December 23. – terroristák robbantanak fel egy buszt Budapest repülőtéri útján


kidsnews (127éves) - 1 hónapja

A súlyos, a hazai kriminalisztika történetében szinte példa nélkül álló terrorista támadás 1991. december 23-án történt a budapesti repülőtérre vezető úton, néhány száz méterre Ferihegytől. A támadás célpontja az Oroszországból Izraelbe kivándorló zsidókat szállító busz volt, amely a közelben volt laktanyából kialakított tranzit szállásról vitte a tovább utazókat a légikikötőbe.

A rendszerváltás nem csak hazánkban, de az egész volt szocialista blokk egészében  átrendezte az erőviszonyokat. Ennek mellék- és utóhatása volt a németek nagy számú áramlása keletről a nyugat-németországi régiókba, vagy a Szovjetúnióban növekedő hatalmi vákum okozta káosz, és a zsidó migráció megélénkülése a szovjet tagállamokból Izrael felé.

A rendszerváltákor mindösszesen 41 éve létező (1948. május 14-én alapították) Izrael akkori vezetője, Jichák Samir ki akarta használni a lehetőséget, hogy országa nemzetiségi összetételét a zsidók számára kedvezőbbé tegye azzal, hogy a posztkommunista államokból a magasabb életszínvonal és egy befogadóbb közeg ígéretével elvándorlásra csábítson minél több, igazolható származású zsidót. Csak 1989-ben, a rendszerváltás évében 129 233 szovjet zsidó települt át Izraelbe, és az elkövetkező években további 900 ezer követte példájukat, ezzel mintegy 20 százalékkal megnövelve az ország lakosságát, és drasztikusan átírva az országban fennálló demográfiai egyensúlyt. A stratégia fényesen igazolta a Likud párti vezető elképzeléseit, nem beszélve arról az akció további kellemes politikai hozadékáról, hogy a betelepülők nacionalistább beállítottsága a politikai erőteret is kedvezően befolyásolta a kormányon levők számára.

Ezek után senkinek sem lehet meglepő, hogy a térség arab párti erői nem repestek örömükben az akciótól. Aki most befejezné az olvasást egy elhamarkodott végkövetkeztetéssel, az jobb ha tudja, hogy rossz úton jár, de nem elsőként. Ugyanis a nyomozást végző szervek is a könnyebbik utat választották, hiszen „úgyis az arabok tették” és sokáig ragaszkodtak a tévesnek bizonyult irányhoz. De térjünk is vissza a merénylethez.

Az akkori híradások szerint terroristák távirányítású bombát hoztak működésbe egy Lancia márkájú gépkocsiban a 4-es úton, 100-150 méterre attól kereszteződéstől, ahol a repülőtéri parkolóhoz kell befordulni. A terroristáknak aznap nem volt „szerencséje” és egy néhány másodperces csúszásnak köszönhetően a támadásban senki nem halt meg, bár a konvojt záró rendőrautóban szolgálatot teljesítők és a busz hátsó felén utazók komolyan megsérültek.

A támadás és az a tény, hogy hazánk immáron felkerült a terrorizmus térképére sokkolta hatóságokat, akik számos hibát ejtettek a nyomozás alatt, kezdve azzal, hogy nem megfelelően biztosították a helyszínt – ami komolyan megnehezítette a nyomok rögzítését – egészen addig, hogy engedtek az legegyértelműbb forgatókönyv csábításának, és a palesztinokra igyekeztek ráhúzni a vizes lepedőt annak ellenére, hogy ebben az időben több aktív terrorista csoport működött Nyugat-Európában is.

Csak napokkal a merénylet elkövetése után derült fény egy német szálra, de a helyszínen vett DNS-mintákkal nem tudtak mit kezdeni a rendőrök és a nyomozás hamar megrekedt. Végül a kétezres évek elején jutott arra a következtetésre a német-magyar nyomozó csoport, hogy az elkövetők német állampolgárok voltak, az egyik hírhedt terrorista szervezet,

a Vörös Október Frakció tagjai, Horst Ludwig Meyer és Andrea Klump, akik mintegy fél éven át készítették elő a merényletet Budapesten. Mire ez kiderült,  Meyert bécsi rendőrök tűzpárbajban lelőtték 1999-ben, de a társát, Andrea Klumpot elfogták és a börtönben 2001-ben végzett DNS-vizsgálat azonosította őt, mint a ferihegyi támadás egyik lehetséges elkövetőjét.

A német nő ellen két évvel később vádat is emeltek, és a bizonyítékok alapján a német bíróság gyilkossági kísérletben való 32 rendbeli bűnsegédletben bűnösnek találta és 12 év börtönre ítélte. A merénylet feltételezett harmadik közreműködőjének kilétére és további sorsára a mai napig sem derült fény.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

b1.bolg.hu;origo.hu;index.hu;MTVA archívuma;wikipedia;

2017 Kidsnews | All rights reserved