A szexuális felvilágosítás a szülők dolga, vagy mégsem? – Zala Márton szexuálpszichológus válaszol


Ana (17éves) - 11 hónapja

Zala Márton szexuálpszichológussal készített interjúsorozat előző részében a média fiatalok szexuális életéről gyakorolt hatásáról esett szó. Ebben a részben a szülők, barátok és az iskola szexuális felvilágosításban betöltött szerepéről beszélgettünk.

Az a tapasztalatom, hogyha szexuális felvilágosításra kerül a sor kétfajta szülő van. Van, aki soha nem hozza elő ezt a témát magától, és olyan is előfordul, hogy valaki akkor is erről beszél a gyerekének, ha az egyáltalán nem kíváncsi rá. Mi lehet egy ilyen helyzetben a megfelelő szülői magatartás?

Ez egy nagyon nehéz kérdés, mert, bár ez a kamaszoknak gyakran nem jut eszébe, ebben a helyzetben a szülőknek sincs könnyű dolguk. Ez a helyzet még akkor is nehéz számukra, ha pontosan ismerik ezt a témát, de

én sokszor azt veszem észre, hogy a szülők sem mindig vannak tisztában mindennel, amit el kéne mondaniuk a gyermeküknek, azzal meg főleg nem, hogy hogyan érdemes elmagyarázni ezeket a dolgokat.

Visszatérve a kérdésre, szerintem nincs olyan, hogy valaki túl sokat vagy túl korán beszél erről a témáról.

 Ez ugyanolyan, mint amikor elmondjuk a gyerekeknek, hogy mi történik a testükben. Ezekről a testrészekről és folyamatokról is ugyanúgy kell beszélni, mint a többiről, ha a gyerekben megvan a kellő kíváncsiság. Az persze nagyon fontos, hogy ezt a gyerek szintjén tegyék a szülők. Például már egy óvodásnak is el lehet magyarázni, hogy hogyan lesz kistesója, (persze nem kell belemenni olyan részletekbe, mint a hormonok vagy a peteérés részletes elemzése), de azt el lehet mondani, hogy hogyan szeret egymásba két ember, vagy hogy hogyan szerelmeskednek. Ez egész biztosan nem fogja megzavarni a gyerek egészséges fejlődését…

Talán sok szülő úgy gondolja, hogyha később kezdenek el beszélni róla, akkor a gyerek is később kap kedvet hozzá…

Igen, ez sajnos egy nagyon gyakori tévhit. A szülők gyakran szeretik elhárítani ezt a témát maguktól, először általában azzal, hogy még túl fiatal a gyerek, és semmit sem tud a szexualitásról (ez valószínűleg nem így van, csak a szülők ezt nem szeretik észrevenni), majd azzal, hogy az iskolában úgyis tananyag lesz, és ha ez mégsem így történik, akkor azzal, hogy már úgyis túl idős, és olyankor már felesleges erről beszélni.

A legtöbb szülő szereti magában úgy lefesteni a gyerekét, mintha aszexuális lenne, és szeretik ezt a képet minél tovább megőrizni, de ez valójában egy hazugságra épül. A gyerekek sohasem voltak aszexuálisak.

Már ovis korban elkezdik felfedezni a saját testüket, nemi szerveiket. A szülők ilyenkor általában rájuk szólnak, hogy ezt nem illik csinálni, vagy jobb esetben csak annyit mondanak, hogy nyilvános helyen ne csinálják. És hiába szembesülnek ezekben a helyzetekben ezzel a témával, a legtöbben máskor mégsem hozzák szóba. Még egy nagyon fontos dolog.

A szexuális vágy nem úgy működik, hogy egy bizonyos inger hatására (például ha a szülők elkezdenek beszélni róla) a semmiből felkeltődik az emberben. Ezek a folyamatok elindulnak, és működnek maguktól, és kamaszkorban tudatosulnak.

Ez egy természetes folyamat, és nem azért történik, mert beszélünk róla.

Amikor azt mondtam, hogy vannak olyan szülők, akik túl sokat beszélnek erről a témáról igazából azokra utaltam, akik olyan dolgokat is megosztanak ebben a témában a gyermekeikkel, amikre már egyáltalán nem kíváncsiak.

Igen, az sem jó, ha valaki olyan információkat kap, amire nem kíváncsi vagy nem rá tartozik. Például nem szerencsés, ha a szülők elmesélik, hogy mondjuk a gyerekük hogyan lett. Vagy hogy ők mikor és hogy szeretik csinálni. Szóval igen, itt is vannak határok.

Van valami szerepe ebben a témában a „hivatalos” (tehát mondjuk az iskolában kapott) szexuális felvilágosításnak?

Természetesen nagyon fontos szerepe van. Sokak számára talán meglepő módon számos kutatás bizonyította, hogy azok a fiatalok, akik részletesen ismerik ezt a témát, és már kis koruk óta részesültek teljes körű szexuális felvilágosításban általában később kezdenek el szexuális életet élni, mint azok, akikkel kevesebbet beszéltek erről.

A teljes körű szexuális felvilágosítás leginkább Nyugat-Európa egyes országaira, például Hollandiára vagy a Skandináv államokra jellemző, ahol az iskolák mellett, gyakran az állami televízióban is sugároznak felvilágosító műsorokat.

Ezzel szemben például az USA egyes államaiban csak olyan felvilágosítást lehet tartani, aminek az a célja, hogy a fiatalokat eltávolítsák ettől a témától. Tehát felsorolják nekik a létező összes nemi betegséget, hangsúlyozzák a nem kívánt terhesség veszélyeit, és mindezzel az egyáltalán nem teljes körű felvilágosítással azt a célt kívánják elérni, hogy a fiatalok minél később kezdjenek el szexuális életet élni.

 Általában az ilyen módszerek pont az ellenkező hatást váltják ki, mert ezeknek a fiataloknak nem lesz teljes képük arról, hogy mikor, kivel, mit szeretnének, és nem tudnak majd informáltan dönteni a szexuális életükkel kapcsolatban, hanem csak alaptalan szexuális mítoszokra és félinformációkra tudnak támaszkodni.

A barátoknak milyen szerepük lehet a szexuális felvilágosításban?

Igen, ez egy fontos kérdés. Sajnos gyakran van az, hogy a kiskamaszok nem tudnak vagy nem mernek otthon beszélni erről a témáról. Ilyenkor

általában a barátaiktól fognak (fél)információkhoz jutni, akiktől pedig gyakran egy olyan értékrendet kapnak (persze nem rosszindulatból), ami nem segíti elő azt, hogy testileg és lelkileg is felkészülten kezdjenek el szexuális életet élni.  

Esetleg van valami ide kapcsolódó példa a praxisodból?

Pár éve volt egy kliensem, aki annyira rettegett attól, hogy ha nemet mond a férfiak közeledésére, akkor veszít a népszerűségéből, hogy soha nem ellenkezett, és egy idő után úgy érezte, hogy megerőszakolják. Persze fizikailag nem történt erőszak, de belement olyan helyzetekbe, amiket egyáltalán nem akart. A szexualitásban nagyon sok olyan készség van, mint például a nemet mondás a nem kívánt helyzetekre, amikről kívülről nem is gondolnánk, hogy nehéz lehet, de a kamaszoknak ezeket mind meg kell tanulni. Nagyon fontos, hogy ezt biztonságos, támogató közegben, informáltan tudják megtenni.

Az interjúsorozat következő részében az egyéjszakás kalandokról és a párkapcsolatban megélt szexualitásról lesz majd szó.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved