Így tehetünk azért, hogy ne vesszen el az idei karácsony


kidsnews (127éves) - 1 hónapja

A vírushelyzet miatt valóban ez a szenteste más lesz, mint a korábbi években. Sok család idén nem is gyűlik össze a fa körül, de emiatt még nem kell hagynunk elsikkadni az ünnep hangulatát. Diaconescu Gabriella életmód-tanácsadó segített tanácsokkal, hogyan maradhat ilyen helyzetben is bensőséges az ünnep.

„Ez a karácsony is éppen olyan hangulatos lehet, mint a korábbiak. Csak rajtunk áll, hogy kihozzuk belőle a legtöbbet!” – mondja Gabriella, aki szerint már az apró gesztusokkal is rengeteget tehetünk azért, hogy megteremtsük az ünnepi hangulatot.

Gondoljunk az idősekre!

Különösen fontos, hogy a mostani időszakban azokra az idős rokonainkra, barátainkra is gondoljunk, akik egyedül maradtak. Számukra különösen megterhelő lehet magányosan tölteni a szentestét.

„Kedveskedjünk nekik, és lehetőleg ne csak online! Jól jön bármilyen kézzelfogható figyelmesség, például az, ha családi fotót dobunk a postaládájukba vagy csomagot hagyunk a kerítésükön.”

Gabriella példaként elmesélte, hogy egy barátja külföldön rekedt, így nem tudta édesanyját a 75. születésnapján köszönteni. Arra kérte hát az ismerőseit, hogy írjanak neki pozitív üzeneteket, „árasszák el jó gondolatokkal”. Így az anyukája végül teljes képeslapgyűjteményt kapott.

Fotó:Depositphotos

Online társas és chates koccintás az ünnepekre

Fontos, hogy a videómegosztók használatával is közelebb érezhetjük magunkhoz azokat, akiktől külön töltjük az ünnepet.

„Rengeteg olyan közös elfoglaltságot találhatunk, ami online is jól működik. Ilyen lehet például a közös társasozás, a koccintás a kamera előtt, vagy akár egy filmet is leülhetünk együtt megnézni. És miért ne lehetne a fadíszítésbe vagy a pulykasütésbe is bevonni a rokonokat a képernyőn keresztül?”

Gabriella szerint a közös ebéd vagy vacsora, de akár az ajándékbontás is történhet a Zoom, a Skype és egyéb videós alkalmazások segítségével. Ő már a karácsonyi előkészületekbe is bevonta a családot.

„Egy saját példa: ahogyan minden évben, most is előszedtem a díszeimet. Annak ellenére is megterítettem, hogy az édesanyám nem tud itt lenni. Befogtam, hogy online segítsen nekem ezekben az előkészületekben. Másoknak is csak ajánlani tudom, hogy kérjenek segítséget a szeretteiktől! Szálljanak be ők is a saját nézőpontjukkal, ötleteikkel vagy egy-két karácsonyi recepttel.”

A segítségnyújtás elemi igényünk, már csak azért is, mert ilyenkor fontosnak, hasznosnak érezhetjük magunkat. Ha képesek vagyunk másoknak segíteni, ugyanakkor az ő segítségüket elfogadni, az emeli a morált – vallja a tanácsadó.

Pozitív évértékelés

Érdemes azt is a családunkkal közösen áttekinteni, hogy milyen pozitív dolgokat értünk el az idén, hiszen senki életét sem kizárólag a negatív történések határozták meg. Ha ez utóbbiakra fókuszálunk, akkor a figyelmünk könnyen tapad hozzájuk. Tereljük inkább tudatosan a szép dolgokra!

„Ezekben az időkben létfontosságú, hogy stabilak maradjunk, ne rombolják az érzelmi állapotunkat a körülmények. Törekedjünk a pozitivitásra, és szórjuk ezt a hozzáállást szerteszét! Rakjunk be karácsonyi zenéket, süssünk, főzzünk, intézkedjünk és osszuk meg mindezt másokkal is” – zárja Gabriella.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved