December 2. – a rabszolgaság megszüntetésének világnapja


kidsnews (127éves) - 2 hónapja

161 éve, 1859. december 2-án végezték ki John Brown amerikai abolicionista politikust, a rabszolgaság ellen küzdő mozgalom meghatározó vezérét. Nagyságának és tiszta elveinek állított emléket az ENSZ a rabszolgaság megszüntetésének világnapjával. Sajnos ki kell mondanunk, hogy a 21. században sem ismeretlen fogalom a rabszolgaság annak ellenére, hogy Európában 1820-ra mindenütt eltörölték a rabszolga-kereskedelmet, a brit gyarmatokon 1838-ban, a francia gyarmatokon pedig 1848-ban szüntették meg.

Elsősorban az elmaradott vagy elszegényedett országokban folyó háborúk és a globális felmelegedés okozta természeti változások következményeként mostanra kialakult egy modern rabszolgaságnak nevezett jelenség.

A háborús övezetek és környezeti viszontagságok sújtotta területek lakói egy szebb jövő reményében a fejlettebb, biztonságosabbnak ígérkező országok felé vándorolnak, ahol maguk vagy utódaik számára teljesebb életet remélnek. A brit Cambridgeshire rendőrség becslése szerint a

világban ténylegesen 30-40 millió rabszolga él, akiknek 71%-a nő vagy lány és 25%-a 18 év alatti fiatal.

Ez a szám több, mint a történelem során bármikor. A kizsákmányolás leggyakoribb formái a szexuális visszaélés, a kényszermunka, a háztartásbeli szolgaság, a szervkereskedelem és a bűncselekményre kényszerítés.

A modern rabszolgák legtöbbször a szebb jövőért, tulajdonképpen önszántukból vállalnak munkát a bűnbandák számára, de a rendszerbe rejtett csapdák miatt  hamar eladósodnak az emberkereskedők csalárd módon felszámolt étkezési, szállás, okirat ügyintézési és utazási költségek révén.

A kereskedők a spekulatív módon felnagyított költségeket idővel uzsorakamattal is megfejelik, amivel végeredményben egy életen át tartó fizetetlen munkára vagy rabszolgaságra kötelezik áldozataikat. A fejlődő, vagy elmaradott térségek iskolázatlan rétegei teljesen eszköztelenek a kizsákmányolás és a hazájukban intézményesített korrupció szövevényes rendszerében, míg a fogadó országokban a nyelv és a jogaik ismerete nélkül kellene kitörniük az emberkereskedő szervezet fizikai és szellemi rabságából.

Az Egyesült Államokban 2012. január 1-én lépett hatályba az ellátási láncok átláthatóságára vonatkozó törvény (California Transparency in Supply Chains Act). Az Egyesült Királyságban 2015. október 29-e óta érvényes a modernkori rabszolgaság elleni törvény (Modern Slavery Act). Ezek és más hasonló

törvények célja, hogy növelje a gyártók és viszonteladók által közzétett információk tartalmát arra vonatkozóan, hogy saját hatáskörükben milyen erőfeszítéseket tesznek a rabszolgaság és emberkereskedelem ellen, és ezáltal lehetővé tegye a fogyasztók számára, hogy alaposabban tájékozódjanak, mielőtt választanaka gyártók, forgalmazók és termékeik közül.

A modernkori rabszolgaság elleni fellépést egy cég az SA 8000 minősítés megszerzésével is igazolhatja, amely olyan területeket fed le, mint a kényszer- és a gyermekmunka, valamint a diszkrimináció kizárása, a munkahelyi egészségvédelem és biztonság, az egyesülési jog, valamint a munkaadók és munkavállalók közötti kollektív tárgyalások jog tiszeletben tartása, a multidiszciplináris gyakorlat, a fair munkaidő, díjazás és irányítási rendszerek.

Ha szeretnél segíteni a modernkori rabszolgaság visszaszorításában, érdemes ellenőrizned e tanúsítvány meglétét a vállalat honlapján vagy termékein.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

cambs.police.uk; swarovski.com; sgs.hu;

2017 Kidsnews | All rights reserved