Mit tehetsz, ha nincs még meg a kötelező 50 óra közösségi szolgálatod?


Kovács Barna (18éves) - 1 hónapja

Bár változásra mindig van esély, egyelőre úgy tűnik, hogy dacára a jelenlegi vírushelyzetnek, a 2020-2021-es év végi értettséginek is feltétele lesz a kötelező 50 óra Iskolai Közösségi Szolgálat (IKSZ) teljesítése. Ezt azzal indokolják, hogy a diákok általában 9-11-ben már teljesítik ezt a feladatot, ami lássuk be igaz is, de ettől függetlenül elképzelhető, hogy valakinek még van hátra több-kevesebb órája, pedig idén érettségizne, ahogy az is előfordulhat, hogy valaki inkább most teljesítené a közösségi szolgálatot, mint hogy 12-re halassza.

Összeszedtünk néhány lehetőséget arra az esetre, ha valaki a jelenlegi járványhelyzetben szeretne közösségi munka órákat gyűjteni.

Munka az iskolában

Bár eddig is volt lehetősége a tanulóknak az iskolájukban IKSZ órákat gyűjteni, a jelenlegi járványhelyzetben ennek a szerepe felértékelődhet. A lehetőségek tárháza véleményem szerint elég nagy, és nem hiszem, hogy akad olyan iskola, ami nem veszi szívesen a segítő kezeket. Hogy pontosan

milyen feladatokat lehet elvégezni, az iskolánként változhat, de biztosan lehet segíteni például a takarításban, a karbantartásban, vagy lehet tartani korrepetálást más diákoknak, amit akár online is meg lehet szervezni.

Az órák teljesítését az intézményvezetők ellenőrizhetik, és igazolhatják.

Dolgozhatsz a környezetért

A környezetvédelem egyre több ember számára fontos, és sokan hajlandóak érte a szabadidejükből is áldozni. A Jövő Öko-Nemzedéke Alapítvány-nál (JÖN) lehetőség van ezt szervezetten tenni, akár úgy, hogy ezért IKSZ órákat is kaptok.

Az alapítvány a gimiseknek főként a Hulladékvadászat nevű lehetőséget ajánlja, melynek lényege, hogy egy alkalmazásban a felhasználók jelenteni tudják, ha illegális hulladéklerakással találkoznak, az alapítvány pedig ezt jelenti az illetékesek felé.

Ezen kívül lehet még cikkeket írni, szemetet szedni, rendezvényeket szervezni (bár jelenleg nem hiszem, hogy szerveznek rendezvényeket), vagy a marketingben segíteni. Némi szaktudást igénylő feladataik is vannak, keresnek fordítót, grafikust, programozót, és adminisztrátort is.

Vár a kidsnews.hu

Ha érdekel az újságírás vagy a közösségi média világa, hozzánk is csatlakozhatsz.

A kidsnews.hu-nál úgy gyűjthetsz IKSZ órákat, hogy el sem hagyod a saját otthonodat, hiszen – bár élőben kétségkívül személyesebb – most mindent az online térben beszélünk meg,

minden munkát virtuálisan továbbítunk egymásnak, és bőven akad olyan téma is, aminek a feldolgozásához nem szükséges elmenni otthonról.

Segíthetsz másokon

A Magyar Máltai Szeretetszolgálatnál a járvány előtt sok feladat közül válogathattak a diákok. A jelenlegi helyzetben ugyan kisebb a mozgástér, de most is van lehetőség náluk az Iskolai Közösségi Szolgálat elvégzésére. Az

érdeklődő diákok például varrhatnak maszkokat, írhatnak képeslapokat idősotthonok lakóinak, korrepetálhatnak Családok Átmeneti Otthonában élő gyerekeket, készíthetnek Facebook, Instagramm bejegyzéseket, valamint videókat.

A lista természetesen nem teljes, csupán néhány ötletet szerettünk volna adni, azoknak, akiknek sürgősen szükségük van arra, hogy teljesíthessék a hiányzó IKSZ óráikat.

A tanulság talán az, hogy nincs minden veszve, ha tevékenykedni szeretne valaki, de kicsit több utánajárás szükséges, ugyanis sok helyen nem tudnak most önkénteseket fogadni.

Fontos még, hogy mindenki figyeljen arra, hogy csak olyan munkát vállaljon el, ami nem sérti a jelenleg hatályban lévő járványügyi rendeleteket, és amit kellően biztonságosnak talál járványügyi szempontból!

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved