Gyorsaság, biztonság, egyszerűség – Az érintésmentes fizetésről


Kovács Barna (19éves) - 5 hónapja

A bankkártyás fizetés önmagában is jóval egyszerűbb tud lenni a készpénzhasználatnál, az érintésmentes fizetés azonban még könnyebbé tudja tenni az életünket. A lényege, hogy használatával nincs szükség arra, hogy a vásárló a bankkártyáját átadja a boltosnak, ahogy egy bizonyos értékhatárig arra sem, hogy a PIN kódját beüsse a terminálba. A szolgáltatás minden banknál elérhető.

Ha az ember bankkártyával szeretne fizetni, megszokott menete az ügyintézésnek, hogy elsőként létre kell hoznia egy bankszámlát, melyhez a bankjától fog kapni egy bankkártyát, amit ő választhat ki. Két szempontot kell ehhez figyelembe vennie,

az egyik, hogy mire fogja használni a kártyát, a másik, hogy mennyibe kerül a fenntartása.

Előfordulhat, hogy meg van határozva, hogy egy számlacsomaghoz milyen kártya tartozik, erről a bankok tudnak bővebb felvilágosítást adni.

Kevésbé ismert, hogy lehetőség van Prepaid kártya igénylésre is, ez egy olyan bankkártya, amihez nem tartozik számla, és egy előre meghatározott összeggel lehet feltölteni. A kártyákat nem a bank készíti el, hanem az egyik partnerük, a kártyakibocsátó. Ma Magyarországon két kártyakibocsátó kártyái közül válogathatunk, a MasterCard és a Visa. Az érintésmentes fizetés tekintetében a két cég közel azonos feltételeket kínál.

 Mint feljebb is említettem, az érintésmentes fizetés lényege, hogy kártyánkat hozzá sem kell érinteni a terminálhoz. Legfeljebb 4-6 centiméterre kell tartanunk a kártyánkat a termináltól, hogy a tranzakció sikeres legyen. A készülék sípszóval és felvillanó lámpákkal jelzi, ha a vásárlás megtörtént. A jelenlegi szabályok értelmében 15 000 forintig még  PIN kódot sem kell megadni a sikeres fizetéshez. Természetesen efölött is lehet érintésmentesen fizetni, de ekkor már a PIN kódra is szükség van.

A technológia alapját egy chip és egy rádiófrekvenciás antenna jelenti, melyek a kártyába vannak integrálva, és amiket a terminál érzékelni képes. A rendszer előnye, hogy már nem csak bankkártyával lehet fizetni, hanem NFC-s mobiltelefonnal, órával, vagy akár direkt erre a célra készült matricával és kulcstartóval is. A MasterCard új technológiájának, a Pay by Account rendszernek hála az értintésmentes fizetés már megtörténhet közvetlenül a bankszámláról is. Ennek előnye, hogy olyan vállalkozásoknál is lehet majd érintésmentesen fizetni, ahol nincs lehetőség a kártyás rendszer kiépítésére, hiszen egy okostelefon is alkalmas lesz az érintésmentes fizetések fogadására, sőt akár egy QR kód segítségével is tudják fogadni a beérkező összegeket.

Erre nagy szükség lesz, hiszen 2021 januárjától minden vállalkozásnál, ahol elektronikus pénztárgép van, lehetőséget kell biztosítani az elektronikus fizetésre is.

De vajon mennyire biztonságos az érintésmentes fizetés?

Itt különböznek a MasterCard és a Visa kártyák, mivel más technológiát használnak a fizetések biztonságossá tételéhez, de azt hiszem egyiktől sem kell tartani. Amikor MasterCard kártyával fizetünk érintésmentesen, a tranzakció adatait egy dinamikusan változó egyedi titkosítás védi, mobilfizetéseknél pedig egyénileg állíthatunk be biztonsági lépcsőket, például, hogy csak az ujjlenyomatunk leolvasása után legyen lehetőség a tranzakcióra. Visa használata esetén a legtöbb digitális eszközön a Visa token szolgáltatás egyedi digitális azonosítóval védi az információkat. Mobilfizetéseknél természetesen itt is beállíthatjuk, hogy csak azonosítás után lehessen fizetni.

Az egyetlen biztonsági kockázat, ami felmerülhet, hogy bizony mobil terminállal elméletileg lehetséges lenne például tömegközlekedési eszközön pénzt lopni a bankkártyánkról, de úgy tűnik, hogy ez nem megvalósítható a gyakorlatban, hiszen, ha bármi más tárgy kerül a két kártya közé, már nem jön létre a tranzakció.

Aki mindenesetre fél ettől a lehetőségtől könnyedén védekezhet ellene, ha vastag pénztárcában tartja a kártyáját, és esetleg még a táskájába is beleteszi azt.  Fontos leszögezni, hogy a tapasztalatok szerint az érintésmentes kártyák esetében jóval alacsonyabb a visszaélések száma bármilyen másik fizetési formához képest.

Az érintésmentes fizetés csökkentheti a járvány terjedését, biztonságosabb, hiszen nem kell kiadnunk a kártyát a kezünkből, így nehezebbé teszi a kártya esetleges lemásolását, vagy elvesztését. Ezekre a bakkártyákra is vigyázni kell, de jelentősen meg tudják könnyíteni az életünket. Ma már a legtöbb banknál alapból ilyen kártyát kapnak az ügyfelek, de ha valaki bizonytalan ezzel kapcsolatban, nyugodtan érdeklődjön a pénzintézeténél.

Ha többet szeretnétek tudni a témáról, nyugodtan látogassatok el a Pénzbook nevű Facebook és Instagram oldalra, ahol a decemberi téma a korszerű pénzkezelés. Ha a bankszámlákról, bankkártyákról szeretnétek bővebben olvasni, jó választás lehet az Értem a pénzem nevű alkalmazás is, melyet innen tudtok letölteni. 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.

Pénzügyi tudatosságunkat a Pénziránytű Alapítvány támogatta Facebook: Instagram:


2017 Kidsnews | All rights reserved