December 28. – az USA kötelezi a tagállamait a veszélyeztetett fajok védelmére


kidsnews (127éves) - 10 hónapja

1973. december 28-án Richard Nixon amerikai elnök aláírta az „Endangered Species Act-et” vagyis a veszélyeztetett fajokról szóló törvényt, amely kötelezi a szövetségi és a tagállami kormányokat az összes, kihalással fenyegetett faj védelmére, amelyek az Egyesült Államok és külterületeinek határain belül esnek.Ennek ellenére még ma is jelentős részét teszi ki az amerikai Biodiverzitási Központ munkájának a kihalás szélére jutott fajokra való figyelemfelhívás.

2017-ben jelezték, hogy 1437 USA területén őshonos méhfajból, 749 hanyatlik, pedig a vadon élő növények mintegy 90 százaléka rovarbeporzókra támaszkodik. Az emberiség számára létfontosságú növényekbeporzásáért felelős fajok közül 347 veszélyeztetett vagy a kihalás fenyegeti a nagyarányú rovarirtó-használat, a klímaváltozás és a városiasodás miatt.

Kihalás fenyegeti az észak-amerikai madárfajok több mint felét is az éghajlat felmelegedése miatt. A North American Bird Conservation Initiative ornitológusai szerint 2050-ig 126 madárfaj fogja elveszíteni élőhelyének több mint 50 százalékát  úgy, hogy valószínűleg nem lesz alternatív élőhelyük a megváltozott klímájú bolygón, és további 188 faj kényszerül majd élőhelyének megváltoztatására.

Az Amerika címerállataként is ismert fehérfejű rétisas például elveszítheti élőhelye 75 százalékát a következő évtizedekben.

A kihalás és a biodiverzitás gyors csökkenése az egész bolygónkat és annak minden élőlényét sújtja. Amikor a téma szóba kerül, sokan azzal érvelnek, hogy kihalás mindig is volt a bolygón, sőt klímaváltozások is, amiben van igazság, csak éppen a mérték ebben az esetben sem mindegy.

Egy faj normális körülmények között 1-10 millió évig létezik a Földön, vagyis 10 millió faj esetén 1-10 faj kihalását kellene lekezelnie a bioszférának és a táplékláncolatoknak.

Azonban jelenleg a madarak-emlősök 1%-a hal ki 100 évenként, amit rövid fejszámolás után bárki kiszámolhat, hogy a természetes ráta száz és ezerszerese közötti nagyságrendű fajpusztulást jelent.

Már 1750 és 1850 között is 100 emlős- és madárfaj halt ki a bolygón, pedig a természetes kihalási ráta mindösszesen 1 faj kihalását indokolta volna.

Márpedig a kihalás kihalást szül, mert minden élet a Földön a növényektől és az állatvilágtól függ, melyek nemcsak táplálékként szolgálnak, hanem biztosítják például a belélegzett oxigént is.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

britannica.com

2017 Kidsnews | All rights reserved