December 3. – már a szüleinket is ostorozták szöveges üzeneteik miatt


kidsnews (127éves) - 2 hónapja

Merry Christmas, vagyis Boldog karácsony volt az első elküldött üzenet 1992. december 3-án, az azóta számtalan módon tovább gondolt és fejlesztett Short Message Service szolgáltatás keretben. Neil Papworth akkor 22 éves programozó évek óta dolgozott az SMS létrehozásán. A mai üzenetváltási gyakorlatot ismerve meglepődhetünk, hogy az SMS lassan és nehezen terjedt el, mivel nem volt kidolgozott árazási stratégiája a szolgáltatóknak. Végül Friedhelm Hillebrandnak, Bernard Ghillebaertnek és Oculy Silabannak köszönhetjük a szolgáltatás egységes bevezetését a mobil piacra, akik eldöntötték, hogy egy elküldhető üzenet karaktereinek száma maximum 160 lehet.

Nem sejthették, hogy ezzel a világ nyelveinek többségében nyelvújítási lavinát indítanak el.

Ugyanis az akkori fiataloknak, az X generációnak (vagyis lényegében a mai fiatalok szüleinek)

eszében sem volt több SMS-nyi díjat kifizetni, és ínhüvelygyulladásig nyomkodni az akkor még nyomógombos készülékeket, inkább a végletekig rövidítették üzeneteiket a felnőttek, nyelvészek, újságírók és általában a szülők legnagyobb rémületére.

Magazínok, hírlapok szalagcímei szerint szüleink generációja biztos hanyatlás útján volt az olyan üzenetváltásoknak köszönhetően, mint a

2sben .ban 8kor, vagy felhív6lak?

Nem is beszélve a kisbetű, nagybetű alakokokon való karakter spórolási lehetőségekről:

hLó, KV, LM, vagy a nM

Számos tanulmány készült az ügyben, és a nyelv őrei próbáltak mindenkit nyugalomra inteni, hogy a szüleinket rendszeresen ostorozó, szülőket hergelő újságcikkek rémisztgetése alaptalan, fake news, amivel az újságok eladásait kívánják csak növelni.

Az egyik legismertebb tanulmány Crispin Thurlow amerikai kommunikációkutató nevéhez fűzüdiik, aki 101 elektronikus üzenetekkel kapcsolatos cikket elemzett a 2001 és 2005 közötti angol nyelvű nemzetközi sajtóból.

Tanulmányában megállapította, hogy a média számtalan esetben (legtöbbször) szándékosan szélsőségesen mutatta be a szöveges üzenetek és e-mailek nyelvezetét, ezzel rossz fényben feltüntetve azokat, a természetes nyelvfejlődés fontosságának hangsúlyozása helyett, illetve az elektronikus kommunikáció forradalmi jellegét szándékosan alulértékelve.

Ami az akkori gyerekek helyesírását és nyelvérzékét illeti, a kutatók, nyelvészek azt találták, hogy üzenetváltásaiknak köszönhetően több, tipikusan az SMS-ekre jellemző nyelvi fordulatot használnak. A rövid szöveges üzeneteket gyakran használók ugyanakkor jobb helyesírók és olvasók, valamint az iskolában is jobban teljesítenek mint a kevesebb SMS-t író társaik.  

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

nyest.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved