Magyarországon tilos a petárdázás


Poscher Dominik (20éves) - 4 hete

Bármennyire is menőnek tűnhet illuminált állapotban egy kiadós petárdázással köszönteni az új évet, nem árt leszögezni, hogy nem az. Persze ez a megállapítás egyénfüggő, valaki így éli meg, valaki úgy, azt viszont már nehéz megkérdőjelezni, hogy Magyarországban 2005 óta tilos a petárdahasználat és -birtoklás  tilos, a rendőrség a petárdát birtoklókkal és használókkal szemben szabálysértési eljárást kezdeményez.

Akinek esetleg megér 150 000 forintot (ez a maximálisan kiszabható bírság) a parádézás, az parádézzon kénye-kedvére, csak tegye azt a lehető legmesszebb mindenkitől és mindentől. Amennyiben így jár el, legfeljebb magában okozhat kárt.

Ami viszont aggasztóbb, hogy a levegőt mindenképpen szennyezi. Plusz, ha az illető hosszas mérlegelés után úgy ítéli meg, hogy petárda jó lesz ott, ahol földet ért, akkor még egy könnyed szemeteléssel fokozhatja a hangulatot. A mérhetetlen jókedv ára a környezet- és légszennyezés, valamint a balesetveszély mellett a zajterhelés. Ez utóbbi ellen szokás leginkább felszólalni, a házi kedvencek nevében.

A kutyák és macskák hallása sokkal kifinomultabb, mint a miénk, képzelhetjük tehát, hogy min mennek keresztül egy ilyen éjszaka során. A Szilveszteri Állatmentő Ügyelet 2018-as becslése szerint egy-egy szilveszterkor kilencszáz kutya kóborol, veszik el. A menekülő állatok mindössze néhány óra leforgása alatt 5-10 kilométert is képesek megtenni.

Elengedhetetlen tehát, hogy a kerti cicákat és ebeket az ilyen alkalmak során vigyük be a házba, ezen állatok ugyanis a bombázások kereszttüzében, halláskárosodástól, szemsérülésektől, esetleges égési sérülésektől, vagy epilepsziás rohamoktól sújtva nem fognak azon gondolkozni, hogy átugorják e a kerítést vagy ne.

Amennyiben a háziállatnak így is nyoma veszne, egy, a nyakörvén előre elhelyezett, telefonszámunkat tartalmazó cetlivel nagyobb eséllyel kerülhet vissza hozzánk.

Érdekesség, hogy a reszkető, farkát behúzó kutyánkat elviekben ilyenkor nem szabadna nyugtatnunk, és odabújnunk hozzá jó szándékunk jeléül, mert az eb ebből azt szűri le, hogy indokolt a félelme. Sokkal tanácsosabb elvonni valamivel a figyelmét, például kezdjünk el játszani vele. Legvégső esetben az állatorvossal is konzultálhatunk az esetleges nyugtatószerekről.

 Meg finoman szólva az sem mellékes, hogy a kisgyermekeket ugyancsak félelem öntheti el a sok durrogtatás hallatán. Náluk talán nem kell alkalmazni az állatokkal szembeni módszert, itt egy-egy nyugtató és magyarázó szó nagyobb eredményt érhet el. Viszont az is lehetséges, hogy a kedvenc mese hipnotizáló hatása még az ilyen tényezők kizárására is képes, pláne, ha kicsit hangosabbra vesszük a TV-t. 

Ha nem bírjuk ki, és mégis mókáznánk egy kicsit, akkor a következőt tehetjük: Hazánkban a szórakoztató pirotechnikai (tűzijáték) termékeket négy kategóriába sorolják, többek között attól függően, hogy milyen veszélyes a felhasználásuk. Mielőtt ezekre rátérnénk, fontos tudni, hogy a

pirotechnikai termékeket csak legális árusítóhelyen, azaz működési engedéllyel rendelkező üzletből vásárolhat az arra vágyó.

 Egész évben külön engedély nélkül megvásárolható, birtokolható az 1. pirotechnikai osztályba tartozó (nagyon csekély veszélyességű) termékek (pl. tortagyertya, lepke, recsegő, durranó-borsó a 14 év felettieknek, a 2. pirotechnikai osztályba tartozó (csekély veszélyességű) termékek (pl. szikraszökőkút, vezetőpálcás rakéta, röppentyű, vulkán, tűzforgó, római gyertya) a 16 év feletti személyeknek.

Az engedély nélküli felhasználás azonban igen korlátozott.

Az 1. ill. 2. osztályba tartozó termékeket engedély nélkül nem szabad felhasználni tömegközlekedési eszközön, közutakon (utcákon, tereken, hidakon), sportpályákon, köz- és egyházi intézményekben, kikapcsolódásra és szórakozásra szolgáló helyeken, kivéve december 28. 18.00 és január 1. 06.00 óra között.

Egy magánszemély egy időben összesen nettó 1 kg hatóanyag-tartalomig tárolhatja a tűzijátékterméket, és engedély nélkül – gyakorlatilag – csak magánterületen használhatja fel.


 A 3. pirotechnikai osztályba tartozó (közepes veszélyességű) tűzijáték termékek (magas hatóanyag-tartalmú rakéták) időszakosan (december 28. és 31. között) engedély nélkül megvásárolhatók és birtokolhatók a felnőttkorúak számára, de engedély nélkül használatba venni kizárólag december 31-e este 6 óra és január 1-je reggel 6 óra között van lehetőség.

Január 5-éig szabad megtartani őket, az el nem használt termékeket a forgalmazó köteles térítésmentesen visszavenni, viszont a vételárat nem köteles visszafizetni. Itt legfeljebb nettó 3 kg hatóanyag-tartalmú tűzijátéktermék birtoklására van lehetőség.

A professzionális céllal készített 4. pirotechnikai osztályba tartozó, nagy hatóanyag-tartalmú tűzijáték termékeket csak szakképzett pirotechnikus vásárolhatja meg érvényes felhasználási engedély birtokában.


A pirotechnikai termékek nem megfelelő használata jelentős anyagi és egészségügyi károkat okozó tűzesetekkel járhat, ennek elkerülése érdekében vegyük sorra a legfontosabb tudnivalókat:

  • Ha jót akarunk, a tűzijátékokat nem tároljuk más tűzveszélyes anyagokkal együtt, továbbá a gyerekek elől elzárjuk.
  • Ha a tűzijáték véletlenül elázik, akkor kénytelen vagyunk könnyes búcsút venni tőle, ugyanis az már kiszárítás után sem használható.
  •  A pirotechnikai termékeket tilos megbontani, átalakítani és szétszedni.
  • Kerüljük a beltérben való használatot.
  • A tűzijáték használata előtt körültekintően ki kell választani azt a helyet, ahol használatba vennék. Értelemszerűen közelben ne legyen gyúlékony anyag, vagyis egy benzinkút és egy fatelep nem épp a legcélszerűbb helyszínek. Az viszont annál inkább kívánatos, ha előre felkészülünk egy esetleges tűzoltásra minimum egy vödör vízzel.
  • Ne hajoljunk a tűzijáték felé, és ne működtessük azt el a kezünkben tartva.
  • Győződjünk meg arról, hogy függőleges irányban semmilyen akadály nincs a termék útjában
  • Az akció közben tartsuk be a használati útmutatóban szereplő biztonsági távolságot.

Amennyiben az útmutatóban található előírásoknak eleget teszünk, és használjuk a józan eszünket, nem érhet probléma. Úgymint például égési sérülés vagy kézfej roncsolódás.


  Végezetül álljon itt a rendőrség videója, melyben szegény bábu ez utóbbiakban részesül, majd a nagy fináléban, mondhatni tűzijátékként, tőből leszakad a keze és a fél melle is odalesz. A ráadás ráadásaként még az is demonstrálásra kerül, hogy mi lesz, ha esetleg a tűzijáték termék fölé hajolunk.

Nézd meg magadnak:

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is2017 Kidsnews | All rights reserved