Így előzhetjük meg, hogy elszökjenek kedvenceink


kidsnews (127éves) - 10 hónapja

A kutyásoknak a szilveszter egyet jelent a rémálommal – bár idén valószínűleg kevesebb tűzjátékkal és petárdázással találkozhatunk, még így is számolnunk kell az ezzel kapcsolatos problémákkal. Ha kedvencünk a hirtelen hangoktól megijed és elszökik, fontos, hogy mielőbb cselekedjünk, hiszen egy óra alatt akár 30 kilométer távolságot is megtehet. Óvári András, a Vigyél Haza! Alapítvány alapítója megosztott néhány hasznos tanácsot, hogy biztonságban tudhassuk kedvenceinket.

Hosszú távú elköteleződés

Bár sokan úgy gondolják, hogy a kijárási korlátozás alatt remek társ egy új kiskedvenc, vagy tökéletes karácsonyi meglepetés lehet gyerekeknek, nagyszülőknek, valójában ezzel több mint egy évtizednyi felelősséget is „ajándékozunk”. Épp ezért a befogadáshoz elengedhetetlen a tulajdonos hosszú távú elköteleződése.

A kutyák ellátásának a napi 2-3 sétáltatás is a része, amiről esős-napos időben, túlórák, korlátozások alatt sem szabad elfeledkezni – egyébként nagyobb eséllyel fognak elindulni a saját útjukon.

Vigyázzunk szilveszterkor

Szilveszterkor a tűzjátékok, petárdák hang- és fényhatásától könnyen megijedhetnek a házi kedvencek. Még nagyobb a rizikó a frissen örökbefogadott kutyáknál: nekik alapból kell egy kis idő, míg megszokják az új otthonukat és ezzel együtt a gazdijukat is. Viharok, tűzjátékok alatt az segíthet, ha a kutyánk mellett vagyunk, próbáljuk megnyugtatni a jelenlétükkel.

A kinti négylábúkat is érdemes beengedni a házba ilyenkor, hogy biztonságban érezzék magukat, és ne meneküljenek el.

Tartsuk pórázon

Városban, forgalmasabb helyeken kifejezetten fontos a pórázhasználat: hiszen akármennyire is jól nevelt a kutyánk, egy hirtelen zajra, villanásra, vagy akár más állatot látva könnyen elszaladhat. Az autók emellett külön veszélyforrást jelentenek.

Csak akkor engedjük szabadon a kutyánkat, ha olyan térben vagyunk, ahol biztonságosan mozoghat, és nem zavar másokat.

A frissen befogadott háziállatokat viszont csak pórázon sétáltassuk, míg meg nem szokja a társaságunkat, egyébként elfuthat, eltévedhet.

Ha megtörtént a baj

Először is: ha megszökött a kutyánk, ne várjunk arra, hogy visszajön! Egy ijedt eb akár óránként 20 -30 kilométer távolságot is megtehet, így a legfontosabb, hogy azonnal kezdjük el a keresését. Kutyakereső alkalmazáson bejelenthetjük az eltünését, emellett érdemes közösségi oldalakon, a környékbeli csoportokban is segítséget kérni.

Ha szeretnénk folyamatosan tudni, merre van épp kedvencünk akkor mobilszolgáltatónál kapható, nyakörvre fűzhető kisméretű eszközzel folyamatosan láthatjuk, hogy éppen hol tartózkodik kutyánk és nyomon követhetjük mozgását.

Ha kóbor kutyát találunk

Ha esetleg eltévedt négylábút találunk, először nézzük meg, van-e rajta olyan nyakörv vagy biléta, melyekkel beazonosíthatjuk a tulajdonos adatait. Ha nincs ilyen, vigyük el a legközelebbi állatorvoshoz vagy olyan kutyabarát helyszínre (például étterem, szálloda, töltőállomás), ahol leolvassák a mikrochipjét. Semmiképp se hagyjuk egyedül kóborolni, hiszen az ijedt állat még messzebbre szökhet, vagy akár balesetet is okozhat.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

Telenor Magyarország

2017 Kidsnews | All rights reserved