Szilveszteri kerti buli? – Jobb ötletünk nekünk sincs


Kermit (17éves) - 10 hónapja

A rendszeresen síelők az egésznapos síelést követően sokszor kötnek ki a sípályák alsóállomásainál lévő teraszos hüttékben, hogy elkortyolgassák a (rumos)kakaójukat, vagy forralt teájukat, borukat. Aztán az egyből kettő lesz és az üldögélésből valahogy utcai after party a síbakancsok kínzó kényelmetlensége ellenére. A koronavírus járvány nem sok jóval kecsegtet egyelőre bennünket, így nagy valószínűséggel legjobb esetben is a síelők által megszokott kerti hüttepartyk szolgálnak nekünk a legjobb mintával , amit 2020 búcsúztatására megengedhetünk magunknak.

Házibulit rendezni néha nagy felfordulással jár és stresszes, de valójában nem kell hozzá nagy ház vagy nagy költségvetés – csak egy kis képzelőerő és tervezés.

A nyári kertipartikon talán már mind otthonosan mozgunk, de téli buli szervezése és illemtana kapcsán azonban felmerülhetnek kérdések bárkiben, mi ezúttal is Kibédi Varga Katalin etikett szakértő segítségét kértük, hogyan legyünk jó házigazdák.

Milyen hangos lehet a zene?

Erre nem lehet egyértelmű választ adni, mert mindenkinek más a türőképessége.

Amikor olyan baráti összejövetelt tervezünk, ami várhatóan zajos lesz, szóljunk előre a szomszédoknak. Vigyünk át egy csokor virágot vagy egy üveg bort, amikor bejelentjük a bulit, és kérjük meg őket arra, hogy szóljanak, ha túl hangosak lennénk és zavarjuk a pihenésüket.

Rá lehet-e szólni a vendégekre, ha számunkra kényelmetlenül viselkednek?

Igen, udvariasan meg lehet kérni őket arra, hogy legyenek pl. kicsit csendesebbek. Vannak szomszédok, akikkel jó a viszony és szeretnénk, ha az is maradna.

Megszabható, hogy ki jön és ki hány főt hozhat magával?

Természetesen, ez a meghívó fél döntése, hogy hány embert szeretne vendégül látni.

Általános tudnivalók a járványügyi helyzetről és intézkedésekről: A családi és magán rendezvényeken legfeljebb 10 fő vehet részt. Este 8 óra és reggel 5 óra között kijárási tilalom lépett életbe november 11-től, mindenkinek haza kell érnie este 8 óráig. A kijárási tilalom alóli mentesülés egyik esete a munkavégzés, amit igazolni szükséges.  Kijárási tilalom alól kivételt jelent továbbá az egészségkárosodással, életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető helyzet. Valamint a kutyasétáltatás is megengedett a lakóhely 500 méteres körzetében. DECEMBER 24-TŐL 2021. JANUÁR 3-IG KÖZTERÜLETEN TILOS SZESZES ITALT FOGYASZTANI!

Hogyan kezeljek egy előre nem bejelentett vendéget vagy akár több vendéget?

A nem várt helyzetekre is fel kell készülni, mint pl. ha odaég a süti, vagy a barátunk beállít 3 haverjával. Ilyenkor már nincs mit tenni, tudomásul kell venni a helyzetet, és humorral, elegánsan kezelni.

A váratlan vendégek nagy valószínűséggel nem tudták, hogy a meghívás személyre szólt, így őket semmiképpen sem szabad kellemetlen helyzetbe hozni.

Az már rajtunk múlik, hogy a buli után esetleg megemlítjük a barátunknak, hogy legközelebb ne hozzon minket ilyen helyzetbe.

Mit tegyek, ha a vendégek felajánlják a rendezvényen a segítségüket, akár a rendezvény közbeni felszolgálásban, akár a romok eltüntetésében? 

Örüljünk neki, hogy ilyen jófej barátaink vannak, és köszönjük meg a segítséget.

Illik-e pénzt kérni a meghívottaktól az ételért, italért?

Nem illik. Arra megkérhetjük őket, hogy hozzanak pl. sós/édes sütit, italt, de külön kihangsúlyozva, hogy csak abban az esetben, ha ez nem okoz problémát.

Mivel érdemes készülni egy kinti bulira?

Plédekkel, székpárnákkal és, ha belefér a költségvetésbe, érdemes bérelni teraszfűtőt, hőgombát. Készíts meleg italt és helyezz el gyertyákat az asztalokon.

Mennyire elfogadható a papírtányér, pohár, fa evőeszköz, főként ha elhelyezünk valahol egy szelektív hulladékzsákot is?

Teljes mértékben elfogadható.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved