Túl sok és mégsem elég, avagy ilyen volt Mary L. Trump könyve Donald Trumpról


Ana (17éves) - 1 hónapja

Donald Trump unokahúga, a klinikai szakpszichológusként dolgozó Mary L. Trump könyve Túl sok és sosem elég címmel 2020-ban jelent meg. A könyv az alcíméhez híven (Hogyan teremtette meg a családom a világ legveszélyesebb emberét) azt járja körbe, hogy milyen, főként családi tényezők alakították Donald Trump személyiségét, és tették, a könyv szerzője szerint, egy jelentős (vagy inkább a legjelentősebb) veszélyforrássá a világ számára.

Bár mostanra már világossá vált, hogy Donald Trump nem fog még négy évet a Fehér Házban tölteni a könyvet még mindig érdemes elolvasni, ha valaki kicsit jobban meg akarja érteni Trump elnöksége alatt hozott intézkedéseit vagy egyáltalán azt, hogy hogyan nyerte meg egy színész-üzletember a 2016-os amerikai választásokat.

A Túl sok és sosem elég cím bár Donald Trump apjának, Frednek a nevelési módszerére utal, ami nagyban hozzájárult fia személyiségének kialakulásához, tökéletes összefoglalója magának a könyvnek is. A leginkább családregény műfajával rokonítható szöveg Donald Trump és testvéreinek gyermekkorával kezdődik.

A könyv kiválóan összegzi, hogy egy szeretet nélküli családi légkör és egy szociopata apa (igen, Mary L. Trump szociopatának titulálja a saját nagyapját, de tekintettel a pszichológusi diplomájára valószínűleg nem alaptalanul) milyen torzulásokat eredményez a gyermekek lelkivilágában.

Az ígéretes kezdés után azonban a könyv egyre inkább Maryről és apjáról Freddyről kezd el szólni. Donald alig néhány kis történet erejéig bukkan fel, és ezek is távol vannak egymástól időben. Mindez azt eredményezi, hogy míg a könyv végére bárki meg tudná rajzolni a Trump család családfáját, vagy össze tudná foglalni Freddy Trump életét, addig Donaldról viszonylag keveset tudunk meg. Mindezzel csak az a probléma, hogy míg mondjuk Donald szüleinek élete és tevékenysége szervesen összekapcsolódik a fiúk személyiségének kialakulásával, addig azt már indokolatlannak érzem, hogy Donald felnőtt bátyjának házasságába kapjunk betekintést, amíg az ő kapcsolatairól szinte semmi sem derül ki.

Mindezek miatt számomra úgy tűnt, hogy a könyv megírásának teljesen más célja volt, mint feltárni Donald Trump személyiségének kialakulását. A nyilvánvaló anyagi hasznon túl (csak az első nap 1 millió példányt adtak el a könyvből) számomra úgy tűnt, hogy Mary L. Trump a saját elfeledett, negyvenkét éves korában elhunyt apját szeretné rehabilitálni és emléket állítani neki.

Ezzel kapcsolatban feltűnő jelenség a könyvben, hogy míg Donaldot egyértelműen rossz színben tünteti fel az író, addig Freddyt (az apját) olyankor is dicséri, amikor ez semmi nem indokolná. Ez a részrehajlás azonban annak a velejárója, hogy a könyv szerzője a család tagja, és azt hiszem, hogy a csak néhány ember által ismert történetek megismerését nem fogja nagyon megzavarni ez az érthető elfogultság.

A könyv olvasása során feltűnt még néhány furcsaság.

Egyszerű olvasóként igencsak különösnek találtam, amikor a szerző kijelenti, hogy az apjának nem volt pénze, majd felsorolja az apja tulajdonában lévő járműveket (jacht, repülő, sportkocsi…).

Ez eléggé arra utalt, hogy Marynek gyakorlatilag fogalma sincs arról, hogy hogyan élnek az átlagos emberek. Emellett sok olyan jelenetnél, amelynek Mary is résztvevője volt azon gondolkoztam, hogy az írónőnek magának is szüksége lenne egy pszichológusra (például amikor szemtanúja volt annak, ahogy az apja pisztolyt fog az anyjára…), és emiatt néha úgy éreztem, hogy a könyv is részben terápiás célból készült.

Meglehetősen ellentmondásosnak találtam még azt is, hogy Maryt zavarja, hogy a családjában senki semmit nem ért el önerőből, de felháborodott azon, amikor nem fizették ki nekik az egészségügyi ellátást.

A könyv értékét viszont mutatja, hogy az olvasó Mary gondolataiban is fel tudja fedezni a családi hatásokat és viselkedésmintákat.

Összefoglalva, a könyv bár nem teljesítette maradéktalanul az elvárásaimat (nem adott pszichológiai elemzést, sem teljes életrajzot Donald Trumpról), de rendkívül jól szórakoztam a Trump család életéből vett történeteken, amiből

a könyv minden apró hibája ellenére, tökéletesen körvonalazódott az a családi légkör, ami kialakította Donald Trump, az Egyesült Államok 45. elnökének személyiségét.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved