezt meg kell innia, beadja a derekát (tehát ő mondja ki, és nem lenyomják a torkán). Legközelebbi körnél már csak 20 percig kell zaklatni, utána 10, és így tovább, ahogy csökken az ítélőképessége. Másnap nagyon rosszul érzi magát (mármint másnapos is, de nem ezért).

Ez a fajta leitatás nem büntethető, hacsak nem erőszak vagy fenyegetés hatására iszik az illető. Amennyiben azonban annak céljából itatják le, hogy utána bódult állapotát kihasználják, az már büntetendő lehet, annak függvényében, hogy milyen cselekményt követnek el a sérelmére. Ezért is fontos, hogy mindig legyen velünk olyan személy, akiben bízunk, hogy ne maradjunk magunkra egy olyan buliban, ahol kevésbé ismerjük a többieket. A szüleink, hozzátartozóink pedig mindig tudják a pontos tartózkodási helyünket.

Egy társaság koccintani készül egy feles pálinkával. Az egyikőjük meg akarja szívtani a másikat úgy, hogy neki pálinkát, vodkát, tequilát meg mindenfélét beleönt, amitől aztán ez a másik kidől.

Amennyiben valamilyen súlyos sérelem keletkezik a leitatott oldalán, annak függvényében lehet vizsgálni a felelősséget, de egyebekben ez egy felelőtlen magatartás, nagyon rossz vicc.

Megy a buli, és a tánc hevében valaki lever egy évszázadok óta őrzött családi portékát, teljesen véletlenül. A házigazda nagyon kiakad, hát még a szülei.

Gondatlan magatartás, ha nem szándékosan okoz kárt. Ha szándékos, annak lenne büntetőjogi következménye (rongálás – a büntetés a kár mértéke, módja és helye alapján 1 évtől 10 évig terjedhet), de gondatlan magatartás esetében esetleg kártérítési felelősség keletkezik. Polgári jogi igényt lehet beterjeszteni, vagyoni kártérítésért lehet perelni. De szerintem járhatóbb út, ha a felek jogi procedúra nélkül megegyeznek.

Az alkoholos állapot szerepe az említett és ahhoz hasonló házibulis eseteknél.

Az alkoholos állapot súlyosítja az elkövető felelősségét a legtöbb bűncselekmény esetében, és különösen nagy az önhibából eredő  ittas elkövetés nyomatéka a gátlástalanul, a garázda módon végrehajtott élet, testi épség vagy nemi erkölcs elleni bűncselekmények esetében.

Nem enyhítő körülmény, kivéve, ha patológiás, amiről nem tudott (ez az, amkor az alkohol minimális mennyisége is komoly bódultságot, esetleg erőszakosságot, nem befolyásolható magatartást okoz, amely során kárt is okozhat, látszólag szándékosan.

A patológiás részegség megállapítása az egyedüli enyhítő körülmény. Egyéb esetekben a részegség súlyosító körülmény (ha nem erőszak vagy fenyegetés hatására került ebbe az állapotba))

A kiskorúság szerepe az említett és ahhoz hasonló házibulis eseteknél.

A fiatalkor esetében külön rendelkezik a Büntető Törvénykönyv az erre vonatkozó szabályokról, elsősorban abból a célból, hogy a fiatalkorú helyes irányba fejlődését, nevelését, védelmét segítse elő.

Enyhébb szankciók vannak  a büntetés vagy intézkedés kiszabásakor, természetesen amennyiben megállapítást nyer a bűncselekmény, akkor mindenképpen felelősségre vonás várható. A fiatalok esetében még a nevelő szándékú felelősségre vonás és nem a szabadságelvonás az elsődleges szempont, és sok körülményt vizsgálnak az eljárás során. Így a büntetési tételek mindösszesen arról adnak információt, hogy elkülöníthessük a cselekményeket súlyuk alapján, de nem ad egyértelmű infót arra vonatkozóan, hogy mi lesz az ügyészség/bíróság döntése. A legsúlyosabb eseteknél lehet számítani szabadságelvonással járó intézkedés (javítóintézeti nevelés) illetve büntetés (fiatalkorúak börtöne) elrendelésre is.

Minden helyzetben legyünk tekintettel magunkra és másokra. Fontos tisztában lenni azzal, hogy akár egy komolytalannak tűnő heccelődésnek is komoly következményei lehetnek. Minden helyzetben van lehetőségünk máshogy dönteni. A döntésben pedig segít, ha hallgatunk a belső erkölcsi iránytűnkre, amely másoknak a magatartására is rezonál. Ne legyünk szemlélők a mással szemben elkövetett sérelmekkel kapcsolatban sem!

A második részben az internetes zaklatással, azaz a cyberbullyinggal folytatjuk a témát.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved