Így érj el otthon is olyan eredményt, mintha edzőterembe járnál


kidsnews (127éves) - 2 hónapja

Szeretnék egészségesebb, sportosabb lenni, de nincs időm, nem tudom beiktatni a napi programomba a mozgást, túl sokat vagyok a suliban, messze van a konditerem, és egyébként is nagyon zavar, amikor mások bámulnak – most amúgy is zárva vannak, néhány tipikus mondat, miért zárják ki sokan életükből a rendszeres testmozgást. 

Van azonban számukra egy jó hírünk: vége a kifogásoknak! Egy új tanulmány szerint az otthoni edzés ugyanolyan hatékonysággal járul hozzá az egészségfejlesztéshez, valamint a kívánt izomzat eléréséhez. Manapság már egyre több online platform nyújt átfogó edzésprogramokat.

Már papír van arról, hogy hatásos az otthoni edzés

A The Journal of Physiology szakfolyóiratban jelentettek meg egy átfogó tanulmányt amelyben 32 jelentős súlyfelesleggel rendelkező embernek kellett egy 3 hónapos edzésprogramot megcsinálni. A kutatásban résztvevő egyéneket 3 különböző csoportra osztották. Az első két csoport tagjai hagyományos edzésformát hajtottak végre, míg a harmadik csoport otthoni HIIT edzésprogramot csinált végig.

Az eredmény magáért beszél: az otthoni edzést végzők ugyanolyan hatékony eredményeket értek el, mint az első két csoport tagjai.

Világos tehát, az otthon lebonyolított mozgás ugyanolyan jótékony hatással bír az életmódra, mint a konditermi. És ne feledkezzünk meg a további előnyökről sem! 

Egyszerű, rugalmas, olcsóbb megoldást biztosít az otthoni edzés 

Az online edzésplatformok egyre népszerűbbé válnak, sőt, a fitneszipar egyik leggyorsabban fejlődő szegmense lett. Online edzéstervek mellett ma már nemzetközileg elismert fitneszedzők tartanak online órákat, valamint – főleg a karantén időszak miatt –  élsportolók is megjelentek az iparágban. 

De nemcsak a sikeres edzők jelenléte teszi vonzóvá az edzőplatformokat. Az otthoni online edzések egyik fontos előnye, hogy az esetek túlnyomó többségében olcsóbb, és minden esetben rugalmasabb, hiszen lényegében bárhol, bármikor elvégezhető, akár a karanténban két feladat között, akár a nyaralás alatt.

Az online világban ráadásul a határ gyakorlatilag a csillagos ég az edzésformák tekintetében. Kettlebell, jóga, pilates, nyújtógyakorlatok, súlyzós edzések – valamennyi típus megtalálható, és az elérhető közvetítések sok esetben később is megtekinthetők. A gyakorlatok helyes kivitelezését az edzők online megoldásokkal segítik, így elkerülve a sérülés veszélyét.

Ezekre van szükség az otthoni edzéshez 

Hogy milyen eszközökre lesz szükséged, az természetesen attól függ, elsősorban milyen órákon veszel részt. Érdemes minden esetben konzultálni előzetesen az edződdel/edzőiddel is. Mindenesetre itt van néhány alapkellék, melyeket praktikus beszerezni:  jógaszőnyeg;

haskerék;

fitlabda;

gumiszalagok;

ugrálókötél; 

habhenger; 

egykezes súlyzók, melyeket akár vizes palackokkal is lehet helyettesíteni. 

Az edző személyes jelenlétének hiányában gondoskodnod kell arról is, hogy a naplózd a fejlődésedet. Ennek ma már számtalan módja van. Mennyi ismétlésszámot vagy képes megcsinálni, a jó öreg előtte-utána fotók készítése; hány kg-ot fogytál; hogyan változott a testzsírszázalékod, a derékbőséged, egyéb testrészeid; milyen étrendet követsz, mennyi szénhidrátot, fehérjét vittél be; mennyi kalóriát égettél.

Szintén praktikus videóra venni minden egyes alkalommal az edzésedet, hogy lásd, minden feladatot megfelelően hajtasz-e végre (egyenes hát, helyes mozdulatsor stb).  

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a változatos edzés szükségességét. Nagyon monotonná tud válni az egész, ha mindig, hétről-hétre ugyanazokat a feladatokat csinálod meg.

Érdemes egy-egy izom- és erőépítő edzés mellé kardiót beépíteni, legyen szó futásról, vagy épp köredzésekről. A jóga jótékony hatását már mindenhol elismerik, és a nyújtógyakorlatoknak is óriási jelentősége és előnye van.  

Magyar fiatalok is aktívan dolgoznak azon, hogy minél szélesebb rétegek számára tegyék elérhetővé az online edzés lehetőségét. A mindössze néhány hónapja elindított igym.hu-n számtalan edzésfajta közül választhatsz, segítőkész, tapasztalt edzők segítségével. A felhasználók egy egyszerű, rendkívül felhasználóbarát környezetben edzhetnek: néhány kattintás, és csatlakozhatunk akár jóga, alapkformáló órákra, vagy akár nyújtógyakorlatokat is végezhetünk.  

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

The 15 Must-Have Pieces of Fitness Equipment for Home Workouts; Avinash E Thakare, Ranjeeta Mehrotra and Ayushi Singh  ; Laura Williams, MSEd, ASCM-CEP – Benefits and Drawbacks of Online Fitness Training

2017 Kidsnews | All rights reserved