Kim Leine Kalak című könyve brutális


Solymosi Máté (19éves) - 5 hónapja

Szeretem magam nehéz cikkekbe keverni, ugyanis erről a könyvről nagyon nehéz úgy írnom, hogy a Kidsnews-ra való maradjon. Ebből következik, hogy nem is tudnám 15-16 éves kor alatt ajánlani, rendkívül intenzív történetről beszélünk.

A könyv autobiografikus jellegű, kissé dramatizálva ugyan, de az író addigi életét írja le, elképesztő őszinteséggel.

A történet kezdetén a főszereplő tizenéves, dán anyjától norvég apjához szökik meg, bár később ez nem feltétlen bizonyul a legjobb döntésnek. Az élet később Grönlandra viszi, ahol különböző orvosi szerepeket lát el.

Nem nagyon akarok belemenni a könyv részleteibe. Általános hangulata rendkívül távolságtartó, mindenről elég objektívan szól az E/1-es narrátor. Ha éppen beleszeret valakibe, hát azt írja. Ha felkavarja egy esemény, azt. Nem igazán a helyzetek élményét adja át a könyv, inkább tényszerűen hat. Leginkább akkor élhető meg világa, amikor Grönland tájairól ír.

Minden szóból csöpög a hely teljes (és ragályos) szeretete, a végére én is odavágytam már.

Skandináv regényről beszélünk, így hát nagyon kemény és nehezen feldolgozható témák tömkelege jelenik meg. Szeretők, szexuális visszaélés, Jehova Tanúi közösségekből való menekülés, öngyilkosságról lebeszélendő emberek. A könyv számomra attól válik végtelen erőssé, hogy akármilyen könnyed vagy komoly témáról szól is, mindig ugyanazzal a tényszerű, meztelen látásmóddal áll hozzá.

Nincs színjáték, semmi sincs kikerülve, mindent leír a szerző. Ettől nagyon máshogy álltam én is hozzá a történtekhez, illetve saját magamban is észrevettem, hogy néha kívülről figyeltem meg a saját cselekedeteim.


Nagyon rugalmas a könyvben az idő. Észre sem veszi az ember és a főszereplő már a harmincas éveiben jár. Nem mondom, eléggé elpusztított a Kalak.

Túl sok mindenre ismertem rá, túlzottan autentikus volt és túl sokszor ültem le magamban, hogy most akkor megéri-e ez az egész.

Nem tudom, szeretném-e ajánlani a Kalakot. Szépen, precízen megírt, kemény könyv, ami a jó benne, az a rossz is. Én bevallom őszintén nem tudtam még befejezni. Túlzottan mélyre vág, és bár már a ¾-énél járok, nem bírok egy-egy oldalnál többet olvasni egyszerre. Hetek óta ugyanannál a fejezetnél tartok – nem keményebb, mint a többi, mégsem bírom rávenni magam, hogy többet olvassak egyszerre.

Ha valaki el tud távolodni tőle, akkor jó olvasmány lehet egy érdekes élettörténetről. Hogyha nem, hát akkor is van belőle mit tanulni, még akkor is ha nem tervezünk Grönlandra költözni a közeljövőben.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved